Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Sos czosnkowy – jak go przygotować? Poznaj sprawdzone przepisy

sos czosnkowy

Chociaż Włosi nie akceptują żadnych dodatkowych sosów do pizzy, Polacy uwielbiają wykładać na wierzch sos czosnkowy. Dlatego pizzerie takie jak Da Grasso wychodzą naprzeciw oczekiwaniom gości i do każdego zamówienia dołączają pojemniczek z tym dodatkiem. Wyrazisty i smaczny sos możesz przygotować także samodzielnie. Sprawdź jak.

Sos czosnkowy może być przyrządzany na wiele sposobów – można się o tym przekonać, próbując go w Da Grasso i w innych pizzeriach. Różne mogą być proporcje składników, co pozwala uzyskać mniej lub bardziej wyrazisty smak. Wystarczy więc wypróbować kilka wariantów i wybrać swój ulubiony.

Klasyczny sos czosnkowy

Prosty i smaczny – taki właśnie jest sos czosnkowy w najbardziej klasycznej wersji. Zachowanie równowagi między czosnkiem a pozostałymi składnikami sprawia, że taki sos przypadnie do gustu każdemu.

Składniki:

  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Do miseczki przelej jogurt naturalny i dodaj majonez. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj do miseczki. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

Ziołowy sos czosnkowy

To idealna kompozycja o wyrazistym, ale nieco łagodniejszym smaku. Podobnie jak w przypadku sosu klasycznego, tak i tutaj przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Składniki:

  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

W miseczce umieść jogurt oraz majonez i dokładnie wymieszaj. Obierz czosnek i wyciśnij przez praskę. Dodaj do miseczki. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieszanką ziół. Dokładnie wymieszaj.

Ostry sos czosnkowy

Jeżeli jesteś miłośnikiem ostrych smaków, możesz przygotować sos czosnkowy w takiej wersji. Będzie on dużo bardziej pikantny i wyrazisty niż na przykład  sos oferowany w pizzerii Da Grasso.

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz
  • sól
  • szczypta ostrej papryki

Majonez wymieszaj z jogurtem, aby otrzymać gładką masę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj do miseczki. Przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Pamiętaj! Zanim posmarujesz pizzę sosem czosnkowym, włóż go na 15-20 minut do lodówki. Schłodzony będzie smakował jeszcze lepiej – niska temperatura sprawi, że wszystkie składniki przenikną się wzajemnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sos czosnkowy – jak go przygotować? Poznaj sprawdzone przepisy

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0