Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

5 przepisów na niskokaloryczne desery

desery

Każde dziecko musi czasami zjeść coś słodkiego, bo po prostu sprawia mu to przyjemność. To samo dotyczy zresztą dorosłych. Desery nie muszą być jednak wysokokaloryczne, gdzie wystarczy użyć paru zamienników tradycyjnego cukru. Wybór jest tu całkiem spory – można skorzystać z daktyli, syropu z agawy albo ksylitolu. Trzeba jeszcze znać odpowiedni przepis. Które 5 deserów zagwarantuje niską kaloryczność wraz z dobrym smakiem?

1. Owoce w polewie z gorzej czekolady 

Dzieci powinny jeść jak najwięcej owoców. Bogate w witaminy i minerały wzmacniają odporność, co pomoże uniknąć chorób także dorosłym. Ich jedzenie w stanie surowym może być z czasem nudne. Ciekawe opcje wykorzystania owoców można znaleźć na https://makowonline.pl/pucharki-na-desery-5-najlepszych-pomyslow-na-pyszny-podwieczorek/. Dobrym pomysłem ze strony jest polanie ich czekoladą. Najlepiej, jeśli jest ona gorzka, bo owoce są słodkie same z siebie i nie potrzebują dodatkowej porcji kalorii. W tym przypadku wystarczy wrzucić do pucharka ulubione owoce i podgrzewać w osobnym garnku czekoladę. Na samym końcu wystarczy zalać pucharek albo maczać owoce za pomocą specjalnych patyczków.

2. Zdrowe lody na bazie bananów

Sklepowe lody są na ogół bardzo niezdrowe, w których znajduje się zdecydowanie zbyt dużo cukru. Znacznie lepiej przygotować je w domu, gdzie można użyć zwykłych bananów. Do przepisu warto kupić też pucharki do deserów na pucharydeserowe.pl, przez co lody będą wyglądały bardziej estetycznie. Przepis jest banalnie prosty. Banany wystarczy włożyć do zamrażarki, a po wyciągnięciu rozgnieść je widelcem. Powstanie z nich papka, do której należy dodać masło orzechowe i syrop z agawy. Nie zaszkodzi także posypanie deseru owocami (np. truskawkami lub borówkami).

3. Batony na bazie ziaren

W sklepach można spotkać wiele batonów muesli, które wcale nie są tak zdrowe, jak się to może wydawać. Są one lepsze od przekąsek opartych na czekoladzie, ale wciąż cechują się dużą zawartością cukru. Lepiej przygotować je na bazie daktyli i ziaren we własnym domu. W przypadku tych drugich można użyć słonecznika albo pestek dyni. Daktyle należy zalać wrzątkiem na 30 minut. Potem wkłada się wszystkie składniki do malaksera, aż wszystkie składniki złączą się w twardą masę. Warto tu także dodać ksylitol oraz porcję kakao. Teraz wystarczy uformować batony i wrzucić je na blachę wyłożoną papierem. Piekarnik trzeba nastawić na 150ºC, gdzie podłużne paski powinny przebywać około 30 minut.

4. Praliny z orzechami i śliwkami

Daktyle można wykorzystać również do stworzenia okrągłych pralin. Kuleczki można na sam koniec obtoczyć wiórkami kokosa, przez co przypominają kulki śnieżne. Daktyle trzeba zmiękczyć tak samo, jak w przypadku przepisu z batonami. Należy je wrzucić do blendera z nożem w kształcie litery S. Powinny się tam też znaleźć suszone śliwki i dowolne orzechy. Po zmiksowaniu powstanie gładka masa, którą należy uformować w kuleczki. Wystarczy je włożyć na kilka godzin do lodówki, gdzie będą od razu nadawały się już do spożycia.

5. Czekoladowa gryczanka z borówkami

W przypadku dzieci warto też zastąpić niezdrowe płatki śniadaniowe ze sklepu. Warto je zastąpić wtedy owsianką lub gryczanką. W tym drugim przypadku kaszę należy gotować około 15 minut. Jeśli wchłonie całą wodę z rondelka to należy dodać mleko, suszone daktyle, kakao i masło orzechowe. Wszystko należy nieustannie mieszać przez 5 minut. Tak powstałą mieszankę można nałożyć na talerzyki, a na ich górze umieścić borówki (lub wybrane przez siebie owoce). To znacznie smaczniejszy i mniej kaloryczny posiłek niż niezdrowe płatki śniadaniowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 przepisów na niskokaloryczne desery

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0