
Chleb jest podstawowym produktem spożywczym, po który sięgamy każdego dnia. Osoby, które muszą wyeliminować ze swojej diety gluten, nie mogą jeść „zwykłego” chleba – konieczne jest jego zastąpienie bezglutenowym odpowiednikiem. Chleb bez glutenu możemy zarówno kupić już gotowy w sklepach ze zdrową żywnością lub w supermarketach, jak i pokusić się o jego własnoręczne upieczenie. Ta druga opcja jest tańsza oraz pozwala cieszyć się znakomitym smakiem jeszcze ciepłego chleba prosto z piekarnika.
Czym chleb bez glutenu różni się od „zwykłego” pieczywa?
Chleb bez glutenu, jak sama jego nazwa wskazuje, nie zawiera w swoim składzie glutenu – białka, na którego nietolerancję cierpi wiele osób oraz które powinno zostać bezwzględnie wyeliminowane z diety ludzi cierpiących na celiakię. Brak glutenu sprawia, że do wypieku chleba bezglutenowego muszą być używane inne składniki niż te wykorzystywane do produkcji tradycyjnego pieczywa. Chleb bez glutenu wypieka się na bazie mąk bezglutenowych, do których zaliczają się m. in. mąka gryczana, ryżowa, kukurydziana, bananowa i inne. Można zdecydować się na wybór jednej lub wymieszać ze sobą kilka z nich.
Chleb bez glutenu możemy z powodzeniem upiec w domowym piekarniku. Najlepiej wykorzystać prostokątną, głęboką foremkę, tzw. keksówkę, która pozwoli nadać bochenkowi pożądany kształt. Ciasto można także wzbogacić dodatkiem ziół oraz ziaren, które nadadzą chlebowi ładnego wyglądu oraz dodatkowych walorów smakowych. Piekąc swój pierwszy chleb bez glutenu warto mieć świadomość tego, że mąki bezglutenowe różnią się od tych przeznaczonych do tradycyjnych wypieków. Gluten jest bowiem odpowiedzialny za spoistość oraz elastyczność wypieków. Z powodzeniem można go zastąpić dodatkiem gumy guar lub ksantanowej, która sprawi, że chleb bezglutenowy zachowa swoją formę.

Prosty przepis na chleb bezglutenowy – jak go wykonać krok po kroku?
Do przygotowania chleba bezglutenowego potrzebujemy następujących składników: ok. 500 g wybranej mąki bezglutenowej, 3 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki pestek ze słonecznika, 1 łyżki sezamu, 1 łyżki pestek z dyni, ¾ łyżki soli, 1 ½ łyżki cukru, 25 g świeżych drożdży, ok. 550 ml ciepłej wody. Sposób przygotowania chleba bez glutenu jest następujący: wszystkie suche składniki wraz z dodatkami wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy rozczyn z drożdży, który dodajemy do pozostałych składników. Odstawiamy tak przygotowaną masę przykrytą rącznikiem w ciepłe miejsce i czekamy 20 min. aż wyrośnie.
Po tym czasie zgniatamy delikatnie ciasto i umieszczamy masę w keksówce nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką bezglutenową. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na kolejne 20 min. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy chleb przez ok. godzinę. Wyjmujemy, kiedy jego wierzch się zarumieni i pęknie. Domowy chleb bez glutenu to świetna propozycja dla osób, które lubią domowe wypieki oraz mają czas na ich przygotowanie. Jeśli natomiast nie mamy możliwości samodzielnego przygotowania chleba bezglutenowego, możemy go oczywiście kupić w sprawdzonym sklepie ze zdrową żywnością.