Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dieta Keto – czego unikać i dlaczego?

dieta ketogeniczna przepisy

Dieta ketogeniczna jest przede wszystkim wysokotłuszczowa. Ketogeniczny plan żywieniowy polega na ograniczaniu spożycia węglowodanów i zastępowaniu ich tłuszczami. To właśnie z tłuszczu organizm powinien czerpać energię, zdaniem twórców planu keto. Przy stosowaniu tego rodzaju diety zmieniają się proporcje makro w posiłkach ze standardowych 35 proc. tłuszczów, 50 proc. węglowodanów oraz 15 proc. białka na 75 proc. tłuszczów, 20 proc. białka i tylko 5 proc. węglowodanów.

Spalanie tłuszczu zamiast węglowodanów

Dieta ketogeniczna to wbrew pozorom nic nowego. Jako zbadany model żywienia wprowadzono ją 100 lat w charakterze skutecznej terapii epilepsji. Po zmianie diety pacjenci zdrowieli, a choroba nie nawracała. Obecnie dietetycy uważają, że to jedna z dwóch najgorszych diet na świecie (numer 1 to Dieta Dukana). Dziś mimo kontrowersji diety niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe zyskują na popularności, a ich zwolennicy mogą śmiało sięgać po specjalnie wyselekcjonowane przez Biosklep produkty jak np. te: http://biosklep.com.pl/zywnosc-ketogeniczna . W sekcji z żywnością ketogeniczną można znaleźć zdrowe tłuszcze np. smalec gęsi, masło klarowane i olej MCT. Olej kokosowy nierafinowany MCT wykazuje większe właściwości ketogeniczne niż pozostałe tłuszcze. Dzięki temu łatwo przekształca się w ketony i szybciej zwiększa ilość ciał ketonowych we krwi.

Produkty zabronione na keto

Wśród produktów do komponowania diety ketogenicznej nie znajdziemy zbóż, słodkich owoców, słodyczy czy soków. Za dużo węglowodanów mają również warzywa skrobiowe. Na diecie ketogenicznej nie spożywa się ziemniaków, batatów, dyni, buraków ćwikłowych, marchwi i innych bulw np. selera. Zbyt dużo skrobi zawiera też ryż i kukurydza.

Zabronione produkty na diecie ketogenicznej to:

  • zboża, które w większości składają się z węglowodanów;
  • warzywa skrobiowe i strączkowe, takie jak fasola, groszek, orzechy ziemne oraz soczewica;
  • większość owoców świeżych poza owocami jagodowymi (maliny, jagody, jeżyny i truskawki);
  • cukier z buraków cukrowych i cukier trzcinowy;
  • miód, słodkie syropy i słodycze;
  • soki owocowe i słodkie napoje.

Lista produktów, które trzeba wyeliminować z diety ketogenicznej, jest naprawdę długa. Wydaje się, że niewiele pozostaje do jedzenia. Trzeba sporo samozaparcia, aby utrzymać makro, w którym węglowodany będą stanowiły tylko 5 proc., jeśli do tej pory jadło się sporo ziemniaków, pieczywa, ryżu czy makaronu. Ogromną motywację dają niesamowite efekty. Nawet bardzo otyli ludzie, którzy bezskutecznie walczyli z otyłością olbrzymią, dzięki zmianie odżywiania zgubili dziesiątki, a niejednokrotnie nawet setkę kilogramów, odzyskując zdrowie i radość życia.

Dlaczego dieta keto jest tak rygorystyczna?

W planie żywieniowym opartym na tłuszczach chodzi o osiągnięcie stanu ketozy. Przy niedoborze węglowodanów w diecie, zgromadzony przez wątrobę i mięśnie glikogen po pewnym czasie (dla każdego indywidualnie) ulega wyczerpaniu. Organizm przestawienia się na alternatywne źródło energii – tłuszcz. Dieta ketogeniczna polega na wykorzystaniu zgromadzonych przez organizm zapasów w postaci tkanki tłuszczonej i zużycie ich jako paliwa. Ciało spala więcej tłuszczu niż wcześniej i traci na wadze. Niestety przekroczenie makro np. po okazjonalnym piwie czy lodach kończy stan ketozy i na nowo trzeba się przestawiać.

Dieta ketogeniczna odchudza, szczególnie w pierwszej fazie, kiedy organizm pozbywa się wody. Poza redukcją wagi wiąże się to również z innymi korzyściami – ciała ketonowe działają euforyzująco, co przekłada się na zwiększone odczuwanie szczęścia, lepszy humor i motywację do działania, a także dłuższą pamięć, zwiększoną koncentrację oraz więcej energii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dieta Keto – czego unikać i dlaczego?

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0