Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Jak działa piekarnik parowy i jakie są jego zalety?

patelnia

Piekarnik parowy umożliwia przygotowywanie zdrowych posiłków pełnych wyjątkowego smaku, a jednocześnie zachowujących cenne właściwości odżywcze. System FullSteam w nowoczesnych piekarnikach sprawi, że mięsa będą soczyste, wypieki – puszyste, a pieczywo – chrupiące jak nigdy.

Piekarnik to jedno z niezbędnych urządzeń AGD w każdej kuchni. To funkcjonalne urządzenie, które znacznie ułatwia przygotowywanie posiłków, zwłaszcza gdy jest wyposażone w dodatkowy system FullSteam umożliwiający zdrowe gotowanie i pieczenie parą. Więcej o praktycznych rozwiązaniach w kuchni dowiesz się ze strony: Znamy się od kuchni.

Jak działa piekarnik parowy?

Piekarnik parowy wyposażony jest w specjalny generator pary, który w optymalny sposób dozuje parę wodną, która równomiernie rozchodzi się po całej komorze urządzenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu uzyskuje się lepszy smak potraw, bez utraty ich cennych mikroelementów i witamin. Dodatkowo jest ono gwarancją, że każdy kawałek pieczonego dnia będzie idealnie wypieczone. Nowoczesne piekarniki parowe posiadają aż 9 programów, opracowanych przez profesjonalnych i doświadczonych kucharzy, którzy parametry pieczenia dobrali perfekcyjnie do różnych typów potraw, aby maksymalnie ułatwić korzystanie z urządzenia. Aby skorzystać z systemu FullSteam, wystarczy napełnić specjalny pojemnik, znajdujący się w piekarniku, wodą i wybrać jeden z 9 gotowych programów parowych, czyli:

  • gotowanie na parze (100°C),
  • gotowanie na parze + grill,
  • odgrzewanie i pasteryzacja (90°C),
  • wieprzowina w niskiej temperaturze,
  • delikatne mięso w niskiej temperaturze (70°C),
  • pieczywo podstawowe,
  • drób,
  • grill + pieczenie parą,
  • pieczenie parą.

Zalety piekarników parowych

Para wodna to jeden z najzdrowszych metod termicznej obróbki jedzenia dla naszego organizmu. Z tego też względu produkty gotowane i pieczone przy pomocy pary są lepiej trawione, z kolei zawarte w nich odżywcze składniki – skutecznie i szybciej przyswajane.

  • Pieczenie mięsa i ryb

Piekarnik parowy umożliwia przygotowanie mięsa bądź ryby, zachowując jednocześnie soczystość, ale również chrupkość potrawy. Para wodna powoduje, że przygotowywane potrawy są odpowiednio nawilżone, przez co nie przesuszają się. Dodatkowo korzystanie z piekarnika parowego nie wymaga dodatkowego stosowania tłuszczy.

  • Świeży i intensywny kolor jedzenia

Kolejną zaletą parowej obróbki termicznej jest zachowanie ładnego koloru jedzenia, zwłaszcza warzyw. Tradycyjnie gotowany w wodzie brokuł czy kalafior, po wyjęciu z wody znacznie traci swój kolor. Gotując na parze w piekarniku, mamy pewność, że warzywa będą miały zawsze świeżą i intensywną barwę.

  • Pieczenie pieczywa

Piekarniki parowe rewelacyjnie sprawdzają się również do pieczenia pieczywa. Para wodna, jaka wytwarza się we wnętrzu urządzenia, wnika w głąb ciasta, powodując, że staje się ono odpowiednio wilgotne i pulchne, co znacznie usprawnia proces jego wyrastania. Zatem przygotowane pieczywo będzie idealnie miękkie w środku, z kolei na zewnątrz przyjemnie chrupkie, jak przyniesione prosto z piekarni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jak działa piekarnik parowy i jakie są jego zalety?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0