Prawidłowe i racjonalne odżywianie stanowi podstawę zdrowego i dobrze pracującego organizmu. Od tego jak wygląda nasza dieta zależy wygląd naszej sylwetki, stan cery, włosów, paznokci i przede wszystkim zębów. Jama ustna, a przede wszystkim zęby jako pierwsze mają styczność z dostarczanym pożywieniem, co może przełożyć się na ich wygląd i stan zdrowia. Dlatego bardzo ważna jest odpowiednio zbilansowana i zróżnicowana dieta, która dostarczy niezbędnych mikro- i makroelementów.
Wybieraj pokarmy bogate w witaminę D, wapń i fosfor
Zęby to kość, a jak wiemy do ich budowy niezbędny jest wapń. Jest to główny materiał szkieletotwórczy, który nadaje zębom odpowiednią strukturę, twardość i wytrzymałość. Znajdziemy go w produktach mlecznych takich jak: jogurty, kefiry i sery. Kolejny bardzo ważny składnik to fosfor, który również jest pierwiastkiem budulcowym. Dużą ilość fosforu znajdziemy w orzechach, otrębach, wątróbce oraz soi. Z kolei witamina D niezbędna jest na etapie kształtowania się kości i zębów oraz wchłaniania powyższych makroelementów. Głównym źródłem witaminy D są tłuste ryby (węgorz, śledź, dorsz) i tran, a w porze letniej syntetyzowana jest w skórze przy udziale promieni słonecznych.
Unikaj cukru
Cukier to idealna pożywka dla bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy. Za najbardziej szkodliwe uważa się cukry proste takie jak glukoza, fruktoza czy maltoza. Cukier trawiony pod wpływem enzymów zawartych w ślinie rozkłada się do prostych związków, które odkładają się na zębach. Cukry powodują obniżenie pH w jamie ustnej i działają jak kwas, doprowadzając do demineralizacji, czyli niszczenia szkliwa. Ukryte są nie tylko w słodyczach i słodkich napojach, ale także w na pozór zdrowych suszonych owocach, sokach owocowych oraz pieczywie i makaronach. Chcąc zapobiec próchnicy i erozji szkliwa, należy ograniczyć udział tych produktów w diecie.
Wzbogacaj dietę o produkty zawierające witaminę C
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to popularny przeciwutleniacz, który w organizmie pełni wiele ważnych funkcji. Jedną z nich jest zdolność do wzmacniania i uszczelniania naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiega krwawieniu i osłabieniu dziąseł oraz odsłonięciu szyjek zębowych. Dodatkowo hamuje rozwój bakterii próchnicotwórczych. W skrajnych przypadkach niedoboru objawia się w postaci choroby zwanej szkorbutem. Witaminę C w dużych ilościach znajdziemy w owocach dzikiej róży, aceroli, truskawkach, kalarepie i natce pietruszki.
Zrezygnuj z kawy, papierosów i alkoholu
Wszystkie wymienione wyżej używki negatywnie wpływają na strukturę zębów. Dym tytoniowy, alkohol i kofeina przyczyniają się do powstawania przebarwień i uszkodzenia szkliwa nazębnego. Przebarwienia wynikają z odkładania się na zębach osadu pochodzącego ze smolistych substancji zawartych w dymie oraz barwników obecnych w kawie i niektórych alkoholach np. czerwonym winie. Dodatkowo mocny alkohol może podrażniać błonę śluzową jamy ustnej i powodować powstawanie drobnych urazów i owrzodzeń. Ból i dyskomfort związany z drażnieniem odsłoniętych zakończeń nerwowych może być łagodzony przez preparaty miejscowe zawierające poliwinylopirolidon i kwas hialuronowy. Izolują uszkodzoną śluzówkę od bodźców zewnętrznych. Więcej informacji znajdziesz na stronie internetowej Anaftin. Ponadto palenie papierosów przyczynia się do rozwoju nowotworów jamy ustnej np. języka, gardła i krtani, które potrafią być katastrofalne w skutkach.