Praca jest ważną częścią życia człowieka, niejednokrotnie pracujemy w ciężkich, uciążliwych warunkach atmosferycznym, w skutek czego nasz organizm jest zmuszony do eksploatacji większych pokładów energii i szybciej się męczy.
W takich przypadkach pracownik przedsiębiorstwa w myśl art. 232 Kodeksu Pracy powinien mieć zagwarantowane specjalne produkty żywnościowe i napoje refundowane przez pracodawcę. W poniższym artykule dowiesz się, komu przysługuje posiłek regeneracyjny i kiedy pracodawca jest zobowiązany do jego zapewnienia.
Komu przysługuje posiłek regeneracyjny?
Zgodnie z ustawą Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. w sprawie posiłków i napojów regeneracyjnych zostały wyszczególnione wymagania oraz zasady jakie powinny spełniać wydawane produkty. Właściciel przedsiębiorstwa, może zamówić posiłek w odpowiedniej firmie oferującej regeneracyjne posiłki dla kadry pracowniczej np. tutaj lub zadbać o dostarczenie funduszy na zakup produktów żywnościowych.
Posiłek regeneracyjny należy się osobom wykonującym obciążenie zawodowe związane z wysiłkiem fizycznym:
- W trakcie pracy efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn oraz powyżej 1100 kcal u kobiet,
- w okresie zimowym w ciągu pracy efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet wykonywane na zewnątrz od dnia 1 listopada do 31 marca,
- podczas prac pod ziemią,
- prace w zamkniętych pomieszczeniach w których ze względu na wymagania technologiczne temperatura nie przekracza 10*C lub powyżej 25*C powodujące w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny organizmu na poziomie powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 u kobiet,
- przy wystąpieniu klęsk żywiołowych oraz innych zdarzeń losowych.
W Jaki sposób wydawane są posiłki regeneracyjne przez pracodawcę ?
Zapewniając posiłek pracodawca powinien zadbać o kilka istotnych i określonych w prawie norm. Oto najważniejsze z nich:
- Zapewnienie odpowiedniego zaplecza socjalnego oraz warunków higienicznych. Na terenie przedsiębiorstwa powinno znajdować się pomieszczenie lub specjalnie przeznaczone miejsce, w którym pracownik będzie mógł w spokoju zjeść obiad.
- W dniach w których pracownik jest wystawiony na działanie niekorzystnych oraz uciążliwych warunków pracy, obiad powinien zostać wydany przez pracodawcę w przerwie po 3-4 godzinach pracy.
- Jeśli zakład pracy posiada organizacje związkowe, pracodawca w porozumieniu z nimi ustala, którzy pracownicy na wyszczególnionych stanowiskach pracy powinni otrzymać posiłek regeneracyjny oraz w jaki sposób ma zostać wydany.
- Jeżeli w danym przedsiębiorstwie nie działają zakładowa organizacja związkowa, może zasięgnąć opinii bezpośrednio u pracowników.
Jakie normy powinien spełniać posiłek?
Zadaniem posiłku regeneracyjnego jest dostarczenie organizmowi wszelkich niezbędnych składników, dzięki którym pracownik poczuje się lepiej i w pełni sił będzie mógł powrócić do dalszej pracy. Pracodawca musi zapewnić posiłek regeneracyjny w postaci jednego dania gorącego. Wedle prawa zapewnione jedzenie, powinien zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać około 1000 kalorii.
Zapewnienie posiłku regeneracyjnego to obowiązek właściciela firmy, której pracownicy narażeni są na działanie niekorzystnych i uciążliwych warunków atmosferycznych, a także wykonują pracę związaną z usuwaniem klęsk żywiołowych. Należy pamiętać, że za lunch obowiązkowy nie przysługuje ekwiwalent pieniężny.