Możliwość czerpania z kuchni śródziemnomorskiej pozwoliła nam poznać smak wielu wybornych potraw. Niekoniecznie musimy sami brać się za ich przygotowanie, skoro istnieją restauracje mogące dostarczyć nasz ulubiony przysmak prosto do naszych drzwi. Czym spośród nich wyróżnia się Domino’s?
Skąd w ogóle wzięła się pizza?
Nowe potrawy mają swój początek zawsze tam, gdzie ktoś po raz pierwszy eksperymentował z wybranymi składnikami. Często stanowią one ewolucję sprawdzonych przez lata przepisów, dających jednak w jakichś sposób się udoskonalić. Zanim na Półwyspie Apenińskim zaczęto wypiekać pizzę, jaką znamy pod obecną postacią, wcześniej trudniono się przygotowywaniem na wskroś podobnych przysmaków nie tylko na terytorium Włoszech.
Pierwsze wzmianki o wypiekaniu płaskich placków o okrągłym kształcie pochodzą z czasów starożytnego Egiptu. W Cesarstwie Rzymskim w analogicznym okresie dużą popularnością cieszyła się Focaccia. W praktyce była to podstawa pizzy, jaką znamy, jednakże pozbawiona była dwóch kluczowych składników: sera i sosu pomidorowego. Zamiast tego przyprawiano ją rozmaitymi przyprawami i polewano np. oliwą. Samo słowo piza weszło do użycia w X wieku naszej ery.
Wielkie odkrycia geograficzne przyczyniły się do czegoś znacznie więcej, aniżeli tylko nakreślenia nowej mapy świata. Sprowadzone wówczas do Europy pomidory szybko zmieniły kulinarne upodobania zwłaszcza u południowców. Włosi szybko zdali sobie sprawę z tego, że owoc ten idealnie nadaje się do pizzy i to nie tylko w typowej postaci, bo można z niego przyrządzić apetyczny sos.
Stale rosnąca popularność lokali zwanych pizzeriami zaciekawiła nawet ówczesnych władców Włoch. Ferdynand II Burbon odwiedzając jedno z takich miejsc, znacząco przyczynił się do zwiększenia popularności pizzy. Małgorzacie Sabaudzkiej możemy po części zawdzięczać Margaritę, bo to na jej cześć Raffaelo Esposito nazwał jedną z odmian przepysznego wypieku.
Domino’s Pizza – menu na medal
Różnorodność smaków jest czymś, do czego przywykliśmy w ostatnim czasie dość mocno. Pomimo że mamy swoje ulubione typy, nierzadko jesteśmy skłonni zamówić w pizzerii coś ekstra, czego dotychczas nie mieliśmy okazji w swoim życiu spróbować. To naturalne, albowiem jedzenie w kółko dokładnie tego samego każdemu z nas mogłoby się zwyczajnie znudzić.
Zaglądając do Domino’s Pizza menu, znajdziemy tam nie tylko klasyczne propozycje, ale także szereg nowości w pełni dostosowanych do współczesnych realiów. Na podstawie zmieniających się pozycji na liście w ciągu ostatnich lat doskonale widać, jak przez ten czas wyewoluowały smakowe preferencje Polaków.
Będąca tak naprawdę podstawą każdej pizzy Margherita może nas zaskoczyć, o ile do jej stworzenia użyto takich składników jak np. prawdziwy włoski ser mozzarella Galbani. Wówczas jej walory smakowe pozwolą nam w mgnieniu oka odróżnić ją od konkurencyjnych, nie do końca zgodnych z zamysłem wypieków z pizzerii, gdzie jakość niekoniecznie stoi na pierwszym miejscu. Odpowiednia baza może bez przeszkód posłużyć do stworzenia wielu innych pizz takich jak np. Pepperoni. Wyróżnia ją składnik, jakim jest charakterystyczna, ostra kiełbasa przypominająca nieco salami. Do tego oczywiście podwójny ser typu mozzarella.
Znajdujący się w menu Domino’s New Yorker przywodzi na myśl pizzę serwowaną w wielu lokalach w Nowym Jorku. Wzbogacona pieczarkami, boczkiem i szynką jest poniekąd urozmaiconą wariacją Pepperoni. Ogromna popularność włoskiego przysmaku w Stanach Zjednoczonych przyczyniła się do powstania innych odmian tego specjału. Hawajską natomiast charakteryzuje słodkawy smak, będący zasługą znajdujących się w tej pizzy ananasów. Nie każdemu ta odmiana musi przypaść do gustu, nie można jednak jej odmówić oryginalności.
W oczekiwaniu na złożone zamówienie
Według przeprowadzanych cyklicznie badań statystycznych to właśnie pizza jest najchętniej zamawianym przez Polaków daniem na dowóz. Od wielu lat nic nie jest w stanie przełamać tej hegemonii. Gdyby tylko bardziej się nad tym zastanowić, przyczyn tego stanu rzeczy będzie co najmniej kilka. Po pierwsze jako naród mamy szczególne zamiłowanie do kuchni włoskiej i jej specjałów. Poza tym na typowych spotkaniach w większym gronie żaden posiłek nie sprawdzi się lepiej niż podzielona na 8 równych kawałków, odpowiednio wypieczona pizza.
Często zdarza się, że gubimy ulotkę do ulubionej pizzerii właśnie wtedy, kiedy jest ona nam najbardziej potrzebna. W przypadku sieci Domino’s nigdy nie będziemy mieli tego problemu, ponieważ z ich menu możemy zapoznać się na stronie internetowej: http://www.entuzjascipizzy.pl/. Za jej pośrednictwem można również dokonać samego zamówienia i śledzić jego dalsze postępy. To niezwykle wygodne, bo w godzinach szczytu linia telefoniczna często bywa zajęta.
Pizza to jedno z tych dań, które tak naprawdę najlepiej smakuje, gdy spożywamy je w większym gronie. Dostępna w wielu wariantach zarówno dla mięsożerców oraz dla wegetarian łączy ludzi podczas miło spędzanych chwil na spotkaniach integracyjnych. W pewnym momencie nieprzypadkowo najbardziej oczekiwanym gościem staje się nie kto inny, a dostawca we własnej osobie.