Nie ma potrzeby wydawania ogromnej sumy pieniędzy na przygotowanie świątecznego stołu ze specjalnymi przysmakami. Nawet tradycyjne produkty, sprytnie użyte, mogą zaskoczyć wspaniałymi smakami i połączeniami. Aby ułatwić Ci wymyślanie potraw i inspirację, zajrzyj również do najnowszej gazetki Lidla. Przyda się każdemu, kto chce stworzyć świąteczny nastrój bez nadmiernego wydawania pieniędzy. Poniżej sprawdź tanie przepisy na potrawy Wielkanocne.
Niegotowane ciasto „Eclair” – ekonomiczne i bardzo smaczne
Lekka jak chmura, miękka, konsystencja przypomina nieco Tiramisu, a w smaku bardziej lody. Nazywa się tak, ponieważ smakiem i konsystencją przypomina Eklerki, ale jest zrobiony z prostych, oszczędnych składników. Ciasto Eclair jest bardzo kremowe i delikatne. Podawaj je prosto z lodówki!
Ostra faszerowana makrela w piekarniku
Ten przepis jest jednym z tych niesamowitych, w których trzeba włożyć niewiele pracy, a większość z nich wykonuje piekarnik! Tak przygotowana makrela jest bardzo smaczna i świąteczna, nadaje się do podania z ryżem lub ziemniakami.
Orzeźwiające ciasto twarogowe bez pieczenia
Proste, orzeźwiające i pyszne ciasto twarogowe, które nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, a wierzchnią warstwę można posmarować ulubionym kremem, owocami czy wyłożyć galaretką owocową. Nawiasem mówiąc, do przygotowania tego ciasta można użyć nie tylko śmietany, ale także zwykłego twarogu.
Świeża sałatka śledziowa z jabłkami i awokado
Świeża i kolorowa sałatka śledziowa z jabłkiem i awokado, idealna zarówno na uroczystość, jak i na co dzień. Jeśli chcesz zdrowszej opcji, zamiast majonezu możesz użyć kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu z dodatkiem odrobiny musztardy Dijon, lub chrzanu.
Koszyczki z pikantną pastą marchewkową (bez majonezu)
Pyszne, ekonomiczne i szybko przyprawione tarteletki z marchewką. Podsmażana pasta z marchewki będzie chrupiąca, świeższa, a po podgrzaniu lub ugotowaniu — bardziej kremowa i z lekko słodkim posmakiem. Do pasty możesz dodać chrzan i chili. Eksperymentuj odważnie!
Domowy majonez – oszczędzasz i wiesz co jesz
Rzadko wyobraża się Wielkanoc bez majonezu. Ale naprawdę nie trzeba spieszyć się do sklepu! Przygotuj sam domowy majonez na 3 sposoby! Znajdziesz również taki, który nie potrzebuje jajek ani produktów mlecznych, czyli dowiesz się, jak zrobić majonez standardowy, fit i wege.
Warstwowa Sałatka z Kurczaka
Pyszna, łatwa w wykonaniu i świątecznie wyglądająca sałatka. Jeśli chcesz mieć łagodniejszy smak, zamiast marynaty możesz użyć marynowanych pieczarek. Możesz dodać kurczaka gotowanego, wędzonego lub smażonego, a nawet zastąpić go szynką wędzoną.
Pyszna sałatka ziemniaczana
Bardzo smaczne sałatki ziemniaczane przygotowuje się nadzwyczaj szybko. Są pyszne zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do steków rybnych lub solonego śledzia.
Pikantna pasta z makreli
Była już pikantna makrela, a teraz czas na pastę. Proste, ale cudowne połączenie smaków. Jeśli lubisz pieczywo tostowe z czosnkiem, nada ono przekąsce jeszcze więcej aromatów. Udekoruj przekąskę ulubioną zielenią.
Bardzo smaczny śledź z ananasem w puszce i kukurydzą
Trochę niecodzienne, ale bardzo smaczne połączenie! Sałatka jest świeża, pożywna i bardzo smaczna, a podczas rodzinnych wakacji zazwyczaj właśnie ta pierwsza znika ze stołu! Lekkie zasolenie śledzia przeplata się ze słodyczą ananasa i chrupiącą kukurydzą — pyszności!