Na całym świecie powszechnym problemem jest demograficzne starzenie się społeczeństw. Przejawia się to zwiększonym udziałem osób starszych w społeczeństwie. Tym bardziej dziwi fakt, że wciąż zbyt mało uwagi poświęcamy problemom z jakimi borykają się seniorzy i opiekunowie osób starszych. Jednym z takich problemów o kluczowym znaczeniu jest dieta osób starszych. Dieta seniora powinna być odpowiednio zbilansowana, tak aby organizm otrzymywał wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Z wiekiem cały nasz organizm gorzej funkcjonuje, wolniej trawimy, perystaltyka jelit jest spowolniona, ponadto zmienia się mikroflora jelita grubego. To wszystko sprawia, że proces przyswajania składników odżywczych jest dłuższy i utrudniony. Niestety seniorzy najczęściej odżywiają się nieodpowiednio, co wpływa na dalsze pogorszenie ich stanu zdrowia. I błędne koło się zamyka.
Przeszkody na drodze do zbilansowanej diety seniora
Często powodem, dla którego dieta osób starszych nie jest odpowiednia, są złe nawyki żywieniowe, które każdy z nas wypracowuje przez lata. Trudno jest osobie starszej wytłumaczyć, że sposób, w jaki odżywiała się przez całe życie wymaga poważnej korekty, że powinna wyeliminować z diety tłuszcze zwierzęce, jak masło czy smalec, a wprowadzić do niej pełnowartościowe białko, czyli chude mięso i wędliny dobrej jakości. Niestety poważną przeszkodę na drodze do uzdrowienia diety seniorów stanowi zasobność ich portfela. Często osoby starsze mają niskie emerytury, z których znaczna część bywa przeznaczona na zakup niezbędnych lekarstw. Wówczas seniorzy przy wyborze produktów spożywczych nie kierują się ich walorami odżywczymi, lecz niską ceną. Dieta seniora często składa się z najtańszych produktów dostępnych na rynku, takich jak konserwy, a nie uwzględnia wystarczającej ilości świeżych warzyw i owoców.
Rola opiekuna osób starszych w dbaniu o właściwą dietę seniora
W przypadku seniorów, zwłaszcza tych schorowanych, istotną rolę w przestrzeganiu właściwej diety ma zdecydowanie opiekun osób starszych (https://promedica24.com.pl/opieka-nad-osobami-starszymi-poradnik/dieta-osob-starszych/). Taka osoba może wesprzeć radą, zrobić i dostarczyć zakupy, a także dopilnować, by osoba starsza przestrzegała zaleceń dietetycznych lekarza, co znacznie ułatwi proces leczenia przy np. cukrzycy czy nadciśnieniu.
Właściwie zbilansowana dieta osób starszych powinna uwzględniać, w odpowiednich proporcjach, między innymi:
- węglowodany – najlepiej złożone, czyli produkty pełnoziarniste oraz warzywa,
- białka, których źródłem jest chude mięso i ryby,
- tłuszcze zawarte w rybach czy orzechach.
Zarówno mięso, jak i owoce oraz warzywa powinny być raczej gotowane na parze, niż smażone, dzięki temu zawarte w nich składniki odżywcze będą łatwiej przyswajalne.
Długość i jakość naszego życia zależy w dużej mierze od stylu życia, aktywności fizycznej i nawyków żywieniowych. Dlatego warto zadbać o właściwą dietę osób starszych, tak by poprawić ich dobrostan i zdrowie.