
Chociaż Włosi nie akceptują żadnych dodatkowych sosów do pizzy, Polacy uwielbiają wykładać na wierzch sos czosnkowy. Dlatego pizzerie takie jak Da Grasso wychodzą naprzeciw oczekiwaniom gości i do każdego zamówienia dołączają pojemniczek z tym dodatkiem. Wyrazisty i smaczny sos możesz przygotować także samodzielnie. Sprawdź jak.
Sos czosnkowy może być przyrządzany na wiele sposobów – można się o tym przekonać, próbując go w Da Grasso i w innych pizzeriach. Różne mogą być proporcje składników, co pozwala uzyskać mniej lub bardziej wyrazisty smak. Wystarczy więc wypróbować kilka wariantów i wybrać swój ulubiony.
Klasyczny sos czosnkowy
Prosty i smaczny – taki właśnie jest sos czosnkowy w najbardziej klasycznej wersji. Zachowanie równowagi między czosnkiem a pozostałymi składnikami sprawia, że taki sos przypadnie do gustu każdemu.
Składniki:
- 3 łyżeczki majonezu
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Do miseczki przelej jogurt naturalny i dodaj majonez. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj do miseczki. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Ziołowy sos czosnkowy
To idealna kompozycja o wyrazistym, ale nieco łagodniejszym smaku. Podobnie jak w przypadku sosu klasycznego, tak i tutaj przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
Składniki:
- 3 łyżeczki majonezu
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
W miseczce umieść jogurt oraz majonez i dokładnie wymieszaj. Obierz czosnek i wyciśnij przez praskę. Dodaj do miseczki. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieszanką ziół. Dokładnie wymieszaj.
Ostry sos czosnkowy
Jeżeli jesteś miłośnikiem ostrych smaków, możesz przygotować sos czosnkowy w takiej wersji. Będzie on dużo bardziej pikantny i wyrazisty niż na przykład sos oferowany w pizzerii Da Grasso.
Składniki:
- 4 łyżki majonezu
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 5 ząbków czosnku
- pieprz
- sól
- szczypta ostrej papryki
Majonez wymieszaj z jogurtem, aby otrzymać gładką masę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj do miseczki. Przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Pamiętaj! Zanim posmarujesz pizzę sosem czosnkowym, włóż go na 15-20 minut do lodówki. Schłodzony będzie smakował jeszcze lepiej – niska temperatura sprawi, że wszystkie składniki przenikną się wzajemnie.