
Mąkę gryczaną docenią zwłaszcza osoby będące na diecie bezglutenowej oraz wegetariańskiej. Brak glutenu to jednak niejedyna zaleta tego rodzaju mąki. Ma niski indeks glikemiczny, zatem polecana jest dla osób a cukrzycą i insulinoopornością. Produkt ten znalazł zastosowanie jako regulator poziomu cukru we krwi. Mąka gryczana jest także świetnym źródłem białka, ponieważ dostarcza lizynę i argininę. Zdrowa dieta wcale nie musi być nudna. Z mąki gryczanej możemy zrobić pyszne i zdrowe naleśniki na słodko i na słono.
Mąka gryczana: charakterystyka
Produkt powstaje na skutek zmielenia ziaren gryki i wyróżnia go szarobrązowa barwa. Uzyskane z tej mąki produkty będą miały ciemniejszy kolor. Smak jest dość charakterystyczny i przypomina kaszę gryczaną. Może być używana przez osoby z nietolerancją glutenu. Jest też źródłem błonnika i białka. Mąka gryczana jest doceniana przez wiele osób, ponieważ wykazuje właściwości prozdrowotne. Wspomaga regenerację mięśni, ponieważ zawiera dużo magnezu. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poprawia trawienie. Jedną z ważniejszych zalet jest wspomaganie utrzymania poziomu glukozy na stałym poziomie, czyli zapobieganie cukrzycy. Mąkę gryczaną wykorzystuje się w przemyśle spożywczym na szeroką skalę. Sprawdzi się podczas wypieku chleba, makaronów, ciast czy jako podstawa zdrowych naleśników. Naleśniki z mąki gryczanej można zrobić na wiele sposobów, mieszając różne smaki i składniki.
Naleśniki z mąki gryczanej na słodko
Podstawą pysznych naleśników jest oczywiście mąka gryczana najwyższej jakości. Przepis na ciasto naleśnikowe jest bardzo prosty:
5 łyżek mąki gryczanej
1 jajko
200 ml mleka krowiego lub roślinnego
szczypta soli
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać i usmażyć na patelni z dodatkiem zdrowego oleju.
Istnieje wiele możliwości słodkich naleśników. Bardzo często wykorzystuje się jogurt, szczyptę wanilii, cynamon i sezonowe owoce. Podczas sezonu na jabłka można przesmażyć ulubiony rodzaj jabłek z rodzynkami i cynamonem. Uzyskamy w ten sposób świetny i przepyszny farsz do naleśników na słodko. Z mąki gryczanej można zrobić także pankejki, które są bardzo często pokazywane na modnych profilach i blogach. Wystarczy dodać trochę proszku do pieczenia i usmażyć małe grubsze placuszki. Do ciasta naleśnikowego w wersji na słodko można dodać cynamon, wanilię, kakao czy miód.
Naleśniki z mąki gryczanej na słono
Ciasto naleśnikowe wykonujemy z tego samego przepisu. W wersji na słono możemy dodać różnego rodzaju przyprawy: pieprz, bazylię, oregano. Bardzo prosty w wykonaniu będzie przepis na naleśniki ze szpinakiem. Wystarczy podsmażyć na oleju cebulkę, 2 ząbki czosnku i dodać do tego szpinak świeży lub mrożony. Tak uzyskany farsz trzeba doprawić do smaku solą himalajską, pieprzem, czosnkiem granulowanym i innymi przyprawami. Do farszu można dodać ser feta.
Popularny jest także farsz z warzyw w sosie pomidorowym. Będziemy potrzebować marchewkę, cebulę, pieczarki, cukinię i puszkę pomidorów. Surowe warzywa trzeba podsmażyć i doprawić do smaku, a następnie zalać passatą. Uzyskany w ten sposób farsz można połączyć z ulubionym mięsem lub użyć samodzielnie do wypełnienia naleśników.
Naleśniki na słono można podawać z różnymi sosami. Można zrobić swój własny sos czosnkowy łącząc jogurt naturalny, łyżkę majonezu, 2 ząbki czosnku i przyprawy. Smaczny będzie także sos pomidorowy na bazie passaty z ulubionymi ziołami.