Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dieta alkaliczna sposobem na zdrowe ciało i dobry nastrój

Dieta alkaliczna

Twoim problemem jest chroniczny brak energii, nie możesz się skupić, cały dzień jesteś senny? Czy wręcz przeciwnie – jesteś nerwowy i masz problemy ze snem? Twoja skóra jest sucha i często cierpisz na stany zapalne żołądka czy jelit? A może zauważyłeś u siebie objawy reumatoidalnego zapalenia stawów?

Powinieneś wiedzieć, że wszystkie z tych przykrych dolegliwości mogą sygnalizować, że twój organizm jest zakwaszony. Jest również pozytywna strona tej sytuacji – za pomocą odpowiednio dobranej diety możesz poprawić swoje samopoczucie, a także znacząco wpłynąć na kondycję całego organizmu.

Objawy zakwaszenia organizmu

Kiedy twój organizm jest długotrwale zakwaszony, możesz obserwować u siebie wiele przykrych dolegliwości. Powinieneś zdawać sobie sprawę, że niewłaściwe pH organizmu może prowadzić do wielu poważnych chorób, w tym również nowotworów. W zależności od danego organizmu można obserwować różne symptomy zakwaszenia. Najbardziej powszechne to:

  • nadmierna senność, chroniczne zmęczenie,
  • chandra, stany depresyjne,
  • nerwowość, drażliwość,
  • problemy z zasypianiem,
  • reumatoidalne zapalnie stawów,
  • stany zapalne pęcherza moczowego, jelit czy żołądka,
  • zgaga,
  • biegunki,
  • sucha skóra,
  • łamliwe włosy i paznokcie,
  • wypadanie włosów,
  • osteoporoza,
  • skłonności do tworzenia się zajadów,
  • bolesne skurcze mięśni.

Poszczególne osoby mogą obserwować u siebie mniej lub więcej oznak zakwaszenia organizmu. Charakterystyczne jest to, że zazwyczaj interpretujemy je w niewłaściwy sposób. Zamiast szukać rozwiązania w zmianie diety, zazwyczaj sięgamy po leki, które pomagają jedynie doraźnie, powodując przy tym wiele efektów ubocznych. Wina leży również po stronie współczesnej zachodniej medycyny, która nie docieka przyczyn choroby.

Jakie produkty spożywcze zakwaszają nasz organizm?

Lista produktów spożywczych, które przyczyniają się do zakwaszenia naszego organizmu jest bardzo długa. Należy do nich prawdopodobnie większość spożywanej przez nas żywności. Szczególnie niekorzystnie na pH organizmu wpływają:

  • produkty wysoko przetworzone,
  • słodycze,
  • alkohol,
  • mocna kawa i herbata,
  • mięso,
  • nabiał,
  • cukier,
  • mąka,
  • większość zbóż.

Zakwaszeniu organizmu sprzyjają ponadto brak aktywności fizycznej, jak również nadmierny wysiłek fizyczny. Bardzo niekorzystne dla utrzymania w równowadze pH jest także palenie tytoniu.

Produkty o najsilniejszym działaniu zasadotwórczym

Produkty spożywcze o najsilniejszym działaniu zasadotwórczym powinny być podstawą diety alkalicznej. Do tej grupy zaliczamy:

  • brokuły,
  • paprykę,
  • jarmuż,
  • zielony ogórek,
  • seler naciowy,
  • awokado

Warto mieć świadomość, że mniej lub bardziej alkalizujące działanie będzie miała większość warzyw i owoców, mówi dietetyk Joanna Gaweł z Dieta-Med z Krakowa. Owoce, które koniecznie powinny znaleźć się w diecie alkalicznej do grejpfruty i cytryny, które znakomicie regulują pH w organizmie. Bardzo duże znaczenie ma również sposób przygotowywania posiłków. O ile surowa papryka ma działanie zasadotwórcze, o tyle mieszanka warzyw smażonych na patelni z dodatkiem oleju nie będzie posiadała już dobroczynnych właściwości. Jeżeli nie lubimy lub z jakichkolwiek przyczyn nie chcemy spożywać surowych warzyw, dobrym sposobem jest krótkotrwałe gotowanie ich na parze – ta metoda pozwala na zachowanie większości cennych witamin i minerałów.

Jak powinna wyglądać dieta alkaliczna?

Choć warzywa i owoce są bezsprzecznie zdrowe, doskonale zdajemy sobie sprawę, że nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje również innych składników odżywczych. Z tego względu dieta alkaliczna powinna składać się z produktów zasadowych w 70-80%, a pozostałe 20-30% to żywność o niskim pH.

Dieta alkaliczna nie należy do diet typowo redukcyjnych. Nie zakłada ona ograniczania kalorii. Jej istotą jest natomiast zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy produktami zasadotwórczymi a kwasotwórczymi. Pomimo, że głównym celem takiego sposobu żywienia jest poprawa naszego zdrowia i samopoczucia, prawdopodobnie zaobserwujemy również spadek wagi. Utrata zbędnych kilogramów jest pozytywnym efektem spożywania większej ilości warzyw i owoców, a także wprowadzenia pozytywnych nawyków, takich jak regularna, umiarkowana aktywność fizyczna.

Dieta alkaliczna – od czego zacząć?

Osoby rozpoczynające dietę alkaliczną, tak jak i każdą inną dietę powinny robić to stopniowo. Powolne, za to konsekwentne wdrażanie nowych nawyków żywieniowych rokuje największe szanse na sukces i minimalizuje ryzyko, że szybko porzucimy pomysł zdrowego odżywiania. Dobrze jest rozpocząć od eliminacji z naszego jadłospisu produktów, które nie powinny się w nim znaleźć – na przykład dań typu fast-food, słodyczy, alkoholu czy kawy. Następnie spróbujmy pić coraz większe ilości niegazowanej wody, która pozwala na utrzymanie zasadowego pH organizmu.

Zasmakujmy również w warzywach i owocach – starajmy się zwiększać ich ilość w każdym posiłku. Jeżeli zależy nam na utrzymaniu zasadowego pH nie powinniśmy zapominać także o sporcie. Nie chodzi tu jednak o uprawianie go wyczynowo – zbyt intensywny wysiłek fizyczny jest dla nas równie niekorzystny jak jego brak.

1 komentarz
  1. Bunia pisze:

    nie słyszałam wcześniej o takiej diecie, muszę jej sobie wypróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dieta alkaliczna sposobem na zdrowe ciało i dobry nastrój

Artykuł przeczytasz w: 3 min
1