Zdrowa wątroba to gwarancja prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kiedy zaczyna niedomagać, choruje całe ciało. Warto więc zadbać o dostarczanie jej takich składników odżywczych, które utrzymają ją w dobrym stanie, a w razie niedomagań, przyspieszą proces jej regeneracji.
Rola wątroby
Wątroba stanowi główną fabrykę oczyszczającą naszego organizmu. To dzięki niej każdego dnia pozbywamy się tysiąca toksyn, które mogłyby zatruć i uszkodzić nasze ciało. Jest niezbędna do wszelkiego rodzaju przemian białek, węglowodanów, tłuszczy. Bierze udział w przemianie witamin z grupy B oraz stanowi magazyn dla takich witamin jak: A, D, E, K. Jest ściśle powiązana z gromadzeniem i utrzymaniem na stabilnym poziomie takich pierwiastków jak żelazo, miedź, czy cynk. Uczestniczy w regulowaniu przemiany wodnej (stąd przy jej uszkodzeniu pojawiają się np. obrzęki, czy wodobrzusze). Stanowi też magazyn dla glikogenu – głównego źródła energii w okresie głodu.
Objawy niedomagań wątroby
Wczesne objawy niedomagań wątroby są dość subtelne i mogą przypominać objawy wielu innych chorób. Mogą to być takie symptomy jak ogólne poczucie zmęczenia, słabsza tolerancja wysiłku, zaburzenia snu, bóle głowy, gorszy apetyt, nietolerancja tłustych pokarmów, odbijanie, spadek wagi ciała, „ból” w prawym podbrzeżu, obłożony język, zmiana koloru skóry. Kiedy w grę wchodzą poważne zaburzenia ze strony wątroby, objawami mogą być również: świąd skóry, zażółcenie skóry, zaburzenia pracy serca np. nierówny rytm skurczów serca, nagły spadek ciśnienia krwi, zakłócenia w pracy żołądka (np. nudności), zakłócenia w trawieniu białka (co prowadzi do procesu gnicia i fermentacji w jelitach), zaburzenia w przyswajaniu tłuszczów, obecność tłuszczu w kale, kwaśny posmak w ustach, depresja, rozdrażnienie.
Przyczyny chorób wątroby
Przyczyny chorób wątroby mogą być zarówno fizyczne jak i psychiczne. W przypadku tych drugich bardzo dużą rolę odgrywa stres, który powoduje zaburzenie w funkcjonowaniu tego gruczołu. Do czynników fizycznych zalicza się zaś nieprawidłowe odżywianie, czyli takie, które obfituje w nadmiar węglowodanów oraz tłuszcze utwardzone. Wątrobie szkodzą również produkty w konserwach, zbyt pikantne jedzenie oraz takie, które przeładowane jest zbyt dużą ilością białka. Szczególnie szkodliwy jest dla wątroby alkohol, który niszczy hepatocyty i utrudnia ich regenerację. Kolejnym czynnikiem szkodzącym wątrobie są leki, a w szczególności antybiotyki, kortykosteroidy. Do nieprawidłowego funkcjonowania wątroby przyczyniają się również wirusy, które powodują stan zapalny i prowadzą do wirusowego zapalenia wątroby typu A, B, C, D. E. Do procesów zapalnych prowadzić mogą również szkodliwe działania glisty ludzkiej, czy bakterii.
Cztery najważniejsze składniki do regeneracji wątroby
Fosfolipidy
Fosfolipidy są tym składnikiem diety, który w szczególności wspomaga regenerację wątroby. Głównie dlatego, że decydują one o zdolności hepatocytów do podziału. Dzięki temu, że komórki wątroby mogą się dzielić, możliwe jest odrodzenie wątroby i szybka jej naprawa. Poza tym fosfolipidy, które stanowią aż 60 % składu błon komórkowych, wpływają na przepuszczalność błony, a tym samym na nie przenikanie do komórek szkodliwych substancji. Jeśli błona hepatocytów jest szczelna, wówczas nie wpuszcza do siebie toksyn i przyjmuje jedynie potrzebne jej składniki odżywcze. Jeśli jest nieszczelna – łatwo o uszkodzenie całej komórki oraz jej destrukcję. Dostarczając w codziennej diecie fosfolipidów np. poprzez spożycie nasion soi lub łykanie suplementu Hepatil complex, można w szybki sposób zregenerować wątrobę i przywrócić jej prawidłowe funkcjonowanie. Poza tym, spożywając fosfolipidy i ograniczając jednocześnie podaż węglowodanów oraz alkoholu, można zmniejszyć znacznie otłuszczenie wątroby, co ma duże znaczenie w szczególności przy alkoholowym lub niealkoholowym stłuszczeniu wątroby. Coraz większa liczba badań pokazuje, że fosfolipidy mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wpływają korzystnie na przesyłanie sygnałów w komórce. Ponadto zapobiegają włóknieniu wątroby oraz wspomagają w przypadku zatruć substancjami chemicznymi lub lekami.
