Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Wegetariańskie grillowanie

grill

W tym roku sezon na grilla rozpoczął się z lekkim poślizgiem. Na szczęście najgorsze za nami i letnie miesiące możemy spędzić na radosnym grillowaniu. Oczywiście z zachowaniem niezbędnych zasada bezpieczeństwa!

Grill – kiedyś oszczędność, dzisiaj pomysł na udany weekend

Historia przyrządzania potraw nad rozżarzonym węglem ma już całkiem długą historię sięgającą lat 20-tych (pod warunkiem, że pominiemy czasy prehistoryczne, kiedy to nasi przodkowie odkryli obróbkę termiczną i zaczęli nim urozmaicać ówczesne menu, które do tej pory składało się głównie z surowego mięsa). Paradoksalnie to co teraz uznajemy za świetny sposób na spędzanie wolnego czasu z najbliższymi, na początku XX wieku było koniecznością. W związku z tym, że lata 20-te ubiegłego stulecia przyniosły kryzys gospodarczy w USA, ludzie zmuszeni byli do oszczędzania. Wspólne grillowanie, którego koszty można było rozłożyć na wielu biesiadników, stał się ekonomiczną alternatywą dla restauracji lub przygotowywania obiadów dla mniejszej ilości ludzi. Na stałe taka forma spędzania wolnego czasu weszła do kultury około 40 lat później, gdy stworzono konstrukcję współczesnego grilla, z której korzystamy po dziś dzień.

A teraz? Obecnie tradycja grillowania rozprzestrzeniła się po całym świecie. W latach 90-tych została ona również ochoczo przyjęta przez Polaków, a dzisiaj stanowi ona praktycznie stały element weekendowych spotkań i imprez.

Wegetariańskie pomysły na dania z grilla

Grill kojarzy się przede wszystkim z potrawami mięsnymi, ale nie wyklucza to tego, aby przygotować na nim pyszne dania wegetariańskie. Zerknijcie poniżej na nasze 4 propozycje, a zobaczycie, że grillowanie może być niskokaloryczne, a przy tym niezwykle smaczne:

Zatem rozpałka oraz węgiel w dłoń i rozpoczynamy wielką ucztę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wegetariańskie grillowanie

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0