Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny

Czasem tak niewiele potrzeba, by w zaciszu domowej kuchni przygotować danie, które zmiękczy niejedno serce… Słodkie placuszki z kaszy manny, to sposób na szybki podwieczorek, słodką kolację, albo na tak zwane „małe co nieco” gdy mamy po prostu chęć przekąsić coś niezbyt skomplikowanego. Po co utrudniać sobie życie, lepiej sięgać po proste przepisy kulinarne, takie jak ten…

Składniki na placki

  • dwie szkalnki kaszy manny
  • mleko
  • masło
  • 3 duże jajka
  • dwie łyżki cukru
  • pół szklanki cukru pudru
  • sól
  • olej

Przygotowanie placków

Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, łyżką masła i ze szczyptą soli, tak by powstała gęsta masa. Białka ubijamy z solą – ma powstać sztywna piana. Schłodzoną kaszę ucieramy z łyżką masła, żółtkami i cukrem pudrem, powstałą masę łączymy z pianą z białek mieszając delikatnie. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placuszki rumieniąc je po obu stronach.

Jak podawać placuszki z kaszy manny

Placki po usmażeniu należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na przykład za pomocą mocnego ręcznika papierowego. Następnie układamy placki na dekoracyjnym talerzu i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ciepłe z dodatkiem konfitury z wiśni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Placuszki z kaszy manny

Artykuł przeczytasz w: 1 min
0