Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Tłusta dieta – jak wpływa na samopoczucie?

tłusta dieta

Nie od dziś wiadomo, że codzienny jadłospis ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. Zdrowa dieta, oparta na warzywach i owocach, pełnowartościowych białkach i składnikach dostarczających organizmowi witamin i minerałów, pozytywnie wpływa na nasze dobre samopoczucie i życiową energię. A jak na organizm wpływa tłusta dieta? Co jeść, aby czuć się dobrze?

Czy jedzenie ma wpływ na samopoczucie?

Nie bez powodu układ pokarmowy często nazywany jest drugim mózgiem. Odpowiednie żywienie ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także na nasz stan psychiczny. Dzieje się tak dlatego, że nasze jelita oraz mózg połączone są ze sobą nerwem błędnym. Co ciekawe, jest to najdłuższy i największy nerw w naszym organizmie[1]. Nietrudno więc o złe samopoczucie, gdy często robimy sobie cheat-day z niezdrowym jedzeniem pełnym pustych kalorii.

Co jeść, aby czuć się dobrze?

Pozytywny wpływ na nasze samopoczucie mają:

  • ciemna czekolada z wysokÄ… zawartoÅ›ciÄ… kakao;
  • jaja i ryby zawierajÄ…ce wysokiej jakoÅ›ci biaÅ‚ko i kwasy tÅ‚uszczowe omega-3;
  • orzechy i pestki dyni;
  • banany;
  • soki warzywno-owocowe;
  • kurkuma;
  • owoce leÅ›ne;
  • produkty pochodzenia roÅ›linnego i warzywa

Aby czuć się dobrze powinniśmy przede wszystkim unikać produktów, które zawierają E102, E110, E122, E211, E220-E228, E261. Takie oznaczenia na produktach wskazują na to, że żywność jest przetworzona, pełna sztucznych dodatków i konserwantów, które mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie i kondycję psychiczną – przede wszystkim na funkcjonowanie układu nerwowego oraz serca, o które powinniśmy szczególnie dbać. Jaka jest najlepsza dieta dla serca?

Dieta dla serca w terapii nadciśnienia tętniczego

Serce jest najważniejszym mięśniem w naszym organizmie. Dlatego dieta dla serca powinna być odpowiednio zbilansowana i urozmaicona.

Dieta wspomagająca pracę serca powinna być bogata w składniki mineralne, takie jak potas i magnez, witaminy oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Szczególnie istotne jest, aby każdego dnia zjeść przynajmniej jeden produkt zbożowy, nabiał, warzywa i owoce (przynajmniej 0,5 kg dziennie), mięso lub ryby, jaja oraz tłuszcze nienasycone (oliwa z oliwek)[2]. Kilka razy w tygodniu warto wzbogacić naszą dietę o orzechy i oliwki, a kilka razy w miesiącu także o czerwone mięso. Dla serca wskazane jest także spożywanie lampki czerwonego wina raz dziennie, np. do obiadu.

Zalecenia te są wykorzystywane w diecie śródziemnomorskiej oraz wspomagają leczenie nadciśnienia tętniczego.

Jak się odżywiać, aby czuć się dobrze?

Aby spożywane posiłki miały pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, powinniśmy wprowadzić kilka zasad[3]:

  • samodzielne przygotuj posiÅ‚ki – dziÄ™ki temu jesteÅ›my w stanie obliczać, jakie iloÅ›ci skÅ‚adników spożywamy;
  • dokonaj zmian w jadÅ‚ospisie – zastÄ…p tÅ‚uste produkty ich zdrowymi odpowiednikami opartymi na sterolach roÅ›linnych;
  • unikaj pakowanych i przetworzonych produktów;
  • pij odpowiedniÄ… ilość pÅ‚ynów każdego dnia – pÅ‚yny pomagajÄ… oczyszczać organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii;
  • odrzuć produkty, po których źle siÄ™ czujesz – obserwuj, jak spożywane posiÅ‚ki wpÅ‚ywajÄ… na samopoczucie i unikaj tych, które powodujÄ… dolegliwoÅ›ci;
  • spożywaj mniejsze porcje – jedz częściej, ale mniej;
  • jedz powoli;
  • nie podjadaj w nocy i bezpoÅ›rednio przed snem;
  • stopniowo eliminuj cukier i sÅ‚odzone napoje z diety;
  • wybierz orzechy, pestki i ziarna jako przekÄ…ski – zamieÅ„ batoniki i chipsy na ich zdrowe odpowiedniki.

Zbilansowana dieta i zdrowe odżywianie sprawiają, że każdego dnia czujemy się dobrze i jesteśmy pełni energii. To z kolei przekłada się na naszą efektywność w pracy[4].

[1] S. C. Anderson, J. Cryan, T. Dinan, The psychobiotic revolution: Mood, Food and the New Science of the Gut-Brain Connection, 2017.

[2] E. Bożek, Menu dla serca, https://www.doz.pl/czytelnia/a1485-Menu_dla_serca, dostęp online: 22.03.2020.

[3] Gabrylewicz T., Mandecka M., Wpływ aktywności fizycznej na sprawność funkcji poznawczych osób w podeszłym wieku i na przebieg choroby Alzheimera, W: Aktualności Neurologiczne, 2013, nr 13/1, str. 56-61.

[4] Glibowski P., Misztal A., Wpływ diety na samopoczucie psychiczne, W: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016, t. 49, nr. 1, s.1-9.

Bibliografia
  1. S. C. Anderson, J. Cryan, T. Dinan, The psychobiotic revolution: Mood, Food and the New Science of the Gut-Brain Connection, 2017.
  2. E. Bożek, Menu dla serca, https://www.doz.pl/czytelnia/a1485-Menu_dla_serca, dostęp online: 22.03.2020.
  3. Gabryelewicz T., Mandecka M., Wpływ aktywności fizycznej na sprawność funkcji poznawczych osób w podeszłym wieku i na przebieg choroby Alzheimera, W: Aktualności Neurologiczne, 2013, nr 13/1.
  4. Glibowski P., Misztal A., Wpływ diety na samopoczucie psychiczne, W: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016, t. 49, nr. 1.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tłusta dieta – jak wpływa na samopoczucie?

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0