Cholina
Cholina jest tą substancją lipotropową, dzięki której możliwe jest zmniejszenie poziomu stłuszczenia wątroby. Zajmuje się ona przede wszystkim przetwarzaniem i transportowaniem cząsteczek tłuszczu. W związku z tym dba o to, aby nadmierna ilość tłuszczu nie odkładała się w wątrobie, ale była transportowana poza nią. Poza tym cholina wzmaga funkcje metaboliczne wątroby, a więc usprawnia ogólne jej funkcjonowanie. Choć dobrym źródłem choliny są żółtka jaj, to jednak nie każdy może je jeść codziennie (choćby ze względu na dużą zawartość cholesterolu), dlatego, w okresach niedomagania wątroby, warto sięgnąć po Hepatil – suplement diety, który zawiera odpowiednią dawkę choliny do odnowy tego gruczołu.
Witamina E
Witamina E jest kolejnym niezbędnym składnikiem, dzięki któremu można przyspieszyć odnowę wątroby, a to z tego względu, że hamuje ona peroksydację fosfolipidów błonowych, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniu błon biologicznych. Jeśli błony komórek wątroby są dostatecznie mocne, trudniej o naruszenie ich struktury i zniszczenie hepatocytów. Witamina E działając antyoksydacyjnie, neutralizuje wolne rodniki, które są najbardziej odpowiedzialne za stres oksydacyjny komórek i ich niszczenie. Oksydacja lipidów odgrywa ważną rolę w szczególności przy toksycznych uszkodzeniach wątroby. Zwłaszcza jeśli są to uszkodzenia spowodowane przez ksenobiotyki takie jak etanol, żelazo lub miedź. Witamina E pełni też istotną rolę w procesie hamowania procesów zapalnych wątroby.
Witamina B6
Witamina B6 jest o tyle ważna dla funkcjonowania wątroby, że bierze udział w przemianie glikogenu. Dzięki utrzymaniu prawidłowego poziomu glikogenu w wątrobie możliwe jest nie tylko stworzenie zapasu energetycznego dla całego organizmu, ale również zachowanie wątroby w zdrowiu. Ilość glikogenu nie może bowiem opaść poniżej pewnego poziomu, gdyż wówczas zmniejszona zostaje odporność wątroby na szkodliwe działanie innych czynników np. wolnych rodników, czy toksyn. Nie może też być zbyt duża, dlatego wszelki nadmiar węglowodanów zostaje zamieniony w tłuszcz i trafia z wątroby do tłuszczowych magazynów w innych narządach. Dzięki fosforylacji glikogenu (odłączania cząstek glukozy od glikogenu), która zachodzi z udziałem witaminy B6, możliwe jest zachowanie równowagi i utrzymanie glikogenu w wątrobie na odpowiednim poziomie. Dobrym źródłem witaminy B6 w diecie są: ziarna słonecznika, drożdże piwne, ziarna pszenicy.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Źródła:
- Aktywność niezbędnych fosfolipidów (EPL) pochodzenia sojowego w chorobach wątroby, praca zbiorowa, Pharmacological Reports 2011, vol 63 (3), s. 643-659, http://doczz.pl/doc/222616/aktywno%C5%9B%C4%87-niezb%C4%99dnych-fosfolipid%C3%B3w–epl—newsletter
- Toksyczne uszkodzenie wątroby – współczesny pogląd na etiopatogenezę. Część II, praca zbiorowa, „Medycyna pracy” 2011, nr 62 (2), s. 203-210, https://search.proquest.com/openview/34373762400255dea341beea39b1cb22/1?pq-origsite=gscholar&cbl=45820
- G. Bednarek- Tupikowska, K. Tupikowski, A. Milewicz, Czy stosować witaminę E u kobiet po menopauzie?, „Przegląd menopauzalny” 2003, nr 3, s. 14-18,
- https://search.proquest.com/openview/99029d6199bfc60739275ab7ef298a3f/1?pq-origsite=gscholar&cbl=1286340
- E. I. Sklianskaja, Wątroba. Leczenie bez lekarstw, Warszawa 2010, s. 15
- W. Kudelska, Wybrane substancje chemiczne stosowane w preparatach odchudzających, „Prace Naukowe im. Jana Długosza w Częstochowie. Seria: Chemia i Ochrona Środowiska” 2009, tom XIII, s.5, http://ceb-journal.com/files/z13/01.pdf
- J. Kijowski, G. Leśnierowski, R. Cegielska-Radziejewska, Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2013, nr 5 (90), s. 33, http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-5ed03af2-7e2c-459a-b083-00b7af23b473/c/03_Kijowski.pdf