Smoothie, czyli owocowo-warzywny kremowy koktajl to hit ostatnich kilku miesięcy. Oryginalne połączenia z pozoru niepasujących do siebie, choć bardzo zdrowych składników skradły serca nie tylko sympatyków stylu życia fit, ale także wszystkich lubiących dania przygotowywane w szybki sposób. Chcesz spróbować wprowadzić smoothie do swojej diety? Konieczne poznaj nasze 3 przepisy!
Smoothie na piękną cerę
Jak można się domyśleć, aby przygotować smoothie konieczny będzie dobry mikser. Dobry, czyli jaki? Posiadający szybkie obroty, które bez problemu poradzą sobie z twardymi owocami i warzywami. Gdzie można je dostać? M.in. w sklepach zajmujących się sprzedażą urządzeń do gastronomi, np. https://www.horeca-24.pl. Właśnie taki sprzęt będzie szczególnie ważny w przypadku smoothie na piękną cerę. Dlaczego? Bo jest ono bogate w marchew. To warzywo ma bardzo dużą zawartość witaminy A, czyli beta-karotenu, który chroni skórę przed starzeniem się. Co trzeba do przygotowania takiego smoothie? 3 wspominane już marchewki oraz 5 plasterków korzenia imbiru, szklankę wody i mango lub pomelo. Taki koktajl świetnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania lub podwieczorku.
Smoothie błonnikowe
Coraz więcej osób skarży się na problemy z regularnością wypróżnień. Przyczyną tego stanu rzeczy jest przede wszystkim siedzący tryb życia, jedzenie tłustej i wysoko przetworzonej żywności oraz niedostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika, czyli składnika poprawiającego funkcjonowanie układu pokarmowego. To ostatnie może poprawić smoothie naszpikowane błonnikiem. Do jego przyrządzenia potrzebna będzie szklanka kefiru 0%, 4 suszone śliwki, jabłko, garść baby szpinaku oraz odrobina kurkumy i imbiru. Po zblendowaniu najlepiej od razu wypić!
Smoothie na przeziębienie
Wokół wszyscy chorzy? A może już czujesz pierwsze objawy przeziębienia? Czas na smoothie pomarańczowe. W tej bombie smaków znajdują się wszystkie potrzebne witaminy i mikroelementy. Cytryna, dwie pomarańcze, 4 łyżki miodu zapewnią witaminę C. Z kolei kukruma i imbir posiadają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Mieszankę składników najlepiej podlać 2 szklankami wody i zmiksować. Pić co najmniej 2-3 razy dziennie. W innej wersji miód można zastąpić np. mandarynkami lub kiwi.
Świetny wpis:)
Bardzo fajny przepis, gratuluję pomysłu, na pewno wykorzystam 🙂