W ten szczególny wieczór masz naprawdę szerokie pole manewru. Nie zawsze jed-nak na stole znajdzie się 12 potraw, ale próbować warto. Oprócz pysznego, świątecz-nego jedzenia, ten czas to również spotkania z najbliższymi, wyczekiwanie prezentów i czerpanie z pozytywnych aspektów niezwykłej bożonarodzeniowej atmosfery. Zapewne już wiesz, jakie tradycyjne potrawy wigilijne zagoszczą na twoim stole. Przy okazji większego, rodzinnego spotkania, każdy przynosi jakąś swoją kulinarną specjalność. Taki wieczór to spotkanie z klasykami kuchni polskiej, ale nie tylko. Ja-kie potrawy muszą koniecznie zagościć podczas wigilii?
1. Barszcz czerwony z uszkami
Wigilia bez barszczu z uszkami? Trudno sobie to wyobrazić. Barszcz, klasyczny polski wigilijny, bez problemu przygotujesz samodzielnie. Na parę dni zostaw zakwas z burakami oraz przyprawami w ciepłym miejscu. Po kilku dniach barszcz odcedzasz i zalewasz wywarem z włoszczyzny. Potem dodajesz resztę takich dodatków jak sól, czosnek i majeranek, doprawiasz i doprowadzasz do wrzenia. W przypadku tej zupy bardzo istotne, by nie straciła swojego oryginalnego koloru. Dlatego też nie możesz dopuścić do jej przegotowania. Uszka spróbuj również wykonać samodzielnie, albo kup gotowe w sklepie.
2. Ryba po grecku
Ta tradycyjna wigilijna potrawa, o której nie słyszeli najstarsi Grecy, jest bardzo prosta do przyrządzenia, a do tego niezwykle smakowita. Wystarczy, że filety przekroisz na małe kawałki, doprawisz i usmażysz na oliwie. Potem ścierasz warzywa na tarce, a cebulę kroisz w piórka. Do uduszonych w ciągu 20 minut w garnku warzyw dodajesz zioła, cebulę, przecier pomidorowy i znowu dusisz kolejne 10 minut. Ostatni etap to ułożenie w słoju czy innym naczyniu warstw sosu i ryby. Gotową potrawę wstawiasz na 12 godzin do lodówki, by wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły.
3. Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa jest nieodłączną częścią świątecznego menu. Jak ją najsprawniej przygotować? Kroisz w kostkę warzywa i mieszasz je w misce. Dodajesz posiekane: ogórki i cebulę oraz pokrojone jajka i starte jabłko. Do tego dołączasz pokrojone w kosteczkę, uprzednio ugotowane ziemniaki oraz groszek. Teraz polewasz całość sosem majonezowym i dokładnie mieszasz. Sałatkę przygotuj na dzień przed jej podaniem. Odstaw ją do lodówki, by wszystkie smaki się przegryzły.
4. Karp w galarecie
Karpia, tego wigilijnego klasyka, możesz usmażyć a możesz go również zaserwować w galarecie. Jak się do niego zabrać? Karpia najpierw opraw, opłucz i pokrój na dzwonki szerokości około 3 cm. Posól, popieprz, posyp tłuczonymi goździkami i skrop octem. Rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż bez zarumienienia, wlej piwo, ogrzej i włóż rybę. Razem duś to pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Wyjmij rybę, odparuj sos, wrzuć rodzynki i startą skórkę cytrynową. Teraz rybę ułóż na półmisku, oblej sosem, zalej sklarowaną galaretą i gotowe.