Do przygotowania pieczeni najlepiej jest wybierać mięso w najwyższym gatunku. Pieczeń z wołowiny warto przed pieczeniem naszpikować słoniną lub owinąć kawałek mięsa płatem słoniny. Dzięki temu pieczeń wołowa będzie soczysta.
Smak i aromat pieczeni wzmocnimy marynując wcześniej mięso w marynacie. Do przygotowania marynaty, która będzie najlepiej pasowała do wołowiny, wieprzowego schabu lub baraniny możemy użyć świeżych, pokrojonych drobno ziół, które następnie trzeba wymieszać z roztartym z solą ząbkiem czosnku i mielonym czarnym pieprzem. Umyte i osuszone mięso na pieczeń najpierw smarujemy cienką warstwą musztardy, a następnie nacieramy je przygotowanymi ziołami. Natarte mięso odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Pieczemy nie usuwając warstwy ziół. Do pieczeni zawsze można także dodać świeże warzywa lub świeże albo suszone owoce. Piekąc drób, przed końcem pieczenia możemy tuszkę kurczaka posmarować śmietaną. Kurczak będzie miał chrupiącą i pięknie rumianą skórkę.