
Yerba mate czyni życie niekończącą się przygodą! Odkrywaniem nowych smaków, niuansów kulturowych, budowania dobrego zdrowia i świetnego samopoczucia. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego jest najpopularniejszym napojem​ już nie tylko w czterech krajach Ameryki Południowej – Paragwaju, Argentynie, Brazylii i Urugwaju. Z coraz większym rozmachem yerba zaznała gościnności wielu krajów na świecie, w tym Polski, stając się dla nas alternatywą dla innych pobudzających substancji, jak i sposobem na przyjemne spędzenie czasu w gronie przyjaciół.
Nieustannie odkrywamy rozmaitość gatunkową i potencjał leczniczy yerba mate, spoglądając z ciekawością trochę dalej – na tradycję picia Naparu Przyjaźni, jego historię, legendy i socjalizujący charakter. Wysoka jakość energii i witamin, których dostarczamy organizmowi pijąc yerbę, sprzyja bowiem bardzo dobremu nastrojowi, otwartości, a łatwość w nawiązywaniu relacji międzyludzkich jest niebywała!
Yerba mate zawiera kofeinę, nazywaną mateiną, a także wiele witamin i minerałów (taniny, witaminy B1, B2, oraz mikroelementy: magnez, sód, potas, żelazo, miedź, siarka, mangan, fosfor, krzem). Poza tymi związkami bardzo istotną rolę odgrywają w yerbie teobromina i teofilina, które dodają jej właściwości podobnych zarówno do czekolady, herbaty, jak i kakao! Wpływają na lepsze ukrwienie mózgu, poprawiając koncentrację oraz uczucie zrelaksowania. Alkaloidy, takie jak kofeina, działają też moczopędnie, pomagając oczyścić organizm z toksyn, metali ciężkich. Współdziałając z pozostałymi związkami czynnymi w yerbie, które łączą się w jednym naparze, otrzymujemy więc porządną dawkę zdrowia. Warto też wspomnieć o tym, że yerba mate świetnie oczyszcza jelita, pomaga w trawieniu i pracy przewodu pokarmowego. A to bardzo potrzebne w dzisiejszych czasach, kiedy tak dużo wokół różnych pokarmów i alergii pokarmowych przy okazji. Ostrokrzew działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Jest idealny na początek kuracji oczyszczającej oraz wstąpienie na drogę zdrowego odżywiania i lekkiego, radosnego życia!
El Pajaro i Mate Green: nowe i zdrowe marki yerbowe!
Odkąd wzrosła popularność yerby, wiele marek z Ameryki Południowej zyskało sławę, zaczęto też produkować je na skalę światową. Dlatego równolegle powstały – i nadal powstają – nastawione na bardziej niszowy rynek yerba mate, które np. biorą udział w odtworzeniu atlantyckiego lasu deszczowego, wspierają lokalną kulturę oraz dbają o organiczne i ekologiczne metody uprawy czy produkcji. Tak powstały dwie marki, zyskujące uznanie wśród konsumentów yerby: z jednej strony El Pajaro, zaś z drugiej Mate Green. El Pajaro to yerba odwołująca się do klasycznych, paragwajskich smaków, pylastego i dymnego aromatu, tak lubianego przez wielu siorbaczy. Natomiast Mate Green (plantacje Laranjeiras) jest odpyloną odmianą yerby, przygotowaną na wzór delikatnych, brazylijskich yerba mate. Są one suszone gorącym powietrzem, co pozbawia je wędzonego posmaku, a uwypukla świeżość wprost z wilgotnych lasów i yerbową goryczkę. Obydwie marki proponują susze z dodatkami ziół lub owoców, które sprawiają, że każda yerba jest niezapomnianym doznaniem smakowym. Mate Green i El Pajaro to ponadto bardzo wysokiej jakości susz ​ ostrokrzewu paragwajskiego​, ponieważ obie marki posiadają certyfikaty, takie jak AgroBioTest, OKO GARANTIE, USDA, oznaczające ​uprawy bez zanieczyszczeń, GMO i pestycydów​. Są idealne zarówno na rozpoczęcie yerbowej przygody, jak i do codziennego siorbania. Wspomagają bowiem zdrowie nie tylko naszego organizmu, ale także kondycję całej planety.
Po najlepsze, organiczne gatunki yerba mate zapraszamy do sklepu YerbaMarket.com