
Mamy jesień. W sklepach pojawiły się dynie, pomidory, marchew, buraki, grzyby, kalafior i wiele innych, jesiennych pyszności. W dzisiejszym artykule podpowiemy Wam, jak przygotować z nich pyszne pasty kanapkowe, które będą się idealnie komponowały z pieczywem chrupkim Galicia. Dlaczego tak bardzo lubimy to pieczywo? Wyjaśniamy!
Pieczywo chrupkie Galicia – musicie go spróbować!
Jeśli nigdy do tej pory nie mieliście okazji próbować pieczywa chrupkiego Galicia, nadszedł najwyższy czas, aby to zmienić. Jest to wyjątkowe pieczywo chrupkie. Na tle innych, które znajdziecie na sklepowych półkach wyróżnia się ono wyjątkową jakością. Jest wypiekane na zakwasie z najlepszych mąk o wysokiej popiołowości. W składzie tego pieczywa chrupkiego znajdziecie także prawdziwą, pełną smaku oliwę oraz najlepsze dodatki: siemię lniane, sezam, płatki owsiane i wiele więcej. Nie można w tym miejscu nie wspomnieć o fakcie, że jest ono wypiekane z miłością i zaangażowaniem, w oparciu o wieloletnie receptury. W ofercie marki znajdziecie pieczywo o różnych kompozycjach smakowych (Dynia & Ser, Orkisz & Słonecznik, Owies & Płatki Owsiane i inne). Nie mamy wątpliwości, że każdy z Was znajdzie w asortymencie marki swoje ulubione pieczywo chrupkie Galicia.
Najlepsze pasty kanapkowe – TOP3
1. Pasta marchewkowa
Do przygotowania kanapek z tą pastą potrzebujecie:
- 5 średnich marchewek,
- oliwę z oliwek,
- sok z cytryny,
- ¼ łyżeczki pasty harissa,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki sezamu,
- Pieczywo chrupkie Galicia 3 Ziarna.
Przygotowanie pasty rozpocznijcie od upieczenia w piekarniku obranych i polanych oliwą z oliwek marchewek. Pieczemy je przez około 30 minut w 200 stopniach. Gdy marchewki są gotowe, odstawiamy je do ostudzenia, a następnie wrzucamy do blendera. Dodajemy do nich łyżkę soku z cytryny, pastę Harissa, cynamon. Wszystko blendujemy na gładką masę i podajemy na pieczywie chrupkim Galicia, posypane ziarenkami sezamu. Niebo w gębie!
2. Pasta z dyni
Ta pasta skradnie podniebienia wszystkich, którzy uwielbiają słodką dynię i suszone pomidory. Aby ją przygotować zaopatrzcie się w 1 kg dyni, kilka suszonych pomidorów, olej z suszonych pomidorów, sól, pieprz, czosnek, płatki chili i ocet balsamiczny. Przygotowanie pasty jest naprawdę proste. Dynie obieramy, kroimy w kostkę i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Polewamy ją olejem z suszonych pomidorów i dodajemy kilka ząbków czosnku. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie przekładamy dynię do misy blendera, dorzucamy suszone pomidory, kapkę octu balsamicznego, płatki chili, sól oraz pieprz i blendujemy wszystko razem, aż nie będzie żadnych grudek. Pasta dyniowa smakuje wybornie! Polecamy serwować ją na pieczywie chrupkim Galicia Dynia & Ser.
3. Hummus z burakiem
Hummus z burakiem to pasta, która zachwyca nie tylko smakiem, ale także kolorem. Aby cieszyć się smakiem tego hummusu podanego na pieczywie chrupkim Galicia, potrzebujecie:
- puszkę / słoik ciecierzycy,
- 1 upieczonego wcześniej buraka,
- 3 ząbki czosnku
- pastę tahini (2 łyżeczki)
- sok z 1 cytryny,
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek,
- sól do smaku.
Wszystko razem wrzucamy do jednego naczynia i miksujemy aż do momentu, w którym konsystencja pasty będzie jednolita i bez grudek. Jeżeli Wasz buraczany hummus jest zbyt gęsty – możecie dodać kilka łyżek wody i jeszcze raz zmiksować. Obłędny smak i niesamowity kolor sprawią, że ten hummus na stałe zagości w Waszej kuchni – nie mamy co do tego absolutnie żadnych wątpliwości.