Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Posiłek regeneracyjny – komu przysługuje?

jedzenie

Praca jest ważną częścią życia człowieka, niejednokrotnie pracujemy w ciężkich, uciążliwych warunkach atmosferycznym, w skutek czego nasz organizm jest zmuszony do eksploatacji większych pokładów energii i szybciej się męczy.

W takich przypadkach pracownik przedsiębiorstwa w myśl art. 232 Kodeksu Pracy powinien mieć zagwarantowane specjalne produkty żywnościowe i napoje refundowane przez pracodawcę. W poniższym artykule dowiesz się, komu przysługuje posiłek regeneracyjny i kiedy pracodawca jest zobowiązany do jego zapewnienia.

Komu przysługuje posiłek regeneracyjny?

Zgodnie z ustawą Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. w sprawie posiłków i napojów regeneracyjnych zostały wyszczególnione wymagania oraz zasady jakie powinny spełniać wydawane produkty. Właściciel przedsiębiorstwa, może zamówić posiłek w odpowiedniej firmie oferującej regeneracyjne posiłki dla kadry pracowniczej np. tutaj lub zadbać o dostarczenie funduszy na zakup produktów żywnościowych.

Posiłek regeneracyjny należy się osobom wykonującym obciążenie zawodowe związane z wysiłkiem fizycznym:

  • W trakcie pracy efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn oraz powyżej 1100 kcal u kobiet,
  • w okresie zimowym w ciągu pracy efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet wykonywane na zewnątrz od dnia 1 listopada do 31 marca,
  • podczas prac pod ziemią,
  • prace w zamkniętych pomieszczeniach w których ze względu na wymagania technologiczne temperatura nie przekracza 10*C lub powyżej 25*C powodujące w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny organizmu na poziomie powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 u kobiet,
  • przy wystąpieniu klęsk żywiołowych oraz innych zdarzeń losowych.
pełnowartościowy lunch box dla pracownika

W Jaki sposób wydawane są posiłki regeneracyjne przez pracodawcę ?

Zapewniając posiłek pracodawca powinien zadbać o kilka istotnych i określonych w prawie norm. Oto najważniejsze z nich:

  • Zapewnienie odpowiedniego zaplecza socjalnego oraz warunków higienicznych. Na terenie przedsiębiorstwa powinno znajdować się pomieszczenie lub specjalnie przeznaczone miejsce, w którym pracownik będzie mógł w spokoju zjeść obiad.
  • W dniach w których pracownik jest wystawiony na działanie niekorzystnych oraz uciążliwych warunków pracy, obiad powinien zostać wydany przez pracodawcę w przerwie po 3-4 godzinach pracy.
  • Jeśli zakład pracy posiada organizacje związkowe, pracodawca w porozumieniu z nimi ustala, którzy pracownicy na wyszczególnionych stanowiskach pracy powinni otrzymać posiłek regeneracyjny oraz w jaki sposób ma zostać wydany.
  • Jeżeli w danym przedsiębiorstwie nie działają zakładowa organizacja związkowa, może zasięgnąć opinii bezpośrednio u pracowników.

Jakie normy powinien spełniać posiłek?

Zadaniem posiłku regeneracyjnego jest dostarczenie organizmowi wszelkich niezbędnych składników, dzięki którym pracownik poczuje się lepiej i w pełni sił będzie mógł powrócić do dalszej pracy. Pracodawca musi zapewnić posiłek regeneracyjny w postaci jednego dania gorącego. Wedle prawa zapewnione jedzenie,  powinien zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać około 1000 kalorii.

regeneracyjny posiłek w czasie pracy

Zapewnienie posiłku regeneracyjnego to obowiązek właściciela firmy, której pracownicy narażeni są na działanie niekorzystnych i uciążliwych warunków atmosferycznych, a także wykonują pracę związaną z usuwaniem klęsk żywiołowych. Należy pamiętać, że za lunch obowiązkowy nie przysługuje ekwiwalent pieniężny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Posiłek regeneracyjny – komu przysługuje?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0