Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Podróże kulinarne po Polsce – gdzie warto pojechać w poszukiwaniu nowych smaków?

regionalne smaki

Polska, jako kraj ukształtowany przez barwną, dynamiczną historię i ciągłe wpływy różnych narodów, może poszczycić się bogatą kulturą kulinarną, unikalną w skali światowej. Nic więc dziwnego, że gastroturystyka – czyli turystyka w celu poznawania nowych smaków – jest rozrywką coraz popularniejszą nie tylko wśród profesjonalnych kucharzy, ale i wśród zwykłych fanów dobrego jedzenia.

Potrawy regionalne

Potrawy w poszczególnych województwach różnią się znacznie między sobą. Przyczyną tego stany rzeczy są zarówno odmienne wpływy kulinarne w przeszłości, jak i duża różnorodność warunków klimatycznych i fizyczno-geograficznych, a nawet styl życia mieszkańców. Dlatego nad morzem i na Mazurach popularne są dania rybne, a na Śląsku powodzeniem cieszą się tłuste, sycące potrawy idealne dla zmęczonego górnika „po szychcie”. Ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie, skoro teraz już bez problemu możemy przetransportować świeże ryby wgłąb kraju, a na Śląsku wcale nie potrzebujemy aż tak kalorycznych dań, bo praca stała się dużo lżejsza?

Okazuje się, że ma znaczenie – i to całkiem spore. Tradycje kulinarne są częścią tożsamości narodowościowej w tym samym stopniu, co literatura, sztuka czy architektura. Dlatego wszystkie wyroby regionalne wytwarzane z wykorzystaniem tradycyjnych przepisów i technik są zgromadzone w regularnie uzupełnianej oficjalnej „Liście produktów tradycyjnych”. Odwiedzając poszczególne województwa, warto tych produktów szukać i próbować, by pozostały ciągle żywym dziedzictwem i mogły być dalej przekazywane z pokolenia na pokolenie.

A gdzie szukać produktów tradycyjnych?

Wybierając się w nowe miejsce, można na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi sprawdzić, jakie wyroby są szczególnie warte uwagi. Na Podhalu na spróbowanie na pewno zasługują oscypki, bryndza podhalańska i sery twarogowe z mleka owczego, Małopolska ma swoje blachorze – pieczone na blasze chlebki – czy bugle zembrzyckie, natomiast na Śląsku w okolicach świąt Bożego Narodzenia w regionalnych restauracjach znaleźć można ciapkapustę, a przez cały rok rozsławione na cały kraj kluski śląskie.

Kulinarne podróże to także dbanie o to, by z biegiem czasu pewne przepisy nie poddały się nowym trendom w kuchni i zachowały swój tradycyjny, dobrze znany od wieków smak. Niezależnie od tego, czy będą to chleby, mięsa, pasztety, wyroby naturalne jak miód, soki czy przetwory warzywne, warto zadbać o to, by następne pokolenia też mogły się nimi cieszyć.

Sprawdź ofertę sklepu wyrobynaturalne.com by zobaczyć ofertę tradycyjnych, góralskich wyrobów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podróże kulinarne po Polsce – gdzie warto pojechać w poszukiwaniu nowych smaków?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0