Post Daniela to dieta, która ma na celu usunięcie z organizmu toksyn. Szkodliwe substancje pochodzące z żywności, otoczenia czy produkty przemiany materii zalegające w tkankach są spalane i usuwane. Choć głównym zadaniem tej diety jest oczyszczanie, to powoduje też redukcję wagi, dlatego zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Na czym dokładnie polega dieta, jak długo trwa i kiedy warto ją zastosować?
Na czym polega post Daniela?
Post Daniela swoją nazwę zawdzięcza biblijnemu bohaterowi Księgi Daniela, który, przebywając na babilońskim dworze odmawiał picia wina i jedzenia mięsnych potraw. Daniel przez 10 dni jadł tylko owoce i warzywa oraz pił wodę, dzięki czemu jego organizm stał się silny i przygotował go do zbliżającego się egzaminu lepiej niż rówieśników.
Dieta polega na spożywaniu tylko warzyw i niskokalorycznych owoców, oraz rezygnacji z alkoholu, papierosów i innych napojów niż woda. Taki sposób odżywiania mobilizuje organizm do czerpania energii z tkanki tkanki tłuszczowej i spalania obumarłych komórek, dzięki czemu ciało zostaje z nich oczyszczone. Nie należy również używać oleju, soli ani pikantnych przypraw.
Dlaczego nazywamy tą dietę postem?
Nazwa “post” nie tylko odnosi się do rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego, ale również jest określona w czasie. W swojej podstawowej wersji trwa 10 dni, jednak nie powinna być stosowana dłużej niż 40. Brak białka i węglowodanów w dłuższej perspektywie może osłabiać i być szkodliwy dla organizmu. W pierwszych dniach postu Daniela osoby go stosujące mogą odczuwać ból głowy, mięśni, mieć problemy ze snem. Im więcej toksyn w organizmie, tym bardziej odczuwalne są objawy, jednak ustępują po 2-4 dniach.
Jakie produkty są dozwolone w poście Daniela?
W poście Daniela dopuszcza się spożycie warzyw i owoców o niskiej kaloryczności. Nie należy jeść warzyw skrobiowych i strączkowych, produktów zbożowych, mięsa ani nabiału. post Daniela opiera się głównie o lekkostrawne warzywa, które przygotowuje się bez dodatku tłuszczu. Nie wolno również pić kawy ani herbaty oraz alkoholu. Dozwolone jest jedzenie takich warzyw jak: marchew, burak, seler, pietruszka, rzodkiewka, kapusta, por, czosnek, sałata, pomidory, kalafior, dynia, kiszonki, cukinia. Dania można wzbogacić naturalnymi przyprawami i ziołami.
W przypadku problemów zdrowotnych przed rozpoczęciem postu Daniela należy skonsultować się z lekarzem.
Jakie są efekty postu Daniela?
Pod względem zasad post Daniela bardzo przypomina dietę dr Dąbrowskiej i przynosi podobne rezultaty. Tą dietę szczególnie doceniają alergicy i osoby zmagające się z problemami skórnymi. Dobrze wpływa również na samopoczucie astmatyków.
Dzięki wyeliminowaniu potencjalnie toksycznych i ciężkostrawnych substancji post Daniela przynosi wiele korzystnych rezultatów:
- wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i utratę wagi,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- reguluje perystaltykę jelit i likwiduje zaparcia,
- łagodzi objawy alergii i problemów skórnych,
- pomaga wyleczyć nawracające infekcje,
- stymuluje i wzmacnia układ immunologiczny.
Kiedy najlepiej przeprowadzić dietę?
Post Daniela można stosować kilka razy w roku, jednak najlepiej przeprowadzić tę dietę w sezonie na świeże owoce i warzywa. Dobrym czasem na podjęcie tego sposobu odżywiania jest późna wiosna, lato i wczesna jesień. Warto też pamiętać o tym, że pierwsze dni postu są uciążliwe dla osób go przechodzących. Objawy wynikające z radykalnej zmiany diety zazwyczaj nie trwają dłużej niż 4 dni, jednak dobrze rozpocząć dietę np. w weekend. Należy się oszczędzać i odpoczywać, żeby organizm mógł się zregenerować.
Artykuł powstał przy współpracy z portalem zdrowo.pl