Kardamon to jedna z najstarszych przypraw świata. Ta wieloletnia roślina o grubym kłączu w okresie dojrzałości osiąga nawet do pięciu metrów wysokości. Jej strąki zbiera się z początkiem października, kończąc z połową grudnia. Tajemniczy zapach rośliny jest trudny do opisania, dlatego bardzo szybko wpływa na pobudzenie Naszej wyobraźni.
Wraz z szafranem kardamon nadal pozostaje najdroższą przyprawą świata. Jeśli cena dla Nas nie gra roli i chcemy mieć pewność, że kupujemy przyprawę najwyższej jakości musimy pamiętać, aby zapytać sprzedawcę o kardamon malabarski. Najczęściej sprzedaje się go w postaci całych owoców, ponieważ wydobyte z nich nasiona szybko tracą smak i aromat. Istnieją dużo tańsze odmiany (nepalski, jawajski), których jakość niestety pozostawia wiele do życzenia. Kardamon można kupić prawie wszędzie np. w sklepach zielarskich czy w Internecie.
Właściwości kardamonu
Kardamon od wieków wykorzystywany jest w medycynie konwencjonalnej i niekonwencjonalnej. Już mieszkańcy starożytnego Egiptu oraz Grecy i Rzymianie wykorzystywali jego właściwości lecznicze. Oto kilka z nich:
– skutecznie pomaga walczyć z nadwagą – regularne dodawanie przyprawy do posiłków przyśpiesza przemianę materii i wspomaga proces odchudzania. Dodatkowo żucie ziarem kardamonu pozwala pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, nawet tak uporczywego, jak woń czosnku
– kardamon połączony z imbirem może być stosowany podczas problemów trawiennych – zwalcza nudności, wzdęcia, zgagę oraz utratę apetytu
– posiada właściwości moczopędne – usuwa toksyny z dróg moczowych, nerek i pęcherza moczowego, nadmiar wody i soli
– poprawia krążenie krwi, wzmacnia akcję serca oraz usprawnia krążenie mózgowe
– zapobiega objawom grypy i przeziębienia, leczy także zapalenie oskrzeli i kaszlu.Wcierany w skórę rozgrzewa i znieczula, może być także stosowany do masażów przeciwreumatycznych
– lotne olejki eteryczne w kardamonie hamują wzrost bakterii, wirusów i grzybów
– ciekawostką jest fakt, że kardamon jest świetnym afrodyzjakiem. Już Arabowie sięgali po niego podczas zbliżenia. Może pomóc w zaburzeniach erekcji i impotencji.
Nieustannie trwają badania naukowe nad właściwościami leczniczymi kardamonu. W 2005 roku opublikowano dokument wskazujący, iż kardamon hamuje rozwój raka jelita grubego. Rok później grupa indyjskich naukowców wykazała jego lecznicze działanie na śluzówkę żołądka.
Nie zapominajmy także o tym, że ta aromatyczna roślina ma wiele walorów kulinarnych. Szybko została doceniona przez znawców kuchni i okrzyknięta „królową przypraw”. Przygotowując dania kuchni indyjskiej wykorzystanie kardamonu jest wręcz obowiązkowe. Bez dodatku kardamonu nie ma potrawy curry oraz pilawu, nada pikanterii marynowanym śledziom oraz daniom z drobiu. Może być również wykorzystywany do dań na słodko, doskonale komponuje się z owocowymi sałatkami oraz deserami. W zimowe wieczory jest świetnym dodatkiem do grzanego wina oraz kawy.
Kardamon to szczególnie wyjątkowa roślina. Znalazła zastosowanie na całym świecie zarówno w medycynie, jak i w najlepszych restauracjach. Warto o tym pomyśleć przy najbliższych zakupach – niech stanie się także niezbędną przyprawą w naszym domu.