Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Produkty bezglutenowe – rodzaje i korzyści

dieta bezglutenowa

Produkty bezglutenowe włączone do codziennej diety mogą stać się zbawienne dla naszego samopoczucia oraz kondycji fizycznej. racjonalne wykorzystanie produktów bezglutenowych w codziennym menu jest relatywnie proste i nie wymaga zaawansowania kulinarnego.  

Gluten to złożone białko będące składową zbóż takich, jak żyto, pszenica i jęczmień. Gluten występujący w mąkach zbożowych ma zastosowanie, jako środek o właściwościach wiążących. Używany jest do ciast, sosów, panierek. Wprowadzenie diety pozbawionej glutenu lub opartej na produktach bezglutenowych, przynosi wiele korzyści dla organizmu.

Produkty bezglutenowe 

Na szczęście dla osób dbających o zdrowie i życiową energię, istnieje wiele opcji posiłków i produktów bezglutenowych. Przy całym prozdrowotnym aspekcie produktów bezglutenowych, należy docenić ich wartości odżywcze oraz walory smakowe. Wśród produktów wolnych od glutenu, bezpiecznych dla osób z przypadłościami jelitowymi, można wymienić następujące, naturalne grupy:

  • Ryby słodko i słonowodne oraz mięso, o ile nie są panierowane i duszone w sosie.  
  • Nabiał i jajka. Każdy rodzaj jaj są naturalnie bezglutenowe. naturalne, pozbawione dodatków i zagęszczaczy produkty mleczarskie są również pozbawione glutenu.
  • Orzechy i nasiona, owoce, warzywa i ziarna, w tym komosa ryżowa, kasza gryczana, ryż, tapioka, proso, kukurydza, amarantus i owies są uprawiane, jako odmiany bezglutenowe.
  • Skrobie i mąki. Mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, mąka sojowa, migdałowa, kokosowa i mąkę z tapioki można bezpiecznie spożywać, jako bezglutenowe.
  • Tłuszcze roślinne i pochodzenia zwierzęcego. 
  • Napoje. Większość napojów butelkowanych, z wyłączeniem piw, o ile nie są oznaczone jako bezglutenowe.
  • Zioła i przyprawy. Wszystkie, bez wyjątku, zioła i przyprawy są produktami bezglutenowymi.

W każdym budzącym wątpliwości przypadku, że produkt spożywczy zawiera gluten, najlepiej uważnie zapoznać się z opisem na etykiecie, aby wykluczyć pomyłkę i niekorzystne skutki.

Korzyści wynikające ze spożywania produktów bezglutenowych

Większość ludzi wdraża dietę bezglutenową i produkty bezglutenowe w trakcie leczenia problemów trawiennych. do typowych dolegliwości na które korzystnie wpływa wyłączenie glutenu, należą wzdęcia, biegunka lub zaparcia, zmęczenie, brak energii witalnych. Badania prowadzone w tej materii wykazały, że przestrzeganie diety bezglutenowej może wesprzeć, złagodzić objawy trawienne u osób z celiakią oraz nadwrażliwością na gluten. Dodatkowym atutem produktów bezglutenowych jest ich bezsprzeczny udział w utracie wagi, gdyż wprowadzenie produktów bezglutenowych wspiera proces odchudzania.

Więcej informacji o zdrowym żywieniu znajdziesz na Zdrowa Micha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Produkty bezglutenowe – rodzaje i korzyści

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0