
Mała, a jaka ważna! Tarczyca jest jednym z mniejszych organów organizmu człowieka, odgrywa jednak kluczową rolę w jego funkcjonowaniu. Działanie tarczycy ma wpływ na cały organizm, odpowiada ona bowiem za produkcję hormonów, a każde zaburzenie jej pracy wpływa negatywnie na cały organizm. Przy jakiejkolwiek chorobie tarczycy efekty tego widać po naszej skórze, wadze, może wpłać na zaburzenie pracy serca, nieregularność cyklu miesiączkowego czy wypadanie włosów. Gruczoł tarczycy umiejscowiony jest z przodu i na dole szyi. Dlatego tak ważna jest dieta w chorobie Hashimoto!
Hashimoto chorobą głównie kobiet
Choroba Hashimoto zaliczana jest go grupy chorób układu odpornościowego, zwanego inaczej schorzeniami autoimmunologicznymi. Choroby te polegają na tym, że organizm sam widzi w sobie wroga i stara się go za wszelką cenę zwalczyć. W przypadku choroby Hashimoto następuje stan zapalny tarczycy spowodowany atakiem własnych komórek odpornościowych. Po latach badań naukowcy nie doszli do tego jakie faktyczne przyczyny takiego stanu rzeczy. Statystycznie wiadomo jednak, że na chorobę tą zapadają najczęściej kobiety po 45 roku życia, a zbiegiem lat ta granica się obniża – obecnie odnotowuje się oraz więcej przypadków zachorowania u kobiet znacznie młodszych.
Trudna diagnostyka choroby Hashimoto
Przewlekłe zapalnie tarczycy jest bardzo trudne w diagnostyce. Choroba bardzo długo nie daje objawów, a najczęściej, są one niejednoznaczne, mogą to być:
– problemy z zajściem w ciążę
– nieregularne miesiączki
– poronienia
– zaburzenia rytmu serca
– zmiany wagi
– depresja
– zawroty głowy.
To tylko kilka podstawowych objawów, które mogą wskazywać na chorobę Hashimoto, jak widać po przykładach, nie są one związane bezpośrednio z tarczycą, dlatego znalezienie ich przyczyny zajmuje wiele czasu, a powiązanie ich z chorobą gruczołu tarczycowego, następuje najczęściej przez przypadek, przy okazji badań kontrolnych. Trudny przeciwnik.
Leczenie w chorobie Hashimoto jest długoterminowe, najczęściej na początku podawane są leki przeciwzapalne. Z biegiem czasu kuracja zmieniana, jest w terapię hormonalną w postaci tabletek, podawana jest lewotyroksyna – hormon tarczycowy. To jednak nie jest jedynym, co możemy zrobić, jest jeszcze jeden bardzo istotny czynnik w przebiegu choroby Hashimoto – dieta.
Choroba Hashimoto – dieta
Dieta w chorobie Hashimoto ma znaczący wpływ na jej przebieg. Dieta przy tym schorzeniu jest bardzo ważna, także ze względu na występujące schorzenia towarzyszące, często są to:
– cukrzyca typu pierwszego
– nadwaga / otyłość
– celiakia
– alergie, nietolerancje pokarmowe.
Przy każdej w wymienionych chorób dieta odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia. Można nawet powiedzieć, że przy tych schorzeniach proces zdrowienia bez odpowiednio zbilansowanej diety jest niemożliwy.
Choroba Hashimoto. Dieta optymalna – kluczem do sukcesu!
Autoagresję układu odpornościowego, poza leczeniem farmakologicznych wyciszyć można za pomocą dobrze dobranej diety. Żywienie przy chorobie Hashimoto powinno być tak dobrane, by wspomagać stymulację syntezy wszystkich hormonów tarczycy. Zasady komponowania diety u osób zmagających się z niedoczynnością tarczycy polegają w dużej mierze na ogólnych zasadach zdrowego odżywiania. Jednak objawy choroby wymagają dostosowania składników, tak by życie z nimi było, jak najmniej uciążliwe, ponieważ zatrzymywanie wody w organizmie, czy podwyższony cholesterol wymagają spożywania odpowiednich grup produktów.
Jadłospis w diecie Hashimoto!
Przy chorobie Hashimoto istotnym jest dostarczanie odpowiedniej ilości wybranych witamin i minerałów. Najistotniejsze z nich to:
– jod
– selen
– witamina D
– cynk
– żelazo.
W walce z chorobą Hashimoto dieta, jadłospis stanowi prostą i bardzo skuteczną broń. Dokształcenie z zakresu żywienia przyniesie choremu bardzo wiele korzyści. Grupy produktów najlepiej ograniczające objawy choroby można podzieli na pokarmy, które zawierają:
– błonnik, znajdziemy go przede wszystkim w produktach zbożowych: kaszach, ryżu czy pieczywie żytnim,
– białko, znajduje się w jajach, mięsie, nabiale,
– korzystne węglowodany, zawierają np. bataty, buraki, rośliny strączkowe.
– goitrogeny zawierają m.in. bataty, brzoskwinie, kalafior gruszki.
Te produkty z goitrogenami mogą spożywać chorujący na niedoczynność tarczycy. Przedstawione przykłady stanowią tylko ułamek produktów, które powinny znaleźć się w jadłospisie osoby chorującej na Hashimoto, należy jednak pamiętać, że zbiór ten nie jest uniwersalny, a każdy chory powinien dopasować go współtowarzyszących alergii, czy nietolerancji.
Borykasz się z chorobą Hashimoto – tych produktów lepiej unikaj !
Stając do nierównej walki z chorobą, należy zebrać wszystkie możliwe środki, najważniejsze staje się unikanie produktów szkodliwych w tym schorzeniu. Osoby cierpiące na chorobę Hashimoto powinny wykluczyć ze swojej diety wszystkie gotowe wędliny, wliczając w to kiełbasy, parówki, wszelkie produkty zawierające soję także nie mają pozytywnego wpływu na to schorzenie. Produkty zawierające gluten stanowią kolejną dużą grupę w kategorii niekorzystnych, podobnie jak alkohol i orzechy. Na chorobę Hashimoto zapada coraz większy odsetek, coraz młodszych osób dlatego bądźmy świadomi, poddawajmy się regularnym badaniom kontrolnym. A wszystkim chorym zalecamy specjalną dietę Hashimoto. O szczegóły możesz zapytać również swojego dietetyka!