Chemioterapia stosowana w terapii nowotworów hamuje rozwój komórek nowotworowych, jednak w tym samym czasie wyniszcza organizm i osłabia jego odporność. Z tego względu niezwykle istotna jest odpowiednia dieta w trakcie leczenia. Pozwala ona wzmocnić odporność, zregenerować organizm i odzyskać siły.
Z uwagi na to, że każdy organizm inaczej reaguje na chemioterapię, dieta w okresie leczenia układana jest i dopasowywana do konkretnego pacjenta. Po leczeniu należy jednak jak najszybciej uzupełnić niedobory składników pokarmowych i zadbać o regenerację organizmu. Jak to zrobić?
Jaka dieta przy chemii? Wartościowe białko, ale nie tylko…
W przypadku białaczki i chemioterapii dieta odgrywa znaczącą rolę. W diecie tej niezwykle ważną rolę odgrywa białko, gdyż jest ono substancją budulcową i to z niego powstają mięśnie i tkanki. Dlatego też osoba po chemioterapii potrzebuje dużo więcej białka niż osoba zdrowa.
Białko to powinno być pełnowartościowe. Część spożywanego białka powinna być pochodzenia zwierzęcego. Szczególnie istotne są w tym przypadku ryby morskie, gdyż są one źródłem nie tylko białka, ale także kwasów omega-3 wspomagających zwalczanie komórek nowotworowych.
Ponadto, codziennie należy pić chude mleko, kefir lub jogurt naturalny, a do zaprawiania zup i sosów używać mleka w proszku. Można także dodawać białko jaj do pulpetów czy rolad mięsnych, zaś do surówek i deserów – serek homogenizowany.
Witaminy i minerały po chemioterapii. Gdzie się znajdują?
Niezwykle ważne po chemioterapii jest przyjmowanie witamin. Najlepiej przyswajalne są te zawarte w świeżych produktach – owocach, warzywach i jajkach. Potrawy powinno się przygotowywać ze świeżych surowców, nie przechowywanych w lodówce. Więcej na temat żywienia podczas chemioterapii dowiesz się na stronie https://www.dkms.pl/
Warzywa i owoce zawierają m.in. witaminę E, A i C oraz beta-karoten, a więc przeciwutleniacze, które chronią przed działaniem wolnych rodników i – dzięki temu – wspomagają leczenie, a nawet zapobiegają nawrotom choroby. Wspomagają także oczyszczanie organizmu z toksyn. Co więcej, w warzywach i owocach są takie składniki mineralne jak magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo. Szczególnie warto sięgać po młode warzywa, zwłaszcza z upraw ekologicznych, takie jak marchew, kabaczek, dynia, buraki, pietruszka, seler, pomidory, sałata czy szparagi. Co równie istotne, warzywa powinno się gotować na parze, by pozostały w nich cenne witaminy. Warto spożywać także dojrzałe, soczyste owoce cytrusowe, jagodowe oraz morele, brzoskwinie, banany i winogrona bez pestek.
W przypadku różnych nowotworów dieta jest podobna. Na przykład dieta przy chemioterapii chłoniaka polega na unikaniu surowego lub niedopieczonego mięsa, sushi, a także dań z surowymi jajkami. Spożywany nabiał powinien być pasteryzowany i naturalny. Powinno się także unikać spożywania m.in. alkoholu, czekolady, wody gazowanej, wędlin, konserw, sera żółtego, topionego i ostrych przypraw.