Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

5 pomysłów na wykorzystanie mikrofalówki w kuchni

potrawa z mikrofalówki

Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, które można znaleźć w niemal każdym domu. Używa się jej przede wszystkim do odgrzewania potraw. Tak naprawdę jednak, potencjał tkwiący w tym sprzęcie jest o wiele większy. Wzmacnianie smaku przypraw, ciasto z mikrofali, szybkie obieranie orzechów… oto kilka najciekawszych pomysłów na jej wykorzystanie do przygotowywania posiłków i nie tylko.

1. Aromat przypraw silny jak nigdy

Przyprawy to esencja każdego dania – to one sprawiają, że każda potrawa smakuje inaczej. Jeśli chcesz wydobyć z nich całą moc i sprawić, że smak będzie jeszcze wyraźniejszy, przygotowaną mieszankę tuż przed użyciem podgrzej przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej – w całym domu uniesie się charakterystyczny aromat, a Twój obiad, czy deser będzie smakował lepiej niż kiedykolwiek.

2. Ciasto z mikrofali? Tak, to możliwe!

Jeżeli chcesz przygotować ekspresowy deser – na przykład na wizytę niespodziewanych gości, czy coś słodkiego dla swojej pociechy, możesz to z powodzeniem zrobić właśnie dzięki mikrofalówce. W Internecie pełno jest przepisów na ciasto z mikrofali. Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić czas, postaw na gotowy produkt – na przykład na „Łatwe ciacho”– wystarczy je wsypać do kubka, zalać odrobiną wody i wstawić do mikrofali na nieco ponad minutę, by cieszyć się smaczną, czekoladową babeczką bez konieczności pieczenia i zagniatania ciasta.

3. Obieranie nigdy nie było tak proste

Chcesz obrać migdały czy orzechy włoskie do ciasta lub deseru? Z mikrofalówką to nie będzie problem – wystarczy, że wsypiesz je do miski z wodą, a następnie podgrzejesz w kuchence przez parę chwil. Efekt? Skórka odejdzie błyskawicznie. Podgrzanie pomidora w mikrofalówce również pozwoli na pozbycie się jego skórki.

4. Zapomnij o czerstwym chlebie

Jeśli wydaje Ci się, że czerstwe pieczywo nadaje się jedynie na grzanki, do karmienia ptaków, lub do kosza na śmieci – mylisz się. Zawiń chleb czy bułki w ręcznik papierowy i wstaw na minutę do mikrofali, a powrócą do świeżości, z powodzeniem nadając się do wykorzystania przy przygotowywaniu śniadania lub kolacji.

5. Sposób na zaschnięty miód

Miód, który stoi przez jakiś czas otwarty zasycha i trudno go wydobyć ze słoika bądź rozpuścić. By pozbyć się tego problemu, wystarczy przez chwilę podgrzać słoik w mikrofalówce – jego konsystencja stanie się bardziej płynna.

Powyższe przykłady udowadniają, że kuchenka mikrofalowa to bardzo poręczne urządzenie – nie tylko do odgrzewania obiadów, czy przygotowywania mrożonek. Dlatego też warto wykorzystać jej pełen potencjał.

1 komentarz
  1. Arths pisze:

    Raczej nie polecam podgrzewać miodu w mikrofalówce. Poddany temperaturze powyżej 42 stopnie traci wszelkie właściwości zdrowotne. Szczególnie jeśli chodzi o zawarte w nim naturalne enzymy. Skrystalizowany miód nie traci nic pod względem wartości odżywczych. To naturalny proces i świadczy o produkcie wysokiej jakości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 pomysłów na wykorzystanie mikrofalówki w kuchni

Artykuł przeczytasz w: 2 min
1