Awokado szturmem podbiło polskie stoły. Od kilku lat dostępne jest we wszystkich sklepach z warzywami i ekologiczną żywnością, a od jakiegoś czasu także w dobrych supermarketach. Skąd takie zainteresowanie tym nietypowym owocem? Jedzenie awokado jest zalecane przez lekarzy i dietetyków, którzy rozpływają się nad jego właściwościami odżywczymi.
Awokado to skarbnica cennych witamin
O popularności awokado zdecydowała przede wszystkim zawartość tłuszczów. W jego składzie ich wartość wynosi aż 30%! Czy można to uznać za zaletę? Jak najbardziej! Te tłuszcze to jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9. Zwłaszcza na te ostatnie warto zwrócić uwagę, bo w pokarmie pojawiają się niezwykle rzadko, a posiadają właściwości, które zapobiegają kamieniom żółciowym oraz regulują poziom cholesterolu we krwi. Oprócz kwasów omega, awokado ma w swoim składzie witaminy A, C i E oraz kwas foliowy, cenny dla kobiet w ciąży. Ponadto obecny jest w nim też obniżający wysokość ciśnienia tętniczego potas oraz potężne ilości białka, fosforu i magnezu.
Pestkę awokado też trzeba jeść
Powszechne zastosowanie zyskał miąższ awokado – chętnie dodawany jest do sałatek, domowych past kanapkowych, dań makaronowych. Owoc ten wykorzystywany jest w kuchniach orientalnych, np. można spotkać go w serwowanym przez http://www.sushi-tokyo.pl sushi. Nie wszyscy wiedzą, że oprócz zielonej masy warto też spróbować pestki awokado. Dlaczego? Zawiera ona dużo przeciwutleniaczy, związków pomagających zwalczać odpowiedzialne za wiele chorób wolne rodniki. W jaki sposób wykorzystywać pestkę w kuchni? Najpierw należy ją porządnie wysuszyć (2-3 dni na nasłonecznionym parapecie), a następnie włożyć do worka i rozbić za pomocą młotka na drobne części, a następnie rozetrzeć w moździerzu. Wiele osób decyduje się też na starcie świeżej pestki na tarce i pozostawienie jej do wysuszenia. Tak przygotowana „mikstura” nadaje się jako dodatek do zup lub gulaszów i dań makaronowych.
Awokado ma właściwości odchudzające
Wielu dietetyków zaleca jedzenie awokado. I to nie tylko ze względu na wyżej wspominane właściwości, ale także dlatego, że ten owoc zawiera sporo błonnika. Dzięki niemu reguluje się praca układu trawiennego, co sprzyja regularności wypróżnień. Oprócz tego błonnik pozwala zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi, dlatego obowiązkowo powinien znaleźć się także w menu osób cierpiących na cukrzycę różnego typu. Każdy kto musi kontrolować swoją wagę powinien jak najczęściej jeść awokado – mimo, że zawiera sporo tłuszczu to owoc jest bardzo syty, dzięki czemu zjedzenie nawet połówki wywołuje uczucie najedzenia.