Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Pokarmy pomagające obniżyć ciśnienie krwi

lekarz

Jeśli chcesz obniżyć lub utrzymać ciśnienie krwi, to jedzenie, które spożywasz jest jednym z najważniejszych czynników.

Co pomaga obniżyć ciśnienie krwi?

● migdały
● czerwone buraki
● słodkie ziemniaki
● jajka
● jarmuż
● granat

Migdały

Badania wykazały, że osoby spożywające dietę bogatą w migdały przez dwanaście tygodni doświadczyły obniżenia ciśnienia rozkurczowego o około 3 mmHg.

Migdały zawierają dużą liczbę następujących składników odżywczych, które korzystnie wpływają na ciśnienie krwi:

● błonnik
● potas
● wapń
● magnez
● kwas foliowy
● niacyna

Czerwone buraki

Badacze doszli do wniosku, że sok z buraków jest niedrogim i co najważniejsze skutecznym sposobem na utrzymanie zdrowego ciśnienia krwi.

Ponadto ustalili, że picie soku z buraków zmniejsza ryzyko incydentów sercowo-naczyniowego, takich jak zawał, czy udar.

Głównym składnikiem odpowiedzialnym za obniżanie ciśnienia krwi jest tlenek azotu (NO), który prowadzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, co w efekcie obniża ciśnienie krwi.

Ponadto buraki czerwone zawierają inne składniki, takie jak:
● błonnik
● potas
● kwas foliowy
● magnez
● mangan

Słodkie ziemniaki

Badania wykazały, że spożywanie napoju ze słodkich ziemniaków prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.

Za ten efekt odpowiedzialne są głównie antocyjany będące przeciwutleniaczami znajdującymi.

Oprócz tego słodkie ziemniaki zawierają wysoki procent następujących składników odżywczych korzystnych dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi:

● magnez
● witaminy z grupy B
● witamina A
● potas
● błonnik

Jajka

W 14-tygodniowym badaniu uczestnicy spożywali jedno jajko dziennie przez okres czterech tygodni, potem dwa jajka dziennie przez okres kolejnych czterech tygodni, a na sam koniec trzy jajka dziennie przez okres czterech tygodni.

W efekcie rozkurczowe ciśnienie krwi spadło, a frakcja dobrego cholesterolu [HDL] wzrosła przy jednoczesnym spadku złego cholesterolu [LDL].

Osoby z wysokim poziomem dobrej frakcji cholesterolu HDL są mniej narażone na ryzyko zawału i chorób serca.

Oprócz białka, przeciwutleniaczy i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jaja zawierają jeszcze duże ilości następujących składników:

● kwas foliowy
● witamina A
● fosfor
● selen
● ryboflawina
● witamina B12
● witamina B6

Jarmuż

Podobna sytuacja do opisanych powyżej buraków czerwonych.

Jarmuż jest bogaty w tlenek azotu (NO), który działa rozszerzająco na naczynia krwionośne.

To nie przypadek, że jarmuż jest jednym z podstawowych składników diety DASH.

Oprócz dużych ilości azotanów i przeciwutleniaczy jarmuż zawiera jeszcze duże ilości:

● mangan
● wapń
● ryboflawina
● witamina A
● witamina C
● witamina K

Granat

W badaniu przeprowadzonym w 2012 roku 51 osób piło sok z granatów codziennie przez okres czterech tygodni.

Ich ciśnienie skurczowe obniżyło się o około 3 mmHg, a rozkurczowe o około 2 mmHg.

Granat zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata czy czerwone wino.

Oprócz tego ma duża zawartość następujących składników odżywczych, które korzystnie wpływają na regulację ciśnienia krwi:

● potas
● witamina C
● kwas foliowy
● błonnik
● witamina K

Podsumowanie

Poniżej jeszcze raz lista produktów spożywczych, które warto umieścić w diecie przy problemach z wysokim ciśnieniem krwi:

● migdały
● czerwone buraki
● słodkie ziemniaki
● jajka
● jarmuż
● granat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pokarmy pomagające obniżyć ciśnienie krwi

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0