Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Zimne sosy do potraw – wybierz ketchup o najzdrowszym składzie

sosy

Trudno sobie wyobrazić dobrze wyposażoną kuchnię bez niektórych artykułów spożywczych. Oprócz podstawowego zestawu przypraw są to bez wątpienia zimne sosy do potraw: majonez, chrzan, sos czosnkowy, a przede wszystkim – ketchup. Ten niepozorny pomidorowy sos, który od ponad 150 lat gości na europejskich stołach, jest w stanie odmienić (a często uratować) smak śniadania, obiadu i kolacji. Jak jednak wybrać najlepszy, najzdrowszy ketchup spośród wszystkich, które są dostępne na polskim rynku? Najlepszym wyborem wydaje się ketchup Pudliszki. Skład i inne jego zalety sprawdzili specjalnie dla ciebie nasi testerzy.

Ketchup Pudliszki – skład. Co się w nim kryje?

Największym wyzwaniem, przed jakim stawać muszą na co dzień współcześni konsumenci, jest ogromna ilość sztucznych składników, takich jak ulepszacze i konserwanty, w większości produktów na sklepowych półkach. Pod tym względem produkty marki Pudliszki (sos do spaghetti, koncentrat pomidorowy czy właśnie ketchup) okazują się niezwykle przyjazne. Dlaczego?

Wzięliśmy pod lupę ketchup Pudliszki. Skład tego produktu nie mógłby być zdrowszy i bardziej naturalny. Oprócz dużej ilości pomidorów (na 100 g ketchupu przypada co najmniej 198 g świeżych warzyw!) znajdziesz w nim jedynie nadającą odpowiednią konsystencję skrobię kukurydzianą oraz nieco cukru, soli i octu w roli naturalnych konserwantów. Dzięki temu niepotrzebne są żadne sztuczne substancje konserwujące, a ketchup Pudliszki jest znacznie do zdrowszy niż podobne produkty konkurencji. Takie zasady odnośnie maksymalnie naturalnego składu obowiązują w przypadku wszystkich produktów firmy Pudliszki (sos do spaghetti, przecier pomidorowy, koncentrat i inne).

Głęboki, pomidorowy smak – skąd się bierze?

Znakiem rozpoznawczym wszystkich produktów marki Pudliszki (sos do spaghetti, koncentrat pomidorowy czy dania gotowe również są z tego znane) jest intensywny, mocno pomidorowy smak. Jak udaje się go uzyskać bez żadnych sztucznych ulepszaczy? To proste – sekret tkwi w najwyższej jakości pomidorach wykorzystywanych w procesie ich produkcji. Świeże pomidory dostarczane są do zakładów produkcyjnych Pudliszki na bieżąco przez lokalnych plantatorów. 80% tych warzyw jest zbierana ręcznie, co zapewnia kontrolę jakości na każdym etapie produkcji i staranną selekcję. Co ważne, pomidory nie są magazynowane – świeże, niemal „prosto z pola” trafiają do przetwórni, dzięki czemu są w stanie oddać swój świeży, soczysty smak produktom, które z nich powstają. Nie tracą też cennych substancji odżywczych, takich jak likopen – przeciwutleniacz zapobiegający rozwojowi chorób serca i chorób nowotworowych.

Czy można jeść ketchup codziennie?

Odpowiedź brzmi – jeśli nie będziesz zajadać go łyżkami, jakby był dżemem, nie ma z tym najmniejszego problemu. W roli dodatku, zimnego sosu, który podkręca smak smażonych potraw i kanapek, możesz używać go na co dzień.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zimne sosy do potraw – wybierz ketchup o najzdrowszym składzie

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0