
Lemoniada to synonim lata. Orzeźwiający napój wspaniale sprawdza się w upalne dni, gdy słońce mocno świeci i rozgrzewa skórę. Jest uwielbiana przez dzieci i dorosłych, którzy chętnie po niego sięgają, aby ugasić pragnienie i nawodnić organizm. Z zachwytem zostanie przyjęta również podczas przyjęcia w ogrodzie. Dowiedz się, jak przygotować domową lemoniadę, która będzie wspaniale smakować!
Zrobienie orzeźwiającego, pysznego napoju nie jest tak trudne, jak się wydaje. Wystarczy zachować odpowiednie proporcje między sokiem z owoców a wodą i słodkim dodatkiem, aby uzyskać smakowity efekt.
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia lemoniady?
Lemoniada ma kwaśno-słodki smak, dzięki czemu przypadnie do gustu każdemu i dobrze będzie komponować się z deserami. Chcesz przygotować ją w tradycyjny sposób? Sięgnij po:
- 5 cytryn,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 150 ml gorącej wody,
- 10-15 listków mięty,
- 1 l zimnej wody,
- lód i cytryny do dekoracji.
5 cytryn wyszoruj, przekrój je na pół i wyciśnij z nich sok. Możesz po prostu zgniatać połówki w dłoniach lub użyć ręcznej wyciskarki. Zebrany płyn przelej do dużego dzbanka. Umyj liście mięty, następnie umieść je w dużym moździerzu i zasyp cukrem. Dokładnie rozetrzyj składniki, aby listki wypuściły sok, a w powietrzu uniósł się cudowny, miętowy aromat. Tak przygotowaną mieszankę zalej wrzątkiem i poczekaj, aż przestygnie.
Gdy uzyskany syrop będzie chłodny, przelej całość do dzbanka. Cytryny do dekoracji wyszoruj i pokrój na plastry lub cząstki, a następnie włóż je do dzbanka na przemian z lodem. Całość zalej zimną wodą z lodówki i wymieszaj, aby wszystko się połączyło. Po 10 minutach napój jest gotowy do podania na stół. Aby uzyskać bardziej orzeźwiający efekt, możesz dodać na wierzch świeże listki mięty.
Czy wiesz, że pełen smaku i aromatu napój można przygotować także z innych owoców, a nawet… z warzyw? Lemoniada żurawinowa, lawendowa, a może różana? Ich szeroki wybór znajdziesz np. na stronie https://sklep.premiumrosa.pl/. Propozycji jest bardzo dużo, a każdą z nich warto wypróbować! Mogą być wspaniałym urozmaiceniem podczas przyjęć, ale także doskonale komponować się z daniami podanymi podczas rodzinnego obiadu w ogrodzie.
Jak urozmaicić smak klasycznej lemoniady?
Uwielbiasz lemoniadę za jej orzeźwiające właściwości? Aby napój zbyt szybko się nie znudził, warto co jakiś czas zmieniać składniki lub dodawać do receptury coś „ekstra”. Dobrze sprawdzą się np.:
- limonki i pomarańcze zamiast połowy cytryn – owoce można wycisnąć do dzbanka lub obrać, oczyścić z błonek i zblendować z wodą, aby uzyskać gęsty napój z kawałkami cytrusów,
- kardamon lub imbir – egzotyczne przyprawy o nieco pikantnej nucie doskonale komponują się z kwaśnymi owocami. Świetnie podkreślają ich smak i sprawiają, że lemoniada jest jeszcze bardziej orzeźwiająca.
Nie bój się eksperymentować i łączyć różne smaki. Dzięki temu z łatwością znajdziesz swoje ulubione połączenie.
Lemoniada doskonale sprawdzi się, gdy chcesz skutecznie ugasić pragnienie w bardzo upalny dzień. Przygotuj ją samodzielnie lub skorzystaj z gotowych propozycji. Sprawdź!