Składniki:
400g dorsza
300g łososia
300ml mleka
1 cebula
40g mąki
40g masła
1 mała śmietana
2 jaja na twardo
1 jajo surowe
400g ciasta francuskiego
liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól i pieprz, narka pietruszki
Wykonanie:
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Do rondelka włożyć pokrojone i wyfiletowane ryby i zalać je mlekiem, dodać liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu oraz cebulę pokrojoną w półksiężyce. Doprowadzić do zagotowania, a następnie gotować na małym ogniu 10-15 minut. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. W małym rondelku roztopić masło, stopniowo dodawać mąkę (dokładnie mieszając), a następnie mleko. Gotujemy i mieszamy dopóki nie powstanie jednolita „śmietanowa” konsystencja. Sos przyprawiamy solą, pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki. Mleko z ryb wlać do naczynia, wyjąć z niego pieprz i liście.Odcedzone ryby włożyć do uprzednio przygotowanego naczynia, dodać pokrojone jajka na twardo. Przyprawić solą i pieprzem oraz polać beszamelem. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. przykrywamy nim blachę z rybą. Ciasto dokładnie doklejamy do brzegów. Zapiekankę posmarować roztrzepanym jajkiem, następnie piec w rozgrzanym piekarniku 20-30 minut.