Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Cielęcina i jej wartości odżywcze

cielęcina

Cielęcina to jest mięso współcześnie najbardziej cenione, ze względu na niezwykle naturalną barwę oraz cały szereg wartości odżywczych. Mięso tego typu charakteryzuje się wyjątkową delikatnością, używa się go przy wielu naturalnych dietach, zwłaszcza dla dzieci. Czyż nie takiego produktu potrzebuje współczesny, bardzo wymagający konsument?

Walory smakowe cielęciny

Cielęcina to jest niezwykle dobre źródło wielu cennych składników – zarówno białka, jak i witamin z grupy B oraz A. Dodatkowo, w jej składzie znajduje się niacyna oraz wiele minerałów, a pośród nich potas, fosfor, żelazo czy cynk. Jeśli chodzi o jej walory smakowe to nie ma sobie równych. Już pierwszy kęs tego delikatnego mięsa, jego wyjątkowa kruchość sprawi, że rozpłynie się w ustach. Gdy tylko ją odpowiednio przyprawimy oraz przyrządzimy to będzie królować na każdym stole.

Wysoka jakość cielęciny

Na wysoką jakość cielęciny ma wpływ wiele czynników. Kluczowy jest okres dojrzewania, bo właśnie wtedy uzyskuje swoją charakterystyczną barwę jej mięso. Przyczyniają się do tego ważne przemiany chemiczne oraz strukturalne, które zachodzą w trakcie całego procesu. Nie wymaga ona do tego jeszcze jakiejś długiej obróbki cieplnej, co jest niezaprzeczalną zaletą. Dla takiego mięsa wystarczy zaledwie krótkie smażenie albo pieczenie.

Właściwości cielęciny

Kobalamina, którą posiada w swoim składzie cielęcina, bierze udział zarówno w tworzeniu, jak i regeneracji czerwonych ciałek krwi. Polecana jest więc bardzo mocno dla osób walczących z anemią. Kobalamina lub inaczej witamina B12 wpływa też na cały proces koncentracji. Warto podkreślić, że o jej wszelkich wartościach odżywczych decydują zarówno warunki chowu zwierząt, jak i ich sposób odżywania. Nie bez znaczenia pozostaje nawet wiek zwierząt. Najbardziej już wartościowe mięso tego typu pochodzi od zaledwie kilkutygodniowych cielaczków.

Charakterystyka mięsa cielęcego

Mięso cielęce charakteryzuje się niebywałą delikatnością oraz kruchością. Cielęcinę możemy spożywać z dodatkiem warzyw takich jak marchewka, groszek, kalafior albo fasolka szparagowa. Możliwości jest naprawdę wiele. W polskiej kuchni najczęściej spotyka się ją z dodatkiem pieczonych ziemniaków albo ryżu. Ciekawy oraz ostry smak nadadzą jej przyprawy takie jak kolendra albo liść laurowy. Najbardziej popularne są łopatki cielęce, które doskonale pasują do pieczenia w całości oraz udziec. Karkówka cielęca z kolei idealnie pasuje do przygotowania rozmaitych potrawek albo popularnego gulaszu. Mięso cielęce ma bardzo szerokie przeznaczenie. Współczesny konsument poszukuje tylko i wyłącznie sprawdzonych produktów, do tego bogatych w wiele składników odżywczych. Cielęcina spełnia wszelkie wymogi jakościowe i z pewnością będzie nam smakować. Warto wybierać tego typu mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cielęcina i jej wartości odżywcze

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0