Nie od dziś wiadomo, że codzienny jadłospis ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. Zdrowa dieta, oparta na warzywach i owocach, pełnowartościowych białkach i składnikach dostarczających organizmowi witamin i minerałów, pozytywnie wpływa na nasze dobre samopoczucie i życiową energię. A jak na organizm wpływa tłusta dieta? Co jeść, aby czuć się dobrze?
Czy jedzenie ma wpływ na samopoczucie?
Nie bez powodu układ pokarmowy często nazywany jest drugim mózgiem. Odpowiednie żywienie ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także na nasz stan psychiczny. Dzieje się tak dlatego, że nasze jelita oraz mózg połączone są ze sobą nerwem błędnym. Co ciekawe, jest to najdłuższy i największy nerw w naszym organizmie[1]. Nietrudno więc o złe samopoczucie, gdy często robimy sobie cheat-day z niezdrowym jedzeniem pełnym pustych kalorii.
Co jeść, aby czuć się dobrze?
Pozytywny wpływ na nasze samopoczucie mają:
- ciemna czekolada z wysoką zawartością kakao;
- jaja i ryby zawierające wysokiej jakości białko i kwasy tłuszczowe omega-3;
- orzechy i pestki dyni;
- banany;
- soki warzywno-owocowe;
- kurkuma;
- owoce leśne;
- produkty pochodzenia roślinnego i warzywa
Aby czuć się dobrze powinniśmy przede wszystkim unikać produktów, które zawierają E102, E110, E122, E211, E220-E228, E261. Takie oznaczenia na produktach wskazują na to, że żywność jest przetworzona, pełna sztucznych dodatków i konserwantów, które mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie i kondycję psychiczną – przede wszystkim na funkcjonowanie układu nerwowego oraz serca, o które powinniśmy szczególnie dbać. Jaka jest najlepsza dieta dla serca?
Dieta dla serca w terapii nadciśnienia tętniczego
Serce jest najważniejszym mięśniem w naszym organizmie. Dlatego dieta dla serca powinna być odpowiednio zbilansowana i urozmaicona.
Dieta wspomagająca pracę serca powinna być bogata w składniki mineralne, takie jak potas i magnez, witaminy oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Szczególnie istotne jest, aby każdego dnia zjeść przynajmniej jeden produkt zbożowy, nabiał, warzywa i owoce (przynajmniej 0,5 kg dziennie), mięso lub ryby, jaja oraz tłuszcze nienasycone (oliwa z oliwek)[2]. Kilka razy w tygodniu warto wzbogacić naszą dietę o orzechy i oliwki, a kilka razy w miesiącu także o czerwone mięso. Dla serca wskazane jest także spożywanie lampki czerwonego wina raz dziennie, np. do obiadu.
Zalecenia te są wykorzystywane w diecie śródziemnomorskiej oraz wspomagają leczenie nadciśnienia tętniczego.
Jak się odżywiać, aby czuć się dobrze?
Aby spożywane posiłki miały pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, powinniśmy wprowadzić kilka zasad[3]:
- samodzielne przygotuj posiłki – dzięki temu jesteśmy w stanie obliczać, jakie ilości składników spożywamy;
- dokonaj zmian w jadłospisie – zastąp tłuste produkty ich zdrowymi odpowiednikami opartymi na sterolach roślinnych;
- unikaj pakowanych i przetworzonych produktów;
- pij odpowiednią ilość płynów każdego dnia – płyny pomagają oczyszczać organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii;
- odrzuć produkty, po których źle się czujesz – obserwuj, jak spożywane posiłki wpływają na samopoczucie i unikaj tych, które powodują dolegliwości;
- spożywaj mniejsze porcje – jedz częściej, ale mniej;
- jedz powoli;
- nie podjadaj w nocy i bezpośrednio przed snem;
- stopniowo eliminuj cukier i słodzone napoje z diety;
- wybierz orzechy, pestki i ziarna jako przekąski – zamień batoniki i chipsy na ich zdrowe odpowiedniki.
Zbilansowana dieta i zdrowe odżywianie sprawiają, że każdego dnia czujemy się dobrze i jesteśmy pełni energii. To z kolei przekłada się na naszą efektywność w pracy[4].
[1] S. C. Anderson, J. Cryan, T. Dinan, The psychobiotic revolution: Mood, Food and the New Science of the Gut-Brain Connection, 2017.
[2] E. Bożek, Menu dla serca, https://www.doz.pl/czytelnia/a1485-Menu_dla_serca, dostęp online: 22.03.2020.
[3] Gabrylewicz T., Mandecka M., Wpływ aktywności fizycznej na sprawność funkcji poznawczych osób w podeszłym wieku i na przebieg choroby Alzheimera, W: Aktualności Neurologiczne, 2013, nr 13/1, str. 56-61.
[4] Glibowski P., Misztal A., Wpływ diety na samopoczucie psychiczne, W: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016, t. 49, nr. 1, s.1-9.
Bibliografia
- S. C. Anderson, J. Cryan, T. Dinan, The psychobiotic revolution: Mood, Food and the New Science of the Gut-Brain Connection, 2017.
- E. Bożek, Menu dla serca, https://www.doz.pl/czytelnia/a1485-Menu_dla_serca, dostęp online: 22.03.2020.
- Gabryelewicz T., Mandecka M., Wpływ aktywności fizycznej na sprawność funkcji poznawczych osób w podeszłym wieku i na przebieg choroby Alzheimera, W: Aktualności Neurologiczne, 2013, nr 13/1.
- Glibowski P., Misztal A., Wpływ diety na samopoczucie psychiczne, W: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016, t. 49, nr. 1.