Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Ekologiczne produkty w diecie – czy warto je spożywać?

jedzenie eko

Żywność ekologiczna to już nie tylko chwilowa moda. To styl życia, który powinien stanowić wzór i którego warto propagować! Ponadto, wprowadzenie zdrowej, ekologicznej żywności do swojej diety, może przynieść mnóstwo korzyści dla zdrowia! Jakie produkty warto włączyć do swego codziennego menu?

Suszone owoce

Dlaczego owoce suszone są tak bardzo wartościowe? To proste – podczas procesu suszenia, z owoców wyparowuje woda, natomiast wszystkie składniki odżywcze pozostają w skoncentrowanej formie. Suszone owoce warto spożywać każdego dnia, należy jednak pamiętać o tym, że są one bardzo kaloryczne – dlatego nie można ich jeść bez ograniczeń!

Za szczególnie wartościowe uważane są jagody Goji. Co jest w nich wyjątkowego? Wzmacniają odporność, a także wykazują silne działanie przeciwnowotworowe- potrafią znacznie zahamować rozwój choroby! Jagody Goji są bogate w witaminy C, B1, B6, E, a także w przeciwutleniacze, białko oraz minerały, takie jak miedź, fosfor, cynk i selen. Dzięki licznym składnikom odżywczym, zaliczane są do tzw. superfoods, czyli najbardziej wartościowych produktów spożywczych.

Oleje roślinne

Głównym powodem, dla którego warto zamienić masło i smalec na oleje roślinne, są wartościowe kwasy tłuszczowe omega- 3 i omega- 6, które znajdują się między innymi w oliwie z oliwek, oleju lnianym oraz oleju rzepakowym. Dlaczego składniki te są takie istotne? Ponieważ mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Zawierają bogactwo silnych antyoksydantów, wzmacniają odporność i wzrok, chronią serce oraz układ nerwowy, a także wspomagają pracę mózgu. Poza tym, mają też ogromny wpływ na zdrowie skóry, pomagając w walce z łuszczycą czy AZS. Nie można też zapominać o tym, że kwasy omega- 3 i omega- 6 są niezbędne dla obniżenia poziomu cholesterolu.

Do najzdrowszych olejów roślinnych zaliczają się oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek dyni, a także olej kokosowy. Warto używać je jako dodatek do potraw, ale należy pamiętać, że nie wszystkie nadają się do smażenia. Przykładowo, olej lniany może być wykorzystywany wyłącznie na zimno, np. do sałatki.

Oleje roślinne można  z powodzeniem wykorzystywać nie tylko jako dodatek do potraw, ale również jako kosmetyk. Oleje te mają właściwości nawilżające i odżywiające skórę, a dzięki dużej ilości witamin, potrafią także widocznie poprawić kondycję włosów. To naturalny sposób na piękny wygląd i zdrową skórę!

Herbaty ziołowe

Regularne picie naturalnych, ziołowych herbat, może przynieść zdrowiu mnóstwo korzyści. Oczywiście, każda roślina charakteryzuje się innymi właściwościami. Dlatego zanim zaczniemy szykować sobie ziołowy napar, najpierw sprawdźmy, w jaki sposób wpływa on na organizm:

  • Pokrzywa- ma działanie moczopędne, oczyszcza organizm i sprzyja odchudzaniu. Pomaga w walce z alergią, stanami zapalnymi, anemią.
  • Czystek- zawiera bogactwo antyoksydantów, działa przeciwstarzeniowo, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i wspomaga odporność.
  • Skrzyp –  jest stosowany przy chorobach układu moczowego, uszczelnia naczynia krwionośne i działa uspokajająco.
  • Dzika róża- charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także działaniem przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Zawiera dużą ilość witaminy C, która wspomaga odporność, a także wzmacnia organizm.

Każdy, kto decyduje się na zmianę swoich dotychczasowych nawyków żywieniowych i rozpoczęcie zdrowej diety, z pewnością szybko odczuje jej  pozytywny wpływ na organizm. Ekologiczne, wartościowe produkty spożywcze to pewny wybór i gwarancja poprawy zdrowia, kondycji oraz samopoczucia!

Porady na temat zdrowego odżywiania dostarczył sklep internetowy ze zdrową i ekologiczną żywnością eNaturalnie.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ekologiczne produkty w diecie – czy warto je spożywać?

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0