Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

9 porad cukierniczych, które ułatwią Ci pieczenie!

babeczki

Przygotowywanie ciasta nie musi być trudne. Wystarczy, że zastosujesz kilka naszych rad. Możesz mieć pewność, że przydadzą się nie raz i nie dwa. Poznaj najskuteczniejsze tricki mistrzów cukiernictwa. Z ich zastosowaniem Twoje wypieki będą pulchne, wilgotne oraz wyrośnięte!

1. Przed wyrabianiem ciasta przesiej mąkę. Dzięki temu powietrze dostanie się do mieszanki i połączy się z cząsteczkami mąki. To sprawi, że po włożeniu do pieca będzie lepiej rosło.

2. Przygotowując biszkopt np. po to by zrobić sernik na zimno nie miksuj białek w całości. Mieszaj ciasto łopatką, aż powstanie gładka masa. Dzięki temu ciasto będzie pulchne i nie ugnie się pod ciężarem sera.

3. Do ciasta drożdżowego dodaj odrobinę startej dyni. To sprawi, że wyrośnie szybciej i o wiele wyżej, niż bez tego tricku! Wstawiaj je zawsze do nagrzanego pieca, dzięki czemu będzie mogło swobodnie rosnąć.

4. Podczas pieczenia nie należy otwierać drzwiczek. Podmuch zimnego powietrza może spowodować, że masa opadnie. Otwieramy je dopiero pod koniec po to, by sprawdzić patyczkiem, jakie jest w środku

5. Masz problem z pękającym ciastem? Zapewne pieczesz je w zbyt wysokiej temperaturze to właśnie ona wysusza ciasto, przez co gorące powietrze stara się uciec ze środka. Aby temu zapobiec, kiedy już zauważysz pęknięcie nie zmieniaj drastycznie temperatury, tylko stopniowo zmniejszaj stopnień grzania. Dzięki temu ciasto nieco opadnie i się wyrówna.

6. Czujesz, że ciasto Ci się przypala? Jest szansa, żeby temu zaradzić! Przykryj je folią aluminiową i zmniejsz temperaturę. Dzięki temu upiecze się ono równomiernie.

7. Jak poznać czy tworzy się zakalec? Powstaje on wtedy, gdy temperatura piekarnika jest zbyt wysoka. Wówczas ciasto wysusza się na zewnątrz, natomiast w środku pozostaje płynne. Najlepiej będzie w tym wypadku wyłączyć górne grzanie, stopniowo zmniejszyć temperaturę pieca. Dzięki temu będziemy w stanie opóźnić przypalenie się góry ciasta, co pozwoli na to, by środek doszedł do siebie.

8. Robisz kruche ciasto? Pamiętaj, żeby dodawać do niego zawsze masło z lodówki. W innym wypadku mąka wchłonie tłuszcz, przez do upieczone ciasto będzie twarde.

9. Chcesz, aby Twoja beza wyrosła? Dodaj do masy odrobinę proszku do pieczenia. Piecz je w niskiej temperaturze ok. 130 stopni.

1 komentarz
  1. Grażyna pisze:

    Myślałam, że sporo wiem o gotowaniu, a tu wciąż się uczę. Kilku z tych rad nie znałam. Od dziś będę stosować wszystkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 porad cukierniczych, które ułatwią Ci pieczenie!

Artykuł przeczytasz w: 2 min
1