Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Wiosenne potrawy z kaszą – nasze propozycje

kasza

Potrawy z kaszą to prawdziwy hit! Zdrowe, szybki i smaczne. Czego chcieć więcej? Jeśli szukasz inspiracji na zdrowe i pyszne dania z kaszą – sprawdź nasze propozycje! Smacznego!

Kaszotto z boczniakami i marchewką

Składniki:

  • 200 g boczniaków lub pieczarek
  • 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej lub pęczaku (kasza gryczana niepalona)
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 średnia marchew
  • Duża garść szpinaku
  • 1/2 małej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Siekana zielenina do przybrania

Przygotowanie:

Drobno posiekaj cebulę i czosnek, grzyby pokrój na grubsze kawałki, marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wysyp na niego cebulę, zamieszaj, po chwili dodaj marchew. Smaż mieszając przez 3-4 minuty aż cebula zmięknie.  Dodaj grzyby. Smaż do momentu aż lekko się przypieką. Dodaj czosnek. Smaż jeszcze minutę.

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Wsyp do warzyw kaszę, wymieszaj dokładnie składniki i smaż przez chwilę. Zalej całość 11/2 szklanki wody.  Przykryj i wstaw do piekarnika.

Piecz około 30 minut, do momentu aż kasza wchłonie wilgoć. Wyjmij z piekarnika, odkryj, dodaj 2 łyżki masła, tarty parmezan, umyty szpinak. Wymieszaj. Przykryj na chwilę, żeby szpinak zwiotczał. Posyp zieleniną. Podawaj.

Smacznego!

Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami

Składniki:

  • Kilka plastrów szynki parmeńskiej (4-6)
  • 1 szklanka kaszy orkiszowej
  • 400 g boczniaków lub pieczarek, albo prawdziwków (np. mrożonych)
  • Garść orzechów włoskich
  • ½ szklanki wytrawnego wina, preferowane czerwone, ale może być białe
  • 1-2 szklanki rosołu, warzywnego lub drobiowego. Ewentualnie wody
  • 2 szalotki lub 1 mała cebula
  • Kilka łyżek tartego parmezanu
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 2 łyżki dobrej oliwy lub oleju rzepakowego
  • Mały pęczek siekanej pietruszki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej dość mocno patelnię, przesiekaj orzechy na mniejsze kawałki i wysyp na patelnię. Praż 3-4 minuty. Zdejmij z patelni i odłóż.

Postaw patelnię z powrotem na kuchni, połóż na niej plastry szynki parmeńskiej. Praż przez kilka minut, aż szynka wysmaży się i robi się chrupiącą. Temperatura patelni nie może być zbyt wysoka, bo szynka się spali. Zdejmij szynkę z patelni.

Znowu przełóż patelnię na kuchenkę, wlej na nią dwie łyżki oliwy. Zaczekaj aż się rozgrzeje. Wtedy wyłóż na nią boczniaki pokrojone w paski. Smaż na dość intensywnym ogniu, aż grzyby delikatnie się podpieką. Zdejmij z patelni.

I znowu: patelnia na palnik. Zmniejsz nieco temperaturę. Posiekaj drobno szalotki i wysyp na patelnię. Zamieszaj i przesmaż przez kilkanaście sekund (cebulę smaż około minuty), następnie wysyp na patelnię kaszę orkiszową. Praż mieszając przez 2-3 minuty. Wlej pół szklanki wina do kaszy, zamieszaj i gotuj aż płyn odparuje.

Wlej do kaszy bulion, tak żeby płyn przykrył kaszę – niepełną szklankę. Gotuj na wolnym ogniu aż płyn odparuje. Wlej kolejną porcję bulionu. Kiedy zostanie wchłonięty przez kaszę znowu uzupełnij płyn. Powtarzaj czynność aż kasza będzie lekko al dente.

Wówczas dodaj do kaszy łyżkę zimnego masła i energicznymi ruchami rozprowadź w kaszy. Wsyp do risotta tarty parmezan, siekaną pietruszkę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Połącz risotto z uprażonymi orzechami, szynką i boczniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiosenne potrawy z kaszą – nasze propozycje

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0