Dla wielu osób przejście na weganizm i rezygnacja z produktów pochodzących od zwierząt to ważna życiowa decyzja. Najczęstszymi powodami tej zmiany są kwestie etyczne bądź zdrowotne.
Wiele badań pokazuje bowiem, że ograniczenie produktów odzwierzęcych w codziennym menu korzystnie wpływa na nasz organizm. W przejściu na dietę wegańską z pewnością pomoże kilka prostych zasad i tricków, aby jak najmniej odczuć niepożądane skutki rezygnacji z mięsa.
Stopniowa zmiana na weganizm
Pierwszą, najważniejszą zasadą jest indywidualne podejście – jedni wolą od razu wyrzucić ze swojego jadłospisu wszystkie niechciane produkty, natomiast dla innych będzie to proces wolniejszy. Warto stopniowo rezygnować z konkretnych dań i zastępować je produktami wegańskimi – z czasem nasz organizm przyzwyczai się do nowego menu i nie będzie domagał się mięsa czy jajek. Bardzo ważne jest również nie zniechęcanie się, gdy przydarzy się nam jakaś porażka, np. nie zauważymy, że składnikiem dania zamówionego w restauracji jest żelatyna- takie “wpadki” zdarzają się nawet najlepszym.
Poszerzanie horyzontów dzięki weganizmowi
Mimo że w ostatnim czasie temat weganizmu jest bardzo popularny, wciąż warto poszerzać swoją wiedzę o nowe pomysły i przepisy. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że “zwykłe” dania, które jemy na co dzień okazują się wegańskie i nie trzeba bardzo się starać, aby zmienić nasze przyzwyczajenia. Dla początkujących wegan przydatne mogą okazać się blogi o takiej tematyce, które pomogą w odkryciu nowych połączeń i smaków i pokażą, że produkty wegańskie to nie tylko te składające się z warzyw.
Wybór “zamienników” w diecie wegańskiej
Obecnie na polskim rynku można spotkać szeroką gamę produktów wegańskich, które mają za zadanie zastępować np. mięso. Bardzo szeroki asortyment artykułów oferuje sieć sklepów Kaufland, dostępnych pod marką K-take it veggie. Produkty te bardzo często trudno odróżnić od “oryginałów”, bowiem smakują bardzo podobnie. Dzięki większej dostępności produktów wegańskich i wegetariańskich, przejście na dietę bezmięsną staje się dużo prostsze. Zwykły jogurt można bowiem zastąpić jogurtem sojowym, a zamiast typowego mięsnego obiadu na naszym stole może stanąć wegańska lasagna na bazie tofu.
Rezygnacja z produktów odzwierzęcych to duża zmiana w życiu, dlatego warto wcześniej się do niej przygotować. Wciąż powstaje wiele blogów i publikacji na temat diety bezmięsnej, a produkty wegańskie są obecnie coraz łatwiej dostępne w przystępnych cenach. Najważniejsze to stopniowo wprowadzać nowe zasady do swojego jadłospisu, a zmiana ta będzie bezbolesna i w krótkim czasie zapomnimy, że kiedykolwiek nie mogliśmy żyć bez mleka i mięsa.