W obecnych czasach nadwaga jest poważnym problemem – wymienia się ją jako jedną z chorób cywilizacyjnych. Większość z nas doskonale zdaje sobie z tego sprawę, dlatego przykładamy coraz większą wagę do sposobu odżywiania się i zdrowego trybu życia. Przy planowaniu diety niezwykle pomocna jest konsultacja ze specjalistą w tej dziedzinie – dietetykiem. Kiedy jeszcze warto się do niego udać? Jak przebiega wizyta w poradni dietetycznej? Dowiesz się z poniższego artykułu.
Z jakimi problemami warto zgłosić się do dietetyka?
Impulsem do wizyty u dietetyka jest zazwyczaj chęć schudnięcia – to oczywiście słuszne postępowanie, zwłaszcza, gdy nie mamy wystarczającej wiedzy na temat odżywiania. Konsultacja dietetyczna będzie niezastąpiona również wtedy, gdy mimo wdrożonej diety waga stoi w miejscu lub zmagamy się z uporczywym efektem jo-jo.
Konsultacji dietetycznej warto zasięgnąć również wtedy, gdy nie mamy problemów z wagą, a znajdujemy się w wyjątkowej sytuacji życiowej – np. ciąży czy w okresie karmienia piersią. Odpowiednio skomponowany jadłospis pomoże też w walce z różnymi chorobami (nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą itd.).
Właściwa dieta – czyli jaka?
W sieci krąży wiele magicznych sposobów na ekspresowe schudnięcie. Znakomita większość z nich nie jest skuteczna, a wręcz przeciwnie – może przynieść odwrotny efekt od spodziewanego. Radykalne ograniczenie ilości spożywanych kalorii przyczynia się do zintensyfikowanego magazynowania tkanki tłuszczowej, a zgubione kilogramy mogą powrócić w tak zwanym efekcie jo-jo. Właściwa dieta jest przede wszystkim dopasowana do indywidualnych potrzeb każdego organizmu. Jest także zbilansowana – dostarcza wszystkich niezbędnych składników i sprawia, że nie mamy ochoty podjadać między posiłkami.
Jak przebiega wizyta w poradni dietetycznej?
Pierwsza wizyta w poradni dietetycznej rozpoczyna się od przeprowadzenia szczegółowego wywiadu z pacjentem na temat jego nawyków żywieniowych, stylu życia i ogólnym stanie zdrowia. Następnie dietetyk wykonuje dokładną analizę składu ciała oraz pomiary obwodu ramienia, szyi, klatki piersiowej, bioder i ud. Na podstawie zebranych informacji dietetyk tworzy jadłospis.
Na pierwszą wizytę warto zabrać ze sobą wyniki badań krwi (morfologia, glukoza, cholesterol LDL, HDL, trójglicerydy, TSH, CRP) – to ważne zwłaszcza w przypadku osób zmagających się z chorobami powiązanymi ze sposobem odżywiania – nadwagą, cukrzycą czy nadciśnieniem. Należy także trzy dni wcześniej zacząć prowadzić dzienniczek żywieniowy, w którym będziemy zapisywać wszystkie spożywane produkty i ich dokładną ilość.
Profesjonalnej konsultacji dietetycznej możesz zasięgnąć w placówkach EMC – największej sieci szpitali i przychodni w Polsce.