Młody jęczmień od kilku lat przeżywa okres ogromnego zainteresowania. Głównie za sprawą swoich domniemanych właściwości odchudzających i drogocennych składników odżywczych, o których można przeczytać w sieci. Zielony jęczmień posiada jednak zdecydowanie więcej właściwości, o których warto wiedzieć.
Jak powstaje zielony jęczmień
Jęczmień to znane wszystkim zboże pochodzące z rodziny tzw. wiechlinowatych. Przyjmuje się, że obecnie istnieje około dwudziestu pięciu jego gatunków. Jednak jęczmień, o którym mówi się najwięcej, to zboże w początkowej fazie jego wzrostu, a dokładnie to siedmiodniowe jego łodygi, które najpierw się ścina, opłukuje, by następnie wycisnąć z nich sok. Kolejny etap to odparowanie wody pod ciśnieniem. W taki sposób otrzymywany jest zielony jęczmień w postaci proszku. To właśnie ta postać jest najczęściej spotykana na rynku.
Poznaj 9 dobroczynnych właściwości młodego jęczmienia
- Oczyszczanie organizmu. A wszystko za sprawą błonnika w postaci zarówno rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej, w który młody jęczmień jest niezwykle bogaty. Dzięki temu możemy przyspieszyć metabolizm, który pozwala na usuniecie z organizmu toksyn i obniżyć stężenie cholesterolu, a ponadto korzystnie wpływać na pracę układu pokarmowego.
- Po drugie odkwaszanie, które w ostatnich stało się niezwykle popularne. Pomijając jednak kwestie mody, zielony jęczmień, dzięki niezwykle wysokiej zawartości chlorofilu, pozytywnie wpływa na zachowanie odpowiedniego pH w organizmie poprzez regulację jego gospodarki zasadowo-kwasowej. Dzięki temu może łagodzić również stany zapalne żołądka.
- Pomoc odchudzającym to zdecydowanie jedna z najbardziej popularnych (chociaż niekoniecznie najważniejsza) właściwość zielonego jęczmienia, która nierozerwalnie wiąże się ze wspomnianymi już błonnikiem i chlorofilem. Błonnik pozwala organizmowi na oczyszczenie z toksyn, wspomaga perystaltykę jelit, a tym samym zapobiega zaparciom. Skutkuje to zdecydowanie lepszym przyswajaniem przez organizm wartości odżywczych. Chlorofil, natomiast, dzięki utrzymaniu równowagi zasadowo- kwasowej wspomaga także utrzymanie prawidłowej wagi. Co istotne, młody jęczmień stosowany na 15-20 minut przed posiłkiem powoduje uczucie sytości, dzięki czemu zjada się mniejsze porcje posiłków.
- Wspomaga procesy leczenia. Tak przynajmniej wskazują osoby zajmujące się badaniami nad młodym jęczmieniem. Spożywanie zielonego jęczmienia może mieć niezwykle pozytywny wpływ na organizm i pobudzenie jego zdolności do samoleczenia.
- Po piąte może pomagać w anemii. Chlorofil nie tylko pobudza produkcję hemoglobiny we krwi, co skutecznie wpływa na zapobieganie anemii bądź szybsze jej wyleczenie, ale także odpowiada za wzmacniacie naczyń krwionośnych oraz samego serca.
- Pomaga w stresie, a przynajmniej pozwala na jego zmniejszenie nawet w codziennych sytuacjach. Dzieje się tak za sprawą magnezu, który zawarty jest w zielonym jęczmieniu i który wykazuje niezwykle dobroczynne działanie na układ nerwowy.
- Przyjaciel urody. Zielony jęczmień wśród swoich właściwości posiada również zwalczanie wolnych rodników, a więc pomaga w spowalnianiu procesów starzenia. Równocześnie dotlenia krew, wpływa na usuwanie toksyn, zwalcza stany zapalne. Wszystko to przedkłada się na samopoczucie, ale także wpływa na poprawę stanu skóry, włosów czy paznokci.
- Po ósme zwalcza stany zapalne i ma silne właściwości antybakteryjne. Odpowiada za to chlorofil zawarty w jęczmieniu. Pomaga on nie tylko eliminować stany zapalne od wewnątrz organizmu (np. żołądka stawów czy jamy ustnej), ale także te zewnętrzne, a więc przyspiesza gojenie się ran czy choćby pomaga walczyć z trądzikiem.
Dziewiątą właściwością będą wszystkie te, które nie zostały wymienione powyżej, a jest ich jeszcze sporo. Właściwości młodego jęczmienia to tak naprawdę temat rzeka, a na stronach internetowych takich jak Naturalnemetody.pl można znaleźć kompendium wiedzy o jęczmieniu, jego potencjalnym wpływie na zdrowie i samopoczucie oraz jego zastosowaniach dla zdrowia i urody.
Zielony jęczmień to naprawdę świetny produkt, który pomoże nam lepiej zadbać o nasz organizm i oczyścić go. Musimy pamiętać jednak aby produkt z którego korzystamy był dobrej jakości. Często na rynku spotyka się sproszkowany sok z liści młodego jęczmienia, który ma niemal znikome właściwości przypisywane zielonemu jęczmieniowi.
Bardzo dobry artykuł
Pozdrawiam