Choroby autoimmunologiczne bardzo często są też chorobami dietozależnymi. Co to oznacza? Bardzo powszechnie diagnozowana choroba Hashimoto, która atakuje przede wszystkim tarczycę, również jest jednym z takich schorzeń. Co to oznacza? Oprócz leczenia farmakologicznego, które ma regulować pracę tarczycy potrzebna jest też zoptymalizowana dieta. Niestety w tym wypadku po prostu zdrowe odżywianie to za mało. Trzeba wiedzieć, jakie składniki hamują rozwój choroby, zapobiegają pojawianiu się gnębiących objawów, czy po prostu sprawiają, że organizm ma więcej sił do walki ze skutkami choroby. Co jeść, aby być zdrowszym?
Minerały i witaminy w diecie Hashimoto
U osób, które mają zdiagnozowaną chorobę Hashimoto bardzo często można zaobserwować niedobory witamin i minerałów. Przed wprowadzeniem suplementów do diety trzeba sprawdzić, jakie niedobory u nas występują. U pacjentów często notuje się wysoki cholesterol, a więc potrzebne są w diecie produkty, które go obniżą lub nie podwyższą dodatkowo. Jednak bardziej problematyczne są też niedobory witaminy D, która bezpośrednio wpływa na odporność organizmu, żelaza, ferrytyny i witaminy B12, które mogą sprawiać, że wypadają włosy oraz jodu.
Takie elementy na szczęście można łatwo znaleźć w tanich pokarmach. Choćby krowie mleko i jego przetwory mają całkiem sporo jodu. Z kolei ryby, skorupiaki, orzechy, jaja czy kakao mają dużo selenu. Witaminę D najłatwiej jest znaleźć w olejach roślinnych czy rybach morskich. Warto pamiętać, że żelazo i ferrytyna są ze sobą powiązane, uzupełniając żelazo uzupełniamy też jego zapas czyli ferrytynę, a żeby się dobrze wchłaniało potrzebujemy witaminy B12. Gdzie je znajdziemy? W żółtkach jaj, czerwonym mięsie, czy zielonych warzywach liściastych. W witaminę B12 bogate są też mleko, sery i wędliny.
Czego unikać w diecie Hashimoto?
Istnieje wiele mitów związanych z pożywieniem, które trzeba wyeliminować z diety w Hashimoto. Jednakże taka decyzja powinna być podjęta na podstawie obserwacji organizmu i wyników badań. W tym testów na alergie pokarmowe, nietolerancje i badań wykrywających schorzenia układu pokarmowego czy celiakię. Jeżeli nie odczuwamy negatywnych skutków jedzenia jakichś pokarmów mimo, że wiele osób twierdzi, że należy je wyeliminować, nie musimy tego robić.
Jeżeli mamy nietolerancję glutenu, ZJD czy celiakię musimy wyeliminować gluten, który może też powodować procesy zapalne w organizmie u zdrowych osób. Również przy nietolerancji laktozy trzeba odstawić takie produkty. Z kolei, gdy chorujemy na insulinooporność trzeba skorzystać z diety o niskim indeksie glikemicznym. Ogólnie dla wszystkich osób z chorą tarczycą lub Hashimoto zaleca się ograniczenie soi i warzyw kapustnych ze względu na ich zdolność do wiązania jodu w organizmie.
Źródło: https://ogarnijhashimoto.pl/dieta-w-chorobie-hashimoto-czyli-co-jesc-w-niedoczynnosci-tarczycy/