Ludzie będący na diecie bezglutenowej niestety mają pewne ograniczenia żywieniowe. Jednak przemysł spożywczy wymyśla coraz to nowsze zamienniki tradycyjnej żywności glutenowej, które często smakują niemal identycznie. Żywność glutenowa posiada gluten, który dla osób cierpiących np. na chorobę jaką jest celiakia wpływa szkodliwie. Na szczęście w sklepach internetowych, ale i już niemal w każdym mieście w sklepie stacjonarnych można znaleźć miejsca ze zdrową i bezglutenową żywnością. Dostępność i świadomość ludzi jest większa.
Pieczywo bez glutenu
Chleb bez glutenu jest bardzo zdrowy, pyszny i smakiem niewiele odbiega od tradycyjnego pieczywa. Bułeczki czy chleb bezglutenowy produkowany jest z mąki niezawierającej glutenu, jest to np. mąka z amarantusa, z ciecierzycy i inne. Do takiego pieczywa często dodawane są zdrowe nasiona, pestki i oleje. Najczęstszym dodatkiem jest babka płesznik. Oprócz pieczywa bez glutenu na rynku jest szeroka oferta słodkości bezglutenowych takich jak ciastka, ciasta, żelki, cukierki, galaretki i budynie.
Zamienniki produktów bezglutenowych
Na pewno każdy czasem ma ochotę na pysznego burgera mięsnego lub wegańskiego z dodatkiem świeżych warzywa i pyszną chrupiącą bułką. Dieta bezglutenowa nie wyklucza takich przyjemności ponieważ bułki tradycyjne można zamienić na te bez dodatku glutenu. Burgery bezglutenowe to tak samo pyszna propozycja na obiad lub kolację. Serwując takiego burgera swoim znajomym czy rodzinie na pewno nie zauważą, że jest to pieczywo bez glutenu ponieważ jest ono tak samo pyszne jak tradycyjne. Bułki bezglutenowe do burgerów można w łatwy sposób zrobić samemu w zaciszu własnej kuchni lub wygodnie kupić i cieszyć się gotowym i pysznym produktem. Często stojąc przed sklepową półką nie umiemy się zdecydować który produkt wybrać. W przypadku bułek do burgerów można wybrać wersję wieloziarnistą lub wersję bez dodatku nasion i pestek.
Zazwyczaj bułki do burgerów na wierzchu bułki mają nasiona sezamu, to bardzo charakterystyczne. Sezam nie tylko dodaje walorów estetycznych ale przede wszystkim smakowych i korzystanie wpływa na nasze zdrowie. Wybór bułek do burgera to kwestia smaku i upodobań każdego człowieka, jedni wolą ciemne pieczywo a inni jasne. Bułki do burgerów zazwyczaj jednak robione są z jasnej mąki bezglutenowej. Najczęściej wykorzystywaną mąką przy wypieku bułek to bezglutenowa mąka pszenna, gryczana, mąka z amarantusa i inne. Obie wersje bułek bezglutenowych do burgerów są pyszne, puszyste i chrupiące. Warto zatem spróbować obu wersji tego pieczywa i wybrać swój ulubiony.