Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Grill z wędzarnią – podwójna przyjemność

jedzenie

Sezon grillowy dopiero przed nami. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaskoczyć domowników i przygotować potrawę na grillu elektrycznym. Jeśli na prawdę chcemy zrobić wrażenie, możemy do tego coś uwędzić, a wszystko to na jednym urządzeniu. Jak to możliwe?

Karkówka, ziemniaki, chleb, szaszłyki, kaszanka, warzywa czy ryby. To najczęściej spotykane potrawy z grilla, którymi zajadamy się w cieplejszych miesiącach. Oczywiście każdy z nas ma swoje ulubione dania lub elementy, które przyrządzić można na tym urządzeniu. Dzięki temu nawet najprostsze jedzenie smakuje za każdym razem wyjątkowo. Posiłki na zewnątrz to świetna zabawa i okazja, aby spędzić czas z rodziną lub przyjaciółmi. Kiedy sytuacja zmusza nas do pozostania w domu, a mamy ochotę na grillowaną potrawę możemy użyć wersji elektrycznej grilla. O ile te opalane węglem drzewnym należy używać na zewnątrz, o tyle z urządzenia na prąd możemy korzystać w domu przez cały rok.

Grill elektryczny, a może tradycyjny?

Wszystko zależy od naszych potrzeb i okoliczności wykorzystania urządzenia, ale od początku. Grill elektryczny to dobre rozwiązanie dla smakoszy, ale także dla osób, które interesują się zdrowym, pełnowartościowym gotowaniem. Węgiel podczas spalania uwalnia nitrozaminy, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne czy dioksyny, ale nie tylko. To substancje rakotwórcze, które trafiają do naszego organizmu. Dlatego coraz więcej fanów tej kuchni wybiera urządzenia elektryczne, które emitują ciepło poprzez grzałki.

Grill węglowy można zabrać praktycznie wszędzie i w dowolnym miejscu przyrządzić posiłek. To z pewnością duża zaleta. Nie mniej grill elektryczny możemy podłączyć w ogrodzie lub przygotowywać posiłek bezpośrednio przy gościach w domu. Warto pamiętać, że nie zabraknie nam „paliwa”, gdyż mamy do niego łatwy dostęp w gniazdku. Ponadto wygląd tych urządzeń oraz funkcjonalność pozwalają na postawienie ich na stole. Dzięki temu za każdym razem sięgniemy po ciepły kawałek naszego dania. Z pewnością zaletą grilla elektrycznego jest możliwość używania go na balkonie, co w przypadku wersji węglowej jest surowo zabronione.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Osoby o dużym poczuciu estetyki z pewnością będą sugerowały się nie tylko funkcjami, ale także wyglądem. Dostępne na rynku modele pozwalają na dopasowanie zarówno pod względem kolorystycznym, ale także kształtu i wielkości. Jeśli o rozmiarze mowa, to warto zwrócić uwagę na powierzchnię grzewczą. Dla singla rozsądniejszym rozwiązaniem będzie grill z płytą grzewczą. Z kolei dla rodzin rekomendowane są urządzenia z rusztem, które pomieszczą zwykle więcej jedzenia. Oczywiście pasjonaci gotowania mogą szukać dodatkowych funkcjonalności. Jakich?

Otóż producenci prześcigają się w wymyślaniu rozwiązań, które bywają przydatne, ale nie są obligatoryjne. Nie mniej to ciekawe dodatki: elektryczny wyświetlacz, termostat, pomiar grubości mięsa czy wskaźnik poziomu wypieczenia. Osoba zaawansowana, która gotuje dla przyjemności na pierwszy rzut oka będzie w stanie określić czy jej kotlet, warzywo lub ryba już są gotowe. Mimo wszystko są to ciekawe opcje, które warto rozważyć. Alternatywą dla tych dodatków może być funkcja wędzenia. Dla smakoszy tego rodzaju potraw będzie to z pewnością nie lada udogodnienie. Domowa wędzarnia to z pewnością wygodne rozwiązanie, które daje możliwość przygotowania smacznych potraw nadal bez udziału ognia. Grill z wędzarnią znaleźć można na https://decofire.pl/grille-ogrodowe/wedzarnie-domowe/wedzarnie-elektryczne.

Nie trzeba czekać kilku miesięcy, aby cieszyć się ulubionymi potrawami z grilla. To wszystko za sprawą wersji elektrycznej, którą możesz używać w mieszkaniu, domu lub na balkonie przez cały rok. Jest to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie w porównaniu z grillem węglowym, który podczas spalania emituje szkodliwe substancje. Warto więc postawić na bezpieczeństwo, zdrowie i niesamowity smak grillowanych i wędzonych potraw. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Grill z wędzarnią – podwójna przyjemność

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0