Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Post Daniela – na czym polega ta dieta i jak ją przeprowadzić?

post daniela

Post Daniela to dieta, która ma na celu usunięcie z organizmu toksyn. Szkodliwe substancje pochodzące z żywności, otoczenia czy produkty przemiany materii zalegające w tkankach są spalane i usuwane. Choć głównym zadaniem tej diety jest oczyszczanie, to powoduje też redukcję wagi, dlatego zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Na czym dokładnie polega dieta, jak długo trwa i kiedy warto ją zastosować?

Na czym polega post Daniela?

Post Daniela swoją nazwę zawdzięcza biblijnemu bohaterowi Księgi Daniela, który, przebywając na babilońskim dworze odmawiał picia wina i jedzenia mięsnych potraw. Daniel przez 10 dni jadł tylko owoce i warzywa oraz pił wodę, dzięki czemu jego organizm stał się silny i przygotował go do zbliżającego się egzaminu lepiej niż rówieśników.

Dieta polega na spożywaniu tylko warzyw i niskokalorycznych owoców, oraz rezygnacji z alkoholu, papierosów i innych napojów niż woda. Taki sposób odżywiania mobilizuje organizm do czerpania energii z tkanki tkanki tłuszczowej i spalania obumarłych komórek, dzięki czemu ciało zostaje z nich oczyszczone. Nie należy również używać oleju, soli ani pikantnych przypraw.

Dlaczego nazywamy tą dietę postem?

Nazwa “post” nie tylko odnosi się do rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego, ale również jest określona w czasie. W swojej podstawowej wersji trwa 10 dni, jednak nie powinna być stosowana dłużej niż 40. Brak białka i węglowodanów w dłuższej perspektywie może osłabiać i być szkodliwy dla organizmu. W pierwszych dniach postu Daniela osoby go stosujące mogą odczuwać ból głowy, mięśni, mieć problemy ze snem. Im więcej toksyn w organizmie, tym bardziej odczuwalne są objawy, jednak ustępują po 2-4 dniach.

Jakie produkty są dozwolone w poście Daniela?

W poście Daniela dopuszcza się spożycie warzyw i owoców o niskiej kaloryczności. Nie należy jeść warzyw skrobiowych i strączkowych, produktów zbożowych, mięsa ani nabiału. post Daniela opiera się głównie o lekkostrawne warzywa, które przygotowuje się bez dodatku tłuszczu. Nie wolno również pić kawy ani herbaty oraz alkoholu. Dozwolone jest jedzenie takich warzyw jak: marchew, burak, seler, pietruszka, rzodkiewka, kapusta, por, czosnek, sałata, pomidory, kalafior, dynia, kiszonki, cukinia. Dania można wzbogacić naturalnymi przyprawami i ziołami.

W przypadku problemów zdrowotnych przed rozpoczęciem postu Daniela należy skonsultować się z lekarzem.

Jakie są efekty postu Daniela?

Pod względem zasad post Daniela bardzo przypomina dietę dr Dąbrowskiej i przynosi podobne rezultaty. Tą dietę szczególnie doceniają alergicy i osoby zmagające się z problemami skórnymi. Dobrze wpływa również na samopoczucie astmatyków.

Dzięki wyeliminowaniu potencjalnie toksycznych i ciężkostrawnych substancji post Daniela przynosi wiele korzystnych rezultatów:

  • wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i utratę wagi,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • reguluje perystaltykę jelit i likwiduje zaparcia,
  • łagodzi objawy alergii i problemów skórnych,
  • pomaga wyleczyć nawracające infekcje,
  • stymuluje i wzmacnia układ immunologiczny.

Kiedy najlepiej przeprowadzić dietę?

Post Daniela można stosować kilka razy w roku, jednak najlepiej przeprowadzić tę dietę w sezonie na świeże owoce i warzywa. Dobrym czasem na podjęcie tego sposobu odżywiania jest późna wiosna, lato i wczesna jesień. Warto też pamiętać o tym, że pierwsze dni postu są uciążliwe dla osób go przechodzących. Objawy wynikające z radykalnej zmiany diety zazwyczaj nie trwają dłużej niż 4 dni, jednak dobrze rozpocząć dietę np. w weekend. Należy się oszczędzać i odpoczywać, żeby organizm mógł się zregenerować.

Artykuł powstał przy współpracy z portalem zdrowo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Post Daniela – na czym polega ta dieta i jak ją przeprowadzić?

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0