Obsługa lodówki wydaje się prosta: wkładasz coś, zamykasz i po sprawie. Jednakże w rzeczywistości wiele osób nie wie, jak poprawnie korzystać z lodówki. Przez tę niewiedzę narażają się oni na dwie sytuacje. Po pierwsze marnują żywność, a po drugie niszczą samą lodówkę. Oduczenie się złych nawyków i przyswojenie tych dobrych sprawi, że problemy około lodówkowe nigdy nie wystąpią.
Czego nie wolno robić z lodówką?
Przede wszystkim lodówka nigdy nie powinna być zbyt długo otwarta. W celu wyciągnięcia zawartości należy ją otworzyć i zamknąć najszybciej, jak się da, bez zbędnego zastanawiania się. Jeżeli do lodówki wpada ciepłe powietrze, ma ona problem ze schłodzeniem go i utrzymaniem odpowiedniej temperatury. To samo tyczy się niedomkniętych drzwiczek.
Do lodówki nigdy nie wkładamy gorących dań. Trzeba odczekać, aż ostygną i można umieścić je w lodówce nie wcześniej, niż wtedy, kiedy odparują i osiągną temperaturę pokojową.
Czego nie przechowujemy w lodówce?
Jest pewna grupa produktów, których nie powinno się wkładać do lodówki. Do tej grupy należą:
- Pomidory i ogórki – przechowywane w lodówce tracą smak i aromat.
- Miód – niska temperatura powoduje krystalizację miodu.
- Cebula – wilgoć lodówki niszczy smak cebuli, a dodatkowo jej zapachem „przechodzą” inne produkty.
- Chleb – trzymany w lodówce szybko wyschnie.
- Ziemniaki – niska temperatura sprawi, że ziemniaki staną się słodkie.
- Czosnek – w lodówce traci smak i zapach.
- Rośliny strączkowe – tracą swoje walory smakowe.
- Cytrusy – w lodówce stają się miękkie i przestają pachnieć.
Żywność na konkretnych półkach
Poszczególne poziomy półek w lodówce cechują się nieco odrębnymi warunkami. Do tych warunków należy dostosować sposób przechowywania żywności.
- Górna półka – na niej przechowujemy mleko i produkty mleczne, a także powidła i dżemy.
- Środkowa półka – nadaje się do przechowywania produktów i krótkim terminie przydatności do spożycia. Na tę półkę powinny trafić przede wszystkim wędliny, zupy oraz inne gotowe dania.
- Dolna półka lub szuflada – nadaje się idealnie do przechowywania warzyw, owoców i twardych, dojrzewających serów, a także ryb i mięsa.
- Półeczki na drzwiach – tutaj trzymamy soki, przetwory i jajka.
Bardzo ważne jest to, że lodówka nie powinna być wypełniona po brzegi. Należy zachować w niej nieco cyrkulacji powietrza, bo jest to konieczne do poprawnego działania. Jeżeli przechowujesz w lodówce kosmetyki, to przeznacz dla nich osobną półkę tak, by nie miały kontaktu z żywnością.
Przechowywanie w pojemnikach czy bez?
W przypadku niektórych produktów zaleca się przechowywać je bezpośrednio, bez żadnych opakowań. Warzyw czy owoców nie wkładamy do lodówki zawiniętych w folię lub plastikowe opakowania. Pakować należy wyłącznie produkty, które szybko wysychają: ciasto, sery, a wędlinę zawijać w papier śniadaniowy. Ryby można owijać w folię aluminiową. Owijamy nią także salaterki z sałatkami i surówkami. W folii nie trzymamy jednak nigdy warzyw i owoców, a szczególnie owoców cytrusowych.
Garnki z potrawami należy szczelnie przykrywać, żeby zapach zawartości nie rozchodził się po lodówce, a danie się nie psuło. Istotne jest też to, żeby nie przechowywać surowego mięsa od razu obok produktów gotowych i na bieżąco usuwać to, co wykazuje choćby najmniejsze oznaki psucia.
Gotowe dania, można z powodzeniem przechowywać w pojemnikach tupperware, ale muszą one posiadać atest dopuszczenia do kontaktu z żywnością. Obecność takiego atestu poznamy po tym, że pojemnik posiada naklejkę z kieliszkiem i widelcem.
Umiejętne przechowywanie żywności to jedno, ale całkiem inną sprawą jest dobra lodówka. Z przyjemnością polecamy lodówki w Morele.net. Pamiętajmy tylko, że odgórne zasady swoją drogą, ale każdy producent dołącza do swojej lodówki instrukcję korzystania, na której opisuje dokładnie zasady postępowania z danym modelem. Każdy model lodówki posiada nieco inne parametry i inny układ, więc najlepszym poradnikiem przechowywania żywności zawsze będzie instrukcja obsługi od producenta.
Przyznam szczerze że o ogórkach i pomidorach to nie wiedziałem będę pamiętał na przyszłość 🙂 Pozdrawiam!