Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dieta Dukana – przepisy

przepisy dieta dukana

Proponujemy kilka ciekawych przepisów dla osób będących na diecie Dukana.

ZIOŁOWE MUFFINKI

SKŁADNIKI:
-9 łyżek otrąb owsianych
-200g białego chudego sera
-1 łyżeczka suszonej bazylii
-1 łyżeczka suszonego oregano
-4 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
– papilotki( foremki)

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodać szczyptę soli. Rozgnieść 100g sera widelcem, następnie dodać otręby, żółtka, oregano, bazylie. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać ubite białko i delikatnie wszystko jeszcze raz wymieszać. Napełnić foremki do połowy. Na wierch każdej muffinki położyć kosteczkę sera. Przykryć kosteczkę sera łyżeczką ciasta. Piec ok. 20min. w temperaturze 180C.


SAŁATKA Z TUŃCZYKA I SERKA WIEJSKIEGO

SKŁADNIKI:

-1 puszka tuńczyka w sosie własnym,

– Opakowanie serka wiejskiego,

 -2-3 jajka na twardo

-Pieprz oraz zioła według uznania

Odcedzić tuńczyka na sicie. Pokroić jaja na drobną kosteczkę. Następnie łączymy składniki z serkiem wiejskim. Doprawiamy do smaku. By sałatka nie była za sucha dodać łyżkę jogurtu naturalnego.


PULPECIKI Z BROKUŁAMI

SKŁADNIKI:

– O,5kg mielonego mięsa z indyka

– 1 jajko

– 20 dekagramów brokuł(najlepiej świeże, ale mrożone też mogą być)

– 2 ząbki czosnku

– przyprawy: sól, bazylia, pieprz, majeranek

Brokuły podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej wody(gotować 4-5min). Następnie mięso mielone zmieszać z jajkiem oraz rozgniecionym czosnkiem. Dodać przyprawy według własnego uznania. Uformować z mięsa mielonego mały placek. Na środku placka położyć kawałek brokułu. Następnie oblepić go ciastem i uformować kulkę. Obsmażyć pulpeciki ze wszystkich stron.


ZAPIEKANKA W SOSIE TZATZIKI

SKŁADNIKI:

-1 podwójna pierś z kurczaka

3 średnie ogórki konserwowe

-1 duża cebula

-2 szklanki sosu tzatziki( w proszku)

-sól, pieprz

Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę w pół talarki zaś  ogórka w paski. Wszystko wsypać na patelnię , doprawić solą i pieprzem i na małym ogniu podsmażyć. Po usmażeniu wszystko wsypać do naczynia żaroodpornego i zalać gotowym sosem i wstawić do piekarnika. Piec ok 40min w piekarniku rozgrzanym do 150stopni.


PRZEKŁADANIEC PIECZARKOWY

SKŁADNIKI:

-1/2 kg mięsa mielonego

-5 dużych pieczarek

-sól, zioła prowansalskie, pieprz

-jedna średnia cebula

-chudy serek topiony w plastrach

-łyżka przecieru pomidorowego

 Nóżki pieczarek pokroić w kostkę, zaś kapelusze w plastry. Następnie plastry podsmażyć  na patelni bez tłuszczu. Po usmażeniu ułożyć plastry na dnie naczynia. Pokroić pól cebuli i posypać nią pieczarki. Mięso mielone podsmażyć na patelni dodać przecier oraz przyprawy. To wszystko wlać do naczynia z pieczarkami i cebulą. Pieczarki pokrojone w kostkę  oraz drobno posiekaną cebulę usmażyć. Dodać odrobine wody oraz sól, pieprz. Gdy woda się wygotuje, a cebula będzie miękka, wszystko należy wsypać do mięsa mielonego. Następnie włożyć do piekarnika na 20-30min(180stopni) 5 min. przed wyciągnięciem położyć  na wierzch plastry sera. Nie wyciągać aż ser się nie rozpuści.


JAJECZNICA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM KOPERKIEM I SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

-100g wędzonego łososia

-6 jajek

-3 łyżki odtłuszczonego białego sera

-10 zielonych szparagów

-1 łyżka posiekanego kopru

-pieprz, sól

Oczyścić szparagi( odkroić stwardniałe końcówki).Następnie ugotować oczyszczone szparagi na parze (ok.5minut).Łososia drobno pokroić. Jajka wbić do miski i roztrzepać. Dodać sól oraz pieprz i wlać na rozgrzaną patelnię lekko przetartą oliwą. Następnie dorzucić szparagi, pokruszony ser, kawałki łososia. Po wierzchu posypać koperkiem. Przykryć patelnie pokrywką. Smażyć  ok 10min.


PIZZA

SKŁADNIKI:

-3 łyżki skrobi kukurydzianej

-2 łyżki otrąb pszennych

4 łyżki otrąb owsianych

1/8 kostki drożdży

1/3 szklanki mleka

2 jajka

-Plastry sera topionego

-Pieczarki

-Mięso mielone

Otręby oraz skrobia wrzucić do jednej miski, dodać jajka oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić na chwilę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika na 15min (180stopni). Upieczony spód posmarować ketchupem. Dodać farsz mięsny przyprawiony solą, magą, pieprzem. Na wierchu ułożyć pokrojone  pieczarki dodać plastry sera topionego. Wstawić do piekarnika na 15min.(180stopni).


PYSZNY  DESER

SKŁADNIKI:

-1 kostka chudego twarogu

-1 serek homogenizowany waniliowy

-serek homogenizowany naturalny 0%

-olejek waniliowy

-kakao

-słodzik

Masa biała:  Wymieszać serek wanilinowy, twaróg, dodać dwie krople olejku wanilinowego. Jeśli po wymieszaniu masa będzie za mało słodka można dodać słodzik.

Masa czarna: Serek naturalny homogenizowany wymieszać z dwoma łyżkami kakao oraz dwoma kroplami olejku wanilinowego i słodzikiem. Wszystkie składnik ubić mikserem. Gotowe masy przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki by deserek się schłodził.

 

Jak widać jadłospis diety Dukana nie musi być monotonny!

3 komentarze
  1. romek napisał(a):

    W końcu urozmaicę sobie tę dietę! Dzięki

  2. juliadiets.com napisał(a):

    Dieta Dukana, zwlaszcza w pierwszych fazach, ma dosyc ograniczona liste produktow do spozycia. Z pewnoscia

  3. Karolina napisał(a):

    Ta dieta jest strasznie niebezpieczna. Znam dwie osoby, które ją stosowały i obie miały bardzo poważne kłopoty zdrowotne, które zmusiły je do rezygnacji z tej diety. Konsekwencje jej stosowania za jedną z nich ciągną się do dzisiaj (a minęły już prawie 4 lata).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dieta Dukana – przepisy

Artykuł przeczytasz w: 3 min
3