Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Babka jajowata – 6 najczęściej zadawanych pytań

babka

Babka jajowata (łac. Plantago ovata) to roślina, która usprawnia perystaltykę jelit i działa osłonowo. Szczególnie cenne są jej nasiona i łupiny. Babka jajowata zawiera błonnik pokarmowy i wiele innych, wartościowych składników, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Oto 6 najczęściej zadawanych pytań, które dotyczą tej pożytecznej byliny.

Jak wygląda babka jajowata?

Babka jajowata rośnie dziko na podmokłych terenach – jak ją rozpoznać podczas spaceru? To nieduża bylina, która osiąga od 20 do 40 cm wysokości. Ma lancetowate liście pokryte włoskami i kuliste kwiatostany o jasnozielonym lub jasnożółtym kolorze. Kiedy przypada okres kwitnienia rośliny? Babka jajowata kwitnie od czerwca do września.

Jakie są główne właściwości babki jajowatej?

Babka jajowata jest wysoko ceniona ze względu na:

  • błonnik,
  • naturalne śluzy,
  • proteiny,
  • antyoksydanty,
  • tłuszcze,
  • fitosterole.

Zarówno łuski, jak i nasiona babki jajowatej usprawniają pracę jelit, niwelując biegunki, zaparcia. Dzięki wysokiej zawartości śluzów ułatwia wypróżnianie i spożywana w większej ilości działa przeczyszczająco. Roślina wykazuje też właściwości osłonowe, prebiotyczne, obniżające cholesterol i ciśnienie krwi. Dzięki babce organizm szybciej oczyszcza się z toksyn i szkodliwych substancji.

Czy babka jajowata wspomaga odchudzanie?

Z uwagi na zawartość błonnika, babka jajowata wspiera proces trawienia, dlatego jest polecana osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy i stosują dietę redukcyjną. Jako że błonnik daje uczucie sytości i zwiększa swoją objętość w żołądku, stosowanie babki minimalizuje ryzyko napadów głodu, których często doświadczamy podczas procesu odchudzania.

Czy babka jajowata to babka płesznik?

Absolutnie nie. Babka jajowata i babka płesznik to dwie zupełnie różne rośliny lecznicze. Co prawda babka płesznik również jest bogata w błonnik, ale wygląda inaczej – ma brunatnawe kwiaty, które wyrastają w kątach liści i osiąga do 50 cm (podczas gdy babka jajowata dorasta do 20-40 cm). Warto dodać, że babka płesznik jest dość rzadko spotykana w Polsce (raczej nie rośnie tutaj dziko), ale jest chętnie uprawiana w Europie.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania babki jajowatej?

Babka jajowata jest niewskazana w przypadku:

  • problemów z drożnością jelit,
  • zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej,
  • patologicznego zwężenia układu pokarmowego.

Jak stosować babkę jajowatą?

Babkę jajowatą możesz pić w postaci odwarów, naparów lub spożywać w formie sproszkowanej, jako dodatek do muesli, koktajli. Wiele osób używa babki do zagęszczania sosów oraz zup. Łupiny babki jajowatej wraz z nasionami mogą stanowić urozmaicenie ulubionej sałatki, jogurtu naturalnego. Przy spożywaniu babki jajowatej warto pamiętać o piciu większej ilości wody.

Nie wiesz, gdzie można kupić babkę jajowatą? Zapraszamy do naszego sklepu frutavita.pl. Znajdziesz tu nie tylko nasiona tej prozdrowotnej rośliny, ale też wiele innych produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Babka jajowata – 6 najczęściej zadawanych pytań

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0