Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Olej z lnianki – właściwości i zastosowanie oleju rydzowego

Olej z lnianki niegdyś był jednym z najbardziej popularnych składników w kuchni. Przez lata stracił na popularności by obecnie znów powrócić do łask. Produkt powszechnie znany jako olej rydzowy – wytwarzany zostaje z nasion lnicznika siewnego czyli powszechnie znanej lnianki. Stanowi cenne źródło składników odżywczych i witamin. W kuchni doskonale komponuje się ze śledziem, co nie oznacza, że nie znajduje swojego zastosowania również w innych potrawach. Poniżej przedstawiamy najważniejsze zalety stosowania oleju z lnianki.

olej z lnianki

Czym jest olej rydzowy

Olej rydzowy inaczej z lnianki pozyskuje się wskutek tłoczenia lnicznika siewnego. Lnicznik dobrze wegetuje w klimacie chłodnym i suchym, nie straszne mu niskie a wręcz zimne temperatury. Olej pozyskiwany z rośliny składa się w 10% z kwasów tłuszczowych nasyconych oraz 90% NNKT kwasów tłuszczowych nienasyconych. W jego składzie znajduje się najwięcej (aż ok. 41%) kwasu alfa-linolenowego (omega-3), oraz ok. 36% kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (omega-3 i omega-6). Zawarte w oleju tłuszcze sprawiają, że jest on doskonałym dopełnieniem codziennej diety.

Sposoby pozyskiwania oleju z lnianki:

tłoczenie na gorąco – jest to jeden z najszybszych sposobów pozyskiwania oleju, niestety w tym przypadku podczas jego realizacji, produkt może utracić niektóre z właściwości odżywczych,

tłoczenie na zimno – najskuteczniejszy i najbezpieczniejszy w tym przypadku sposób pozyskiwania oleju z lnianki, gwarantuje stuprocentowe zachowanie wszelkich składników odżywczych, tłoczony na zimno olej z lnianki to wiele korzyści terapeutycznych i zdrowotnych.

ekstrakcja rozpuszczalnikiem – daje lepsze efekty ekstrakcji jednak zawiera szkodliwe substancje.

ekstrakcja nadkrytycznym CO2 – jeden ze sposobów przynoszących najlepsze efekty ekstrakcji, jest on jednak również najdroższy.

olej

Właściwości zdrowotne

Ze względu na zawartość witamin i różnych składników odżywczych w oleju z lnianki, posiada on wiele właściwości zdrowotnych korzystnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Produkt oferuje szeroki profil żywieniowy, co zapewnia wiele możliwości dostarczenia organizmowi przydatnych składników. Do najważniejszych walorów dla zdrowia płynących ze spożywania oleju rydzowego należą:

  • Zmniejszenie stanów zapalnych stawów.
  • Pomaga w leczeniu cholesterolu.
  • Normalizuje poziom cukru we krwi.
  • Pozytywny wpływ na wzrok.
  • Zapobiega pojawieniu się Alzheimera.
  • Niweluje stres i nerwy.
  • Korzystny wpływ na skórę i włosy.
  • Niweluje objawy atopowego zapalenia skóry.
  • Wzmacnia odporność organizmu.
  • Wykazuje ochronne działanie na wątrobę, serce, trzustkę, jelita, nerki i naczynia krwionośne.
  • Niweluje objawy reumatyzmu i artretyzmu.
  • Wzmacnia jelita i wspomaga trawienie.
  • Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Jak stosować?

Korzystny wpływ oleju z lnianki może objawić się tylko wówczas kiedy będziemy stosować go właściwie. Mowa tutaj nie tylko o zbyt małych ilościach ale również sytuacji, której możemy zwyczajnie przesadzić. Dodatkowo, ważną informacją jest fakt iż stosowanie produktu nie przyniesie odpowiednich rezultatów jeżeli będziesz go podgrzewał, tak więc aby mógł zadziałać powinien być stosowany na zimno. Jak się okazuje nie musisz stosować go w przesadnych ilościach, najlepiej jest przyswajać jedną łyżkę oleju przed śniadaniem – na czczo, taka dawka dostarczy organizmowi niezbędnych i potrzebnych składników.

W przypadku stosowania jako kosmetyk, zalecamy uważać na oczy i dokładnie omijać je podczas nakładania oleju na twarz, zawarte w oleju składniki mogą podrażnić oczy i delikatną skórę pod oczami. Na włosy nakładaj według uznania, pamiętaj jednak żeby nie przesadzić bo zwyczajnie będzie go trudno zmyć. Olej rydzowy możesz nakładać na całe włosy lub tylko na końcówki – wedle uznania.

Jak przechowywać?

Olej rydzowy wykazuje dobre predyspozycje do długiego przechowywania bez utraty przy tym właściwości odżywczych, jego trwałość wynosi zazwyczaj od 18 do nawet 24 miesięcy. Ważne aby podczas przechowywania produktu zadbać aby nie przebywał on na słońcu i w mocnym świetle, w temperaturze nie większej niż 20°C, w przypadku oleju tłoczonego na zimno optymalna temperatura 6-10°C.

Zastosowanie w kuchni

Z uwagi na oryginalny, wyróżniający się smak (korzenny z nutą goryczy) olej rydzowy bardzo dobrze sprawdza się w kuchni jako dodatek do rozmaitych potraw. Za czasów naszych babć produkt stanowił bazę maczanki do pieczywa, doskonale komponował się z krojoną cebulą, pieprzem i świeżo upieczonym chlebem. Obecnie najczęściej wybieramy go jako dodatek do sałatek i surówek. Często dodawany jest również do białego sera. Najlepiej jednak komponuje się ze śledziem, dodając go do śledziowej sałatki będziesz zachwycony jej nowym oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem.

Ważne: Oleju rydzowego nie należy stosować na gorąco, nie używaj go więc do smażenia i pieczenia. Wysoka temperatura niszczy korzystne właściwości zdrowotne – najlepiej stosować go tylko i wyłącznie na zimno.

bułka

Gdzie kupić?

Produkt spotkać możesz w każdym sklepie ze zdrową i ekologiczną żywnością. Ze względu na coraz to większe zapotrzebowanie i fakt, że coraz bardziej wraca do łask polskich kucharzy, coraz częściej możemy spotkać go również w pobliskich miejskich sklepikach. Dodatkowo kupisz go w sklepach internetowych takich jak np. znany i ceniony sklep z olejami Olvita.

Wyjątkowe zdrowotne właściwości oleju z lnianki przemawiają na plus jego stosowania. Jego korzystny wpływ na zdrowie znały już nasze babcie i chętnie stosowały go jako dodatek do pieczywa. Zamień dotychczas stosowany w kuchni olej lub nie przynoszącą skutków odżywkę do włosów na olej rydzowy, możliwe że już w niedługim czasie zobaczysz pierwsze efekty stosowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Olej z lnianki – właściwości i zastosowanie oleju rydzowego

Artykuł przeczytasz w: 4 min
0