
Orkisz jest jednym z najstarszych gatunków pszenicy, zawiera duże ilości witamin z grupy B, a także żelaza, manganu i magnezu. Mąka orkiszowa w porównaniu do zwykłej pszenicy zawiera o wiele więcej białka. Ze względu na duże zainteresowanie zdrowym stylem życia jest to coraz bardziej popularny produkt wykorzystywany w codziennej diecie.
Orkisz – cechy charakterystyczne
Orkisz uprawiano już w starożytności, potem przez długi czas była to roślina zapomniana, dzięki temu nie podlegała żadnym modyfikacjom i jest współcześnie najzdrowszą odmianą pszenicy. W porównaniu do innych rodzajów zbóż orkisz zawiera najwięcej składników odżywczych i jest najzdrowszy. Zwolennicy naturalnego i zdrowego stylu życia bazują na wykorzystaniu mąki i płatków orkiszowych w swojej diecie, ponieważ jest to zboże, w którego strukturę nigdy nie ingerowano. Orkisz był uprawiany do XX wieku, a w latach 70. ubiegłego wieku został zupełnie wyparty przez ulepszoną pszenicę zwyczajną. Pod koniec XX zainteresowanie uprawą orkiszu wzrosło z powodu większego zainteresowania tzw. czystą żywnością.
Ziarna orkiszu różnią się od ziaren pszenicy, mają inne DNA oraz zawartość składników odżywczych. Oprócz większej zawartości białka, ziarna orkiszu mają wyjątkowo odżywczą warstwę aleuronową w ziarnach. Orkisz dostarcza również niezbędnych aminokwasów niewytwarzanych przez człowieka, których nie zawiera pszenica. Białko tego ziarna charakteryzuje się kruchą i łatwo rozpuszczalną strukturą, dzięki temu jest o wiele łatwiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym niż ten sam składnik z innych zbóż.
Zdrowotne właściwości mąki orkiszowej
Ziarna orkiszu służą do wytwarzania różnych produktów, między innymi płatków, kaszy, kawy i mąki orkiszowej, która jest dostępna w wersji białej i pełnoziarnistej. Jest wiele korzyści wynikających ze spożywania mąki orkiszowej, zawiera ona rodanid, jest to związek, który ma właściwości naturalnego antybiotyku, stymuluje również pracę układu odpornościowego oraz wpływa na produkcję krwi. Dieta oparta na produktach wypiekanych z mąki orkiszowej przynosi wiele zdrowotnych korzyści, można do nich zaliczyć:
– obniżenie poziomu cholesterolu, dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego błonnika i niacyny,
– zmniejszenie ryzyka anemii, ze względu na dużą zawartość żelaza i miedzi, są to pierwiastki biorące udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek krwi,
– wspieranie układu odpornościowego oraz łagodzenie skutków przewlekłych stanów zapalnych w organizmie,
– utrzymywanie stałej masy ciała oraz odpowiedniego poziomu cukru we krwi dzięki zawartości błonnika, który wywołuje uczucie sytości i spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu.
Mąka orkiszowa sprawia, że ciasto do wypieków jest trochę mniej elastyczne, ale jej cechą charakterystyczną jest brak tendencji do tworzenia zakalca.
Więcej o orkiszu znaleźć można na stronie https://diogra.pl/