
W tym roku sezon na grilla rozpoczął się z lekkim poślizgiem. Na szczęście najgorsze za nami i letnie miesiące możemy spędzić na radosnym grillowaniu. Oczywiście z zachowaniem niezbędnych zasada bezpieczeństwa!
Grill – kiedyś oszczędność, dzisiaj pomysł na udany weekend
Historia przyrządzania potraw nad rozżarzonym węglem ma już całkiem długą historię sięgającą lat 20-tych (pod warunkiem, że pominiemy czasy prehistoryczne, kiedy to nasi przodkowie odkryli obróbkę termiczną i zaczęli nim urozmaicać ówczesne menu, które do tej pory składało się głównie z surowego mięsa). Paradoksalnie to co teraz uznajemy za świetny sposób na spędzanie wolnego czasu z najbliższymi, na początku XX wieku było koniecznością. W związku z tym, że lata 20-te ubiegłego stulecia przyniosły kryzys gospodarczy w USA, ludzie zmuszeni byli do oszczędzania. Wspólne grillowanie, którego koszty można było rozłożyć na wielu biesiadników, stał się ekonomiczną alternatywą dla restauracji lub przygotowywania obiadów dla mniejszej ilości ludzi. Na stałe taka forma spędzania wolnego czasu weszła do kultury około 40 lat później, gdy stworzono konstrukcję współczesnego grilla, z której korzystamy po dziś dzień.
A teraz? Obecnie tradycja grillowania rozprzestrzeniła się po całym świecie. W latach 90-tych została ona również ochoczo przyjęta przez Polaków, a dzisiaj stanowi ona praktycznie stały element weekendowych spotkań i imprez.
Wegetariańskie pomysły na dania z grilla
Grill kojarzy się przede wszystkim z potrawami mięsnymi, ale nie wyklucza to tego, aby przygotować na nim pyszne dania wegetariańskie. Zerknijcie poniżej na nasze 4 propozycje, a zobaczycie, że grillowanie może być niskokaloryczne, a przy tym niezwykle smaczne:
- szaszłyki wegetariańskie na grilla z kukurydzą i ketchupem – https://uwielbiam.pl/przepis/szaszlyki-wegetarianskie-na-grilla-z-kukurydza-i-ketchupem,
- grillowana cukinia – https://uwielbiam.pl/przepis/cukinia-na-grilla,
- przegrzebki grillowane z żurawiną – https://uwielbiam.pl/przepis/przegrzebki-z-grilla-z-zurawina,
- łosoś grillowany z warzywami – https://uwielbiam.pl/przepis/losos-grillowany-z-warzywami.
Zatem rozpałka oraz węgiel w dłoń i rozpoczynamy wielką ucztę!