Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Jak pić yerba mate – wskazówki, porady i podstawy

yerba mate

Matero, bombilla, susz i woda. Wyłącznie te cztery proste elementy składają się na tajemnicę picia yerba mate – mitycznego napoju spożywanego w dużych ilościach nie tylko w Ameryce Południowej, ale coraz częściej i w Europie. W czym tkwi sekret ostrokrzewu paragwajskiego, jak parzyć, a przede wszystkim – jak pić yerba mate? Na te pytania istnieją proste i konkretne odpowiedzi, które rozjaśnią temat spożywania tego kultowego napoju.

Jak parzyć yerba mate – złote zasady dla początkujących

Do poprawnego zaparzenia yerba mate będziemy potrzebować odpowiedniego naczynia noszącego nazwę matero (jest to zazwyczaj tykwa, która bywa również nazywana mate czy calabaza), gorącej wody (ale nie wrzącej!) i, co najistotniejsze, suszu. Yerby wsypujemy wedle uznania – osoby, które po raz pierwszy stykają się z tym napojem nie powinny jednak szaleć z ilością ostrokrzewu. Zbyt duża jego dawna ma właściwości mocno pobudzające ze względu na wysoką zawartość teiny w suszu. Przyjmuje się jednak, aby trzymać się w wartościach 20-70 gramów yerba mate na jedno naczynie. Woda, którą zalewamy napój nie może mieć więcej niż 80 stopni Celsjusza. Wrzątek niszczy smak i wytraca witaminy i minerały zawarte w wysuszonym ostrokrzewie paragwajskim, dlatego stanowczo powinniśmy poczekać kilka minut po zagotowaniu się wody. Warto zaznaczyć, że napój można pić klasycznie na ciepło, a także na chłodno – co jest szczególnie przyjemne w gorące, letnie dni. Szczegóły na temat picia, parzenia, a także praktycznych porad na temat yerba mate znajdą państwo w niniejszym linku: https://zielonytarg.pl/blogi/yerba-mate-jak-pic-ile-sypac-jak-czesto-pic.html

Spożywamy napój pełen dobrodziejstw – jak pić yerba mate?

Kiedy już wiemy jak parzyć yerba mate, czas przejść do degustacji. Po wypiciu zawartości matero uzupełniamy wodą bez uprzedniego pozbywania się suszu. Wkład wymieniamy wówczas, gdy przestanie nam smakować – z reguły traci on swoje właściwości po 5 lub 6 zalaniu wodą. Tradycyjnie yerba mate spożywa się za pomocą bombilli – grubej słomki wykonanej z drewna lub metalu. Jej konstrukcja nie tylko ułatwia picie poprzez skuteczne oddzielanie fusów, ale także ochładza napar. Jak często można pić taki specyfik? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Niektórzy piją ją jeden raz dziennie, inne osoby wymieniają susz podczas dnia kilkukrotnie. W zasadzie można mieć ją cały czas pod ręką i sięgać co kilkanaście minut po łyk pamiętając o rozsądnym dawkowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jak pić yerba mate – wskazówki, porady i podstawy

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